Super-eroi în filme, super-eroi şi acasă. Drama părinţilor care au copii cu nevoi speciale
Bucuria că au devenit părinţi a fost umbrită de vestea că bebeluşul lor a primit, după naştere, un diagnostic crunt - autism, sindromul Down sau cine-ştie-ce anomalie genetică netratabilă, care îi afectează, în proporţie de 100%, viaţa de zi cu zi a copilului. Dar şi a părintelui.
Fiul lui Colin Farrell, James, suferă de o tulburare genetică, denumită sindromul Angelman, care nu poate fi tratată şi care necesită asistenţă specializată constantă. “Când eşti părintele unui copil cu nevoi speciale, este important să ştii că nu eşti singur în această situaţie”, a declarat actorul care nu numai că face tot ce poate pentru a-i fi alături fiului său, dar se şi implică în diverse proiecte caritabile a căror menire este întrajutorarea unor astfel de copii.
Sylvester Stallone este supererou nu numai pe marele ecran, ci şi acasă, unde are un băiat diagnosticat cu autism şi care presupune o atenţie şi-o grijă suplimentare. Seargeoh, pe numele lui, a fost diagnosticat la trei ani, iar acum, la 40, este în totalitate în grija faimosului său tată. “Dumnezeu şi natura l-au făcut pe el diferit. Trebuie să îl acceptăm pe Seargeoh exact aşa cum este el şi să înţelegem că el este mai liniştit şi mai retras decât cei din jurul lui. Atâta tot”, a declarat, la un moment dat, “Rocky”.
Actorul, alături de cele trei fiice ale lui
Nu s-a ştiut mai nimic despre Jett, fiul cuplului de actori John Travolta şi Kelly Preston, decât că avea autism şi că suferea de crize de epilepsie în mod constant. De fapt, una dintre aceste crize i-a provocat şi moartea, în 2009, la o vârstă prematură. Jett s-a stins din viaţă la numai 16 ani, în urma unei crize de epilepsie în timpul căreia s-a lovit la cap, iar lovitura i-a fost, din păcate, fatală.
Şi Toni Braxton are un copil diagnosticat cu autism, fapt pe care nu-l ascunde şi pe care a învăţat, de-a lungul anilor, să-l accepte pur şi simplu: “Ca părinte, te întrebi constant dacă nu era totuşi ceva ce puteai face diferit, dar am ajuns la concluzia că nu e nimic în neregulă cu copiii noştri şi că nu puteam niciunul dintre noi, părinţii cu copii cu nevoi speciale, să facem ceva diferit, pentru ca situaţia să fie alta. Pur şi simplu, asta e situaţia noastră şi trebuie să acceptăm acest lucru.”
Jenny McCarthy a fost şi este, în continuare, mult mai vocală cu privire la situaţia medicală a fiului ei. Vedeta s-a afişat destul de des, în mod public, cu fiul ei, Evan, tocmai din dorinţa de-a face cunoscut cazul lor şi de-a ajuta, pe cât posibil, progresul cercetărilor actuale. Din disperare de cauză, Jenny s-a declarat chiar şi susţinătoarea unor tratamente alternative, care ar îmbunătăţi starea celor afectaţi de autism.
Un alt părinte care îndeamnă mamele şi taţii de copii “speciali” să-şi facă cunoscută situaţia este Gary Cole. Fiica lui, Mary, a primit şi ea diagnosticul de autism, încă din 1995. Actorul susţine că esenţial în asemenea situaţii este ca părinţii să caute răspunsuri la întrebările pe care sigur le au şi cu cât fac asta mai repede, cu atât le va fi mai bine.