Steve Jobs – Geniul de la Apple

16 septembrie, 2011
05 jpeg

Ce-ar fi lumea fără iPod, iPhone ori iPad? Gigantul american Apple îşi datorează succesul acestui om care a văzut viitorul IT în liftingul produselor electronice.

Ce-ar fi lumea fără iPod, iPhone ori iPad? Gigantul american Apple îşi datorează succesul acestui om care a văzut viitorul IT în liftingul produselor electronice. Apple. Eternul rival al Microsoft, IBM, Google şi Nokia. Întreaga comunitate IT a aşteptat cu interes mult anunţata demisie a lui Steve Jobs (56), aplaudând cu regret retragerea lui din domeniu. „Am spus întotdeauna că, dacă va veni ziua în care nu-mi voi putea îndeplini îndatoririle în calitate de director al Apple, voi fi primul care va spune acest lucru. Din nefericire, această zi a venit“, a scris Jobs într-o scrisoare adresată consiliului de administraţie al companiei pe care a fondat-o în 1976 împreună cu Steve Wozniak, Ronald Wayne şi A.C. „Mike“ Markkula Jr., predându-i ştafeta lui Tim Cook, directorul operaţional executiv al Apple.

image
image

Vădit slăbit şi complet transfigurat după numeroasele încercări de-a contracara efectele cancerului de pancreas, boală cu care se luptă de opt ani încoace, Steve Jobs a decis, în final, să lase din mână frâiele unei companii pe care nu doar a creat-o, ci a şi transformat-o într-unul dintre cele mai mari branduri din sectorul tehnologiei. Şi cum să-i fie uşor să treacă pe coridoarele pe care altădată păşea cu entuziasmul unui adolescent, bucuros că i-a reuşit încă o lansare de produs de tip iPod, iPhone ori iPad, care au schimbat definitiv faţa tehnologiei contemporane?

Cât a putut, a revenit mereu în faţa „legiunilor“ lui de fani, avide să testeze noi computere, telefoane şi tablete electronice concepute de echipa lui genială de ingineri. Acum însă, efortul pare tot mai mare, iar locotenenţii lui sunt pregătiţi să iasă în faţă.

E vorba despre cvartetul din spatele lui Jobs, format din n

image

ou-promovatul director general

, geniul în design

, şeful pe software mobil

şi maestrul în marketing

, care s-au mulţumit ani la rândul să rămână în anonimat. Îngrijorarea analiştilor din domeniu privind plecarea lui Jobs este legată evoluţia Apple, în lipsa părintelui ei vizionar. Căci, deşi Cook a fost instruit în ultimii ani să-i ţină locul,

, aşa l-a numit jurnalistul britanic Tony Parsons, e greu de succedat.

Fiul abandonat al unui sirian şi al unei americance, ajuns apoi în grija soţilor Paul şi Clara Jobs, care l-au crescut ca pe fiul lor, dimpreună cu o altă fetiţă adoptată, Patti, Steven Paul Jobs (după numele trecut în acte) a avut de la început un destin aparte. De mic a dat dovadă de ingeniozitate şi de curiozitate în domeniul tehnicii, iar în adolescenţă asista din plăcere la prelegerile iniţiate de compania Hewlett-Packard din Palo Alto, California.

În mod curios, însă, Steve era preocupat în timpul facultăţii de caligrafie, curs la care a mers şi după ce a abandonat colegiul Reed din Portland şi pe care avea să-l evoce mai târziu în cadrul unei conferinţe de presă: „Dacă aş fi renunţat la acel singur curs în facultate, Mac n-ar fi avut niciodată fonturi multiple sau proporţional distanţate“.

image

La fel de neaşteptată a fost şi

, pe care Jobs a îmbrăţişat-o după o călătorie spirituală în India, în timpul căreia se pare că ar fi consumat droguri interzise. Când s-a întors de-acolo, ras în cap şi îmbrăcat în haine tradiţionale indiene, Jobs intuia că viaţa lui avea să se schimbe radical.

Pornită iniţial ca o afacere cu calculatoare, din care a fost nevoit să se retragă câţiva ani, după o luptă acerbă pentru putere cu consiliul de directori, compania

i-a fost predestinată, la propriu, lui Jobs. Ideea primordială s-a format într-un garaj în care, la

image

16 ani, Steve şi amicul său, Wozniak, încercau să asambleze un calculator şi să-l vândă, având la bază doar cunoştinţele acumulate în timpul jobului de peste vară de la

.

Câţiva ani mai târziu, proiectele celor doi prieteni au revoluţionat piaţa IT, iar Jobs s-a reorientat, în timpul „pauzei“ de Apple, spre sistemele software aplicabile în domeniul ştiinţific şi academic, pe care le-a lansat sub titulatura NeXT Computer. Ulterior, a văzut un mare potenţial în grafica de calculatoare, ceea ce l-a convins să investească în Graphics Group (redenumit Pixar) şi să-i exploateze potenţialul în cadrul parteneriatului cu Disney. Primul film produs în colaborare, „Toy Story“, a avut un succes uluitor în 1995, iar în următorii zece ani, cele două companii au produs alte hituri de box-office precum „A Bug’s Life“, „Monsters, Inc.“, „Finding Nemo“, „The Incredibles“, „Cars, Ratatouille“, „Wall-E“ şi „Up“.

După preluarea Pixar de către Disney din 2006, Jobs este cel ai mare acţionar unic al Disney,

image

având aproximativ 7% din acţiunile companiei, un procent care îl depăşeşte pe cel al lui Michael Eisner (1,7%), directorul executiv al Disney, precum şi pe acel al moştenitorului companiei, Roy E. Disney (1%).

Dar Jobs n-a fost doar un vizionar şi un antreprenor cu fler. El a fost unul dintre cei mai iubiţi şefi de companie din Statele Unite, câştigând în 2009 şi titlul de „patronul deceniului“ din partea revistei „Fortune“. Şi, deşi e cotat ca al 34-lea în topul celor mai bogaţi miliardari din Statele Unite şi al 17-lea în ierarhia celor mai influenţi oameni ai Planetei, veniturile lui provin din acţiunile deţinute, întrucât Jobs şi-a stabilit salariul la… un dolar!

Nici hainele nu-l trădează ca miliardar. Acesta este văzut adesea îmbrăcat în ţinute sport, precum o pereche de blugi şi un pulover de culoare închisă. Cunoscut pentru atitudinea sa spartană, el vrea să arate că şi condiţiile în care trăieşte pot fi la fel, locuinţa lui fiind modestă în comparaţie cu posibilităţile sale. De-abia anul acesta, el a obţinut toate aprobările pentru a-şi putea demola fosta casă, o clădire cu 30 de camere, 14 dormitoare şi 13 toalete, construită în 1925, în locul cărei va construi o vilă de trei ori mai mică. Să fie de vină acelaşi spirit zen îmbrăţişat şi în business, care l-a făcut ani de-a rândul adeptul lucrurilor cât mai mici şi cât mai accesibile? Posibil. Dar indiferent cât de miniaturizată ar fi lumea creată de el, Jobs rămâne unul dintre aceia care au produs schimbări la nivel global.

Mai multe informaţii şi fotografii găsiţi în nr.40 al revistei OK! România

image

Foto: pagina oficială



Recente pe Ok! Magazine

Iuliana Tudor (2) jpg
Nicole Kidman întinerită, GettyImages (1) jpg
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
Dan Grecu a murit   COSR 2 Marius Urzică jpg
Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
Cosmina Păsărin, Alin Gălățescu, Magda Coman, Camelia Șucu la Voices of Disability   PR jpg
White Brunch jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg
Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce si a lui Jay Z   profimedia 0944940833 jpg
Donald Trump și Jill Biden, GettyImages (4) jpg