Totul despre Eli Lăslean, creatoarea de modă a Primei Doamne
A făcut pionierat în moda românească postdecembristă şi, după două decenii de activitate, a dat examenul stilistic în faţa celor mai exigenţi clienţi ai săi. Privind în urmă, această Primă Doamnă a modei autohtone simte că se identifică şi mai mult cu Emma Hart, personajul care a inspirat tot acest parcurs.
Pe 25 martie anul trecut, o rochie a casei de modă Ellis făcea istorie la Palatul Peleş, în seara în care noua Primă Doamnă a României, Carmen Iohannis, îşi afirma feminitatea şi eleganţa la prima întâlnire oficială cu Familia Regală. Un dineu prilejuit de aniversarea în avans a Principesei Moştenitoare Margareta, un eveniment de înaltă ţinută şi cu reguli stricte de etichetă, un adevărat test de conduită şi prestanţă, pe care Carmen Iohannis l-a trecut cu brio şi pentru care a fost aplaudată la scenă deschisă chiar şi de către aceia care o criticaseră pentru apariţiile sale anterioare.
Artizana din spatele acestui prim succes de imagine este Eli Lăslean, designerul care de aproape 25 de ani încoace creează poveşti vestimentare, cusute cu migală şi pasiune, pentru româncele care ştiu să-şi pună în valoare eleganţa. Căci acolo, în atelierul său cochet, cu manechine de lemn pe care strălucesc materiale fine, Eli Lăslean ţese, într-adevăr, poveşti de succes, ce coboară de pe podiumul de modă direct în garderoba celor mai renumite artiste, jurnaliste, sportive ori femei de afaceri. Fotografiile lor scriu cronologic, pe pereţii showroomurilor din Arad şi din Bucureşti, istoria acestui brand autohton, care a început candid cu o amintire din copilărie...
„Mama avea o maşină de cusut şi, printre treburile gospodăreşti, găsea timp să-mi facă câte o rochiţă. Pe mine mă aşeza pe maşina de cusut şi îmi dădea câte o foarfecă cu care tăiam hârtii, în timp ce ea îmi cosea rochia. Aşa m-am pomenit că începe să-mi placă şi mie să fac asta. Mai târziu, am văzut că aveam o înclinaţie spre cochetărie şi, an după an, mi-am cultivat această preocupare pentru a găsi frumosul. Mă interesau revistele de modă şi prima fustă mi-am croit-o după Burda, care se găsea cu greu, şi asta m-a lăsat să înţeleg că îmi place să cos, să tai materiale. Drept pentru care, chiar dacă în şcoală m-am îndreptat spre studii economice, după ce am terminat facultatea mi-am cumpărat propria maşină de cusut casnică şi exersam în bucătărie, făcându-mi singură hainele la care până atunci doar visasem“.
După alţi câţiva ani, ajunsese să deprindă şi câteva secrete de execuţie, trăgând cu ochiul la croitoresele unei fabrici de confecţii, pentru care lucra ca şefă a biroului de export. „Eu făceam actele de expediţie pentru acele haine senzaţionale care plecau la export şi care nouă ne erau interzise. Dar, văzând cum se fac, mi-am dat seama că aş putea să le realizez şi eu“, povesteşte astăzi Eli Lăslean, amintindu-şi cum se simţea asemeni personajului Barbarei Taylor Bradford, Emma Hart, pentru care succesul a început să se scrie la fel de timid şi modest şi al cărei destin i-a influenţat debutul în business. Un aport l-a avut şi Zina Dumitrescu, care i-a intuit potenţialul creativ şi a încurajat-o să progreseze. „Când fiul meu avea şapte ani, m-am apucat să fac hăinuţe de ocazie pentru copii, care lipseau atunci de pe piaţă. Cu acea primă colecţie am participat la un concurs la Arad, unde am luat locul întâi şi m-am calificat pentru un alt concurs, la Bucureşti. Aici am întâlnit-o pe Zina Dumitrescu. După câteva luni, ne-am regăsit la Arad şi i-am arătat ce lucrasem până atunci. Mi-amintesc că mi-a spus: «Ai simţul proporţiilor, ai simţul culorii. Continuă! O să ajungi departe!»“.
Şi, după câteva peripluri anuale în capitala modei europene, Milano, brandul Ellis a înflorit de la sine, împrumutând acel touch al eleganţei italieneşti şi rafinându-l în stil propriu, până la forma de acum. Până şi couturierul Casei Regale suedeze, Lars Wallin, a fost impresionat de măiestria acestei ardelence tenace şi, după o întâlnire la târgul de modă de la Stockholm, i-a solicitat o colaborare pentru costumele de scenă ale artiştilor Azerbaidjanului de la Eurovisionul din 2014.
