Ştiri penibile de Sărbători
Mie mi se pare că unele buletine de ştiri se adresează exclusiv celor reduşi mintal. De la formulări, la subiectele tratate şi până la concluzii. Toate sunt targetate pe oameni cu nevoi speciale. În primul rând sunt extrem de fixaţi în chestiunea cu românii, ploieştenii, braşovenii.
Românii au mâncat mult de sărbători şi au ajuns la spital. 20 de milioane de români spitalizaţi. Cam asta reiese dintr-o ştire de tipul ăsta. Nu ştiu unde s-a dat ceva gratis şi bucureştenii s-au înghesuit la mâncare. Şi unei asemenea prostii trebuie să-i asocieze invariabil şi o concluzie la fel de tâmpă: „Domne, sărăcia ţării e cea care motivează astfel de situaţii!“. Nu bucureştenii s-au înghesuit, ci nişte bucureşteni. Şi nu sărăcia românilor derivă din povestea asta. Peste tot în lume există o categorie pregătită pentru astfel de înghesuieli. Nu înseamnă nici că suntem sărăci, nici că nu suntem. Înseamnă doar că sunt oameni dispuşi la aşa ceva.
Mă uitam duminică la Observator. Nici nu-mi vine să mă apuc de ştirile despre Huidu. “Acasă încurajările curg”. Şi dau sincroane de la munte cu oameni care, preocupaţi de vacanţă, zic râzând: “să se facă bine, ce să-i spun?!”. Pe principiul “vedeţi că e gheaţă pe carosabil, ce părere aveţi: e bine sau e rău?”. Andreea Gheorghe e reporter la Observator. Pentru duminică s-a ocupat de ştirea despre reducerile din magazine. Aşa a fost să fie. “Mii de bucureşteni au ieşit la cumpărături, iar cei care au rămas fără bani după sărbători să nu dispere, reducerile vor continua şi în februarie”. E un discurs care se ţine în fiecare an. Reducerile nu durează până în februarie. Ci până se epuizează colecţia de iarnă. Da trebuia să spună ceva, că a întrebat-o ştirista în direct de vorbă.
Apoi urmează ştirea cu oamenii care se îngraşă de Sărbători şi trebuie să slăbească. Sunteţi gata, da? “Bucureştenii au ieşit în parc la alergat, cu bicicleta sau la o partidă de tenis”. Nu toţi bucureştenii au ieşit. Şi să te apuci să înşiri ce au făcut bucureştenii într-o zi e un demers penibil şi fără rost. Ca şi încheierea materialului. Teribilă, expeditivă şi relevantă. “Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm sănătos pe parcursul întregului an ca să ne menţinem sănătoşi şi în formă”. Vă aşteptaţi la aşa ceva? Sper că nu.