Şi ei au trişat! Alte cazuri Maria Sharapova
Performanţa în sport se atinge şi mai ales se menţine greu. Cu sacrificii şi, uneori, cu trucuri interzise. Ei sunt câţiva dintre sportivii faimoşi care s-au făcut vinovaţi de dopaj, numele cel mai recent adăugat acestei liste fiind cu totul surprinzător: prinţesa tenisului!
Maria Sharapova
Maria Sharapova
Vestea că rusoaica a fost depistată pozitiv la un test antidoping după Australian Open a şocat o lume întreagă, după 35 de titluri WTA, dintre care cinci turnee de mare şlem câştigate din 2003 încoace de sportiva de 28 de ani. Numele ei pare că vine în continuarea scandalului declanşat toamna trecută, când Grigori Rodcenkov, şeful laboratorului antidoping din Rusia şi-a dat demisia, după ce a fost acuzat că a luat mită pentru a ascunde faptul că anumiţi sportivi ruşi au folosit substanţe ilegale – fapt dovedit de testele făcute nevăzute. Desigur, Sharapova trăieşte de la 7 ani în America, nu are nicio legătură cu Rodcenkov. Şi totuşi, Meldoniumul pe care Sharapova l-a luat de zece ani încoace este un medicament antiischemic care îmbunătăţeşte capacitatea de efort fizic, fabricat de Grindeks, o companie farmaceutică din Letonia! Este folosit mai ales în Lituania şi în Federaţia Rusă, iar de la 1 ianuarie 2016 a intrat pe lista substanţelor ilegale. „Am făcut o greşeală uriaşă, nu am ştiut că medicamentul a fost interzis de la 1 ianuarie. Mi-am dezamăgit fanii, nu vreau să-mi închei cariera aşa, sper că voi avea din nou şansa să joc. Nu mă retrag“, a spus Maria, care a fost suspendată provizoriu de Federaţia Internaţională de Tenis, Nike renunţând la contractul de imagine în valoare de 20 de milioane de dolari pe care îl avea cu ea. Să fie acesta doar începutul pedepselor? Să nu uităm că Sharapova este şi ambasadoare Porsche, iar cariera sa de femeie de afaceri se bucură de aproape acelaşi succes ca cea de jucătoare de tenis, în 2015 Forbes desemnând-o sportiva cel mai bine plătită din lume.
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Cel mai răsunător caz recent de dopaj. Campionul la ciclism, care a câştigat de şapte ori Turul Franţei, a recunoscut pentru prima oară în public în ianuarie 2013, într-un interviu acordat lui Oprah Winfrey, că s-a dopat în timpul carierei sale cicliste, după mai mult de zece ani în care a negat acest lucru. „Voiam să câştig cu orice preţ. Când am fost diagnosticat cu cancer, aş fi făcut orice ca să supravieţuiesc. Am adoptat atitudinea asta şi în ciclism - «cu orice preţ» - iar asta nu a fost un lucru bun“, a explicat el. Reacţia lui a venit după ce în august 2012 a fost personajul principal într-un dosar uriaş pus cap la cap de Agenţia Americană Anti-Doping (USADA), care descria cu minuţiozitate cum Armstrong „a creat cea mai sofisticată şi profesionistă reţea de dopaj“ atunci când a concurat în Turul Franţei. „Dacă nu erau acele investigaţii, aş fi negat în continuare dopajul pe acelaşi ton şi cu aceeaşi convingere!“
Click pe următoarea pentru a vedea şi alţi vinovaţi!
Marion Jones
Marion Jones
Implicată constant în scandaluri de dopaj din 2003, după ani în care a negat vehement că ar fi recurs la astfel de trucuri, atleta americană, triplă campioană olimpică în 2000, a recunoscut, într-o scrisoare trimisă unor prieteni în 2008 că a consumat steroizi timp de doi ani înainte de participarea la Jocurile Olimpice de la Sydney. Cu lacrimi în ochi, Jones a înapoiat cele trei medalii de aur şi cele două de bronz câştigate atunci.
Andre Agassi (foto centru)
André Agassi
În autobiografia lui, Open, a recunoscut că a fost depistat pozitiv cu un drog puternic în 1997 şi că a minţit autorităţile sportive pentru a evita o suspendare pentru dopaj. Deţinător a opt titluri de mare şlem, campionul a explicat că a luat „crystal meth“ (altă denumire pentru metamfetamină) în 1997, deoarece nu mai era în formă şi avea probleme în căsnicia cu actriţa Brooke Shields.
Alberto Contador
Alberto Contador
Triplu câştigător al Turului Franţei, simpaticul ciclist spaniol a uluit lumea atunci când a fost descoperit pozitiv la un control antidoping în vara lui 2010, chiar în cea de-a doua zi de pauză a competiţiei care îl consacrase. Substanţa interzisă găsită în corpul lui a fost clenbuterolul, ibericul scuzându-se atunci că a fost victima unei contaminări alimentare. Contador a fost suspendat doi ani.
Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
Jucătorul de baseball care este în egală măsură un donjuan a mărturisit în 2009 că a folosit medicamente care i-au sporit performanţele sportive între 2001 şi 2003. Rodriguez şi-a continuat, însă, cu succes cariera la New York Yankees.
Martina Hingis
Martina Hingis
Ea e un caz special – întrucât la Wimbledonul din 2007 s-a descoperit că ceea ce consuma jucătoarea elveţiană de tenis era nici mai mult nici mai puţin decât cocaină. Suspendată doi ani, a fost obligată să returneze banii câştigaţi la Wimbledon şi la celelalte turnee la care a luat parte din momentul testării, revenind abia în 2013, dar nu la acelaşi nivel.
foto: guliver/getty images, hepta