Cu un nume care a ajuns să depăşească graniţele ţării, casa de modă Ellis s-a îmbogăţit, în ultimii ani, cu o paletă multibrand, care extinde oferta de lux pentru clientele din România cu piese de top din colecţiile unor designeri ca Demetrios, Eleni Elias (fiica lui Demetrios), Sonia Peña, Olimara şi Gattinolli Couture.
Prima stilistă a Primei Doamne
"Cel mai profund compliment a fost atunci când, în martie 2015, am primit un telefon prin care eram solicitată să realizez o rochie pentru Carmen Iohannis, pentru primul său eveniment oficial în calitate de Primă Doamnă. I-am creat câteva rochii, am fost cu ele la Sibiu şi i-au plăcut toate. Din şase a ales cinci. Şi aşa s-a întâmplat ca, la ziua Principesei Margareta, să îmbrace acea rochie care a fost foarte apreciată şi pentru care am devenit intens mediatizată. Astfel s-a legat colaborarea mea cu Prima Doamnă, despre care am învăţat că îi plac materialele de calitate, culorile pastel şi croielile din zona ei de confort. Lungimea fustelor a fost un detaliu pe care l-am negociat, de-a lungul timpului, drept pentru care acum este la nivelul la care se impune."
Această rochie fină din muselină a fost purtată de Carmen Iohannis la dineul cu principii Luxemburgului.
Emma Hart
"Îmi amintesc, cu mare bucurie şi nostalgie, cum sorbeam de pe ecranul televizorului filmul realizat după Barbara Taylor Bradford, Preţul succesului, o poveste ce gravita în jurul personajului Emma Hart, cu care am simţit, la un moment dat, că mă pot identifica. Nici cu mine viaţa nu fusese lină, am avut parte de tot felul de întâmplări, dar am simţit că am puterea de-a creiona un vis şi de a-l duce la realizare, fiind inspirată de acest personaj. Şi aşa am pornit la drum, cu Preţul succesului."
Influenţe
"Încerc să văd ce-şi doreşte femeia modernă şi sunt foarte atentă la ce creează designerii mei preferaţi, Giorgio Armani, Elie Saab, Dolce & Gabbana, Zac Posen, Monique Lhuillier. Am avut şansa să vizitez casa Pierre Balmain în Paris, în 1996, când am avut şi o expoziţie acolo, şi am făcut cunoştinţă cu Oscar de la Renta. Stilul lui se potriveşte foarte bine cu eleganţa Ellis."
Eli Lăslean, alături de manechinele Dana Săvuică, Lili Stan, Daniela Androne, Crinuţa Popescu, Camelia Ilie şi Maria Andrei.
Gala Femeilor de succes din imobiliare
Clientelă selectă
"Am avut şansa să fiu preferată de femei absolut deosebite, unele chiar care au făcut performanţă în domeniile lor de activitate. Am îmbrăcat artiste (Mădălina Manole, Angela Similea, Nico), femei de televiziune (Alessandra Stoicescu, Cristina Ţopescu, Andreea Esca, Adriana Muraru, Marina Almăşan, Iuliana Marciuc, Oana Turcu), sportive (Simona Halep, Nadia Comăneci, Simona Amânar, Maria Olaru, Laura Badea, Monica Iagăr), femei de afaceri. Am cliente în toată lumea, în Japonia, SUA, Italia, Germania, Franţa, Suedia, fie românce plecate, fie persoane străine. Nu mi-am propus să am o expandare internaţională, pentru că am vrut să mă ocup de femeia din România, aşa cum am gândit eu de la început acest business".
Eli Lăslean, alături de tenismenele Andeea Mitu, Alina Tecşor, Raluca Olaru, Monica Niculescu şi Simona Halep.
Tiparul femeii politician
"Dacă m-a impresionat ceva pe vremea dictaturii erau apariţiile lui Margaret Thatcher, care erau de un rafinament desăvârşit. Încă de-atunci am fost atrasă de acest stil şi am înţeles că haina unui personaj feminin din lumea politică trebuie să fie de o eleganţă naturală şi de o simplitate care impune prestanţă, putere şi curaj. De altfel, eu întotdeauna am visat să îmbrac o femeie politician, dar şi o prinţesă ori chiar o regină."
Materiale preferate
"De multe ori îmi petrec timpul stând de vorbă cu materialele. Îmi place să le simt, să le descopăr personalitatea. Fiecare e potrivit pentru o anumită haină sau se cere a fi aşezat într-un anume fel. Sunt situaţii în care, dacă nu înţeleg un material, îl pun deoparte şi pot să-l las acolo şi doi-trei ani, până mă hotărăsc ce să fac din el. În general, îmi plac dantelele, voalurile şi taftaua, pe care le procur de la furnizorii mei tradiţionali. Sunt materiale aduse din Spania, Israel, Grecia sau Dubai."