Trubadurii anilor '80: Richard Marx

31 decembrie, 2016
Richard Marx photographed in 1987   © Bernhard Kuhmstedt / Retna Ltd  jpeg

L-a avut ca mentor pe Lionel Richie şi de la el a furat magia vorbelor şi a notelor, dăruindu-ne nemuritoare piese de dragoste.

1987

Mulţi s-au îndrăgostit pe versurile sensibile ale baladelor lui, devenite între timp evergreen-uri. Cu o carieră de aproape 30 de ani, Richard Marx (53) este considerat unul dintre cei mai influenţi artişti ai industriei muzicale contemporane, fiind, totodată, unul dintre cei mai căutaţi producători şi compozitori americani.

El şi-a început cariera în joacă, la vârsta de cinci ani, cântând în spoturi promoţionale create de tatăl său, un muzician de jazz care tocmai se lansase ca producător de jingle-uri pentru radiouri şi reclame televizate. La 17 ani, i-a trimis o casetă lui Lionel Richie, pe atunci aflat şi el la început de drum, care i-a spus că în Los Angeles ar avea mai multe şanse de reuşită. Era perioada în care Richie tocmai lucra la albumul de debut, dar avea dificultăţi în a găsi un baking vocal potrivit.

„Mi-a spus: «Vino şi încearcă să cânţi cu mine partea asta». I-a plăcut ce a ieşit şi am continuat colaborarea“, povesteşte cel care şi-a imprimat vocea şi pe fundalul pieselor „You Are“, „Running with the Night“ şi „All Night Long“. De la Richie a furat „meserie“, dar şi de la Madonna, Barbra Streisand, Whitney Houston şi Luther Vandross, pentru care, de asemenea, a făcut backing vocal.

Kenny Rogers avea să se convingă şi el de talentul tânărului artist, Richard compunând la acea vreme pentru el două piese, „Crazy“ şi „What About Me“, ambele cu succes în clasamentele de specialitate.

Şi, ca şi lui Lionel Richie, Kenny Rogers i-a purtat noroc. Astfel că, în 1987, Richard Marx şi-a lansat primul album omonim, devenind peste noapte noua revelaţie a muzicii internaţionale.

La fel ca LP-ul de debut al mentorului său, Lionel Richie, „Richard Marx“ s-a vândut în aproape patru milioane de exemplare doar în Statele Unite, oferind nu mai puţin de patru single-uri de top: „Don’t Mean Nothing“, „Should’ve Known Better“, „Endless Summer Nights“ şi „Hold on to the Nights“.

În 1989, Marx revenea cu un al doilea album, „Repeat Offender“, care s-a vândut în timp record şi a obţinut trei discuri de platină graţie a două hituri memorabile, „Satisfied“  şi „Right Here Waiting“. Interesant este că tocmai piesa „Right Here Waiting“, devenită marcă înregistrată a repertoriului său, a scris-o iniţial pentru Barbra Streisand. Însă aceasta l-a încurajat s-o cânte el însuşi. „Dacă nu, rescrie-i versurile, pentru că eu n-am de gând să stau să aştept pe nimeni“, i-a transmis ea într-un mesaj telefonic, a cărui înregistrare artistul o păstrează şi acum.

Însă muza n-a fost Barbra, ci actriţa Cynthia Rhodes, cu şapte ani mai mare decât el, cunoscută publicului din „Staying Alive“ (1983), „Flashdance“ (1983), „Runaway“ (1984) şi din mult mai celebrul „Dirty Dancing“ (1987). Marx a cunoscut-o în ’83, când a scris coloana sonoră pentru „Staying Alive“, iar apoi i-a cerut să apară în primul său videoclip, „Don’t Mean Nothing“ (1987). După doi ani de relaţie, cei doi artişti s-au căsătorit pe 8 ianuarie 1989 şi s-au stabilit în Lake Bluff, Illinois.

Cynthia Rhodes i-a devenit soţie pe 8 ianuarie 1989.

La scurt timp după luna de miere, Richard a plecat să-şi promoveze albumul. Turneul internaţional început în primăvara lui ’89 l-a dus din Australia în Singapore, Malaezia, Japonia, Europa şi