Sterilizarea cu autoclav şi sistemele de monitorizare a sistemului de funcţionare

29 martie, 2022
1 sterilizarea jpg jpeg

Sterilizarea cu autoclav implică expunerea la abur a instrumentarului medical, chirurgical, de laborator sau a echipamentelor farmaceutice. Autoclavul poate varia în funcţie de forma, mărimea sau utilitatea instrumentului medical. Autoclavul funcţionează similar cu principiul oalei sub presiune: aburul ucide bacteriile, sporii şi virusurile rezistente la apă fierbinte şi soluţii chimice.  

Autoclava este indispensabilă pentru fiecare loc în care sunt prestate servicii în care instrumentele reutilizabile ating pielea. Autoclava include un spaţiu închis complet, în care temperatura şi presiunea se menţin ridicate în vederea eficienţei procesului de sterilizare. Condensarea aburului distruge în totalitate virusurile, bacteriile şi toate formele lor de spori. 

Procedura corectă de sterilizare a instrumentarului medical 

Pentru ca sterilizarea să fie eficientă, procesul trebuie să se desfăşoare corespunzător, de la utilizarea echipamentelor şi până la depozitarea lor. Etapa preliminară constă în dezinfectarea echipamentelor în maşini automate de spălare, uscate şi apoi depozitate în ambalaje special concepute pentru sterilizare. Sterilizarea nu trebuie să deterioreze sau să afecteze calităţile obiectelor supuse procesului. Instrumentele medicale se spală şi se curăţă normal pentru a fi pregătite pentru etapa presterilizării. Aceasta implică introducerea instrumentelor medicale în soluţii dezinfectante pentru o anumită perioadă. Instrumentele se spală amănunţit şi apoi se usucă în totalitate. Se vor utiliza pungi pentru sterilizare de unică folosinţă. Instrumentele se pot steriliza prin următoarele procedee: căldură uscată cu pupinel, căldură umedă cu autoclav sau radiaţii. Data la care a fost efectuată sterilizarea va fi specificată, urmând ca instrumentele să fie depozitate în compartimente speciale. 

Ce implică procedura de sterilizare cu autoclav? 

Autoclavul este dispozitivul de sterilizare a articolelor medicale prin căldură umedă, la temperatura de 121 grade Celsius. Aburul cu un nivel de umiditate de 3% poartă numele de ‘’abur supraîncălzit’’. Acesta reduce umiditatea la 0%, iar autoclavul se transformă în acest punct într-un cuptor cu căldură uscată. Când nivelul de umiditate depăşeşte 3% se generează ‘’abur umed’’, iar acest lucru presupune creşterea presiunii şi temperaturii optime pentru sterilizare. Simultan, se măreşte şi timpul de uscare la finalul ciclului de sterilizare. 

Instrumentarul medical se plasează în interiorul autoclavului conform îndrumărilor oferite de producător. După finalizarea ciclului de sterilizare, instrumentarul va rămâne în autoclavă pentru aproximativ 15 minute, în vederea uscării articolelor medicale şi reducerii presiunii. Când se îndepărtează instrumentele din interiorul autoclavei, se vor analiza indicatorii de eficienţă ai sterilizării prin intermediul testului Bowie&Dick împreună cu indicatori fizico-chimici şi biologici. Prin aceşti indicatori se vor analiza: nivelul de penetrare al aburului, existenţa aerului rezidual şi a gazelor din camera de sterilizare care pot periclita procedura de sterilizare.  

Sistemele de monitorizare pentru autoclave asigură controlul sistemului funcţional al dispozitivelor, intervenind automat în cazul unor erori în parametrii tehnici şi electronici. Aceste sisteme au capacitatea să intervină în timp real, să reducă alarmele, limitând la minim marja de eroare a aparatului. 

Ce avantaje oferă sterilizarea cu autoclav? 

Sterilizarea cu vapori de apă sub presiune asigură un timp de aşteptare mai mic în comparaţie cu un sterilizator care foloseşte căldura uscată: 15-20 minute la 121 grade Celsius, respectiv 3 minute la 134 grade Celsius. De asemenea, sterilizarea cu autoclav oferă rezultate complete, deoarece căldura umedă este mai eficientă pentru microorganisme la o temperatura mai mică.  

 Ellab.ro pune la dispoziţie sisteme de monitorizare a autoclavelor, capabile să dea diagnostice, să asigure o fiabilitate maximă, să scadă riscul anomaliilor, prin intermediul unei structuri de control, simplă şi flexibilă. 

Sursa foto: pixabay.com 



Recente pe Ok! Magazine

Ana Ularu și Daniel Nuță la lansarea serialului Cod Roșu la Paris   Focus Sat jpeg
Crina Abrudan, Ioana Picoș, Andreea Chirițescu, Alexandra Chirițescu jpg
Radu Stefan Banica (2)   Antena 1 JPG
Săptămâna a început bine pentru Dan Negru (53 de ani), supranumit „Regele audiențelor” în televiziune
Adela P jpg
Angelina Jolie la Torino, Profimedia (4) jpg
Joan Collins și soțul Percy, GettyImages (1) jpg
Sasha Alexander, Lucia Sofia Ponti, Eduardo Ponti, Sophia Loren și Roberta Armani, Foto Profimedia jpg
Regele Charles Foto Getty Images (6) jpg
Adrian Daminescu, de nerecunoscut jpg
Banner Stefan Bănică Lavinia parva
Elena Lasconi 1 (1) jpg
skynews brad pitt pitt 6234765 jpg
Cristela și Călin Georgescu jpg
Gabriel Cotabiță și Alexandru Ciucu în 2016   FOTO Sorin Stana, OK Romania (1) jpg
Nicole Kidman Screenshot 2024 10 29 at 22 00 (2) jpg
gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
angela similea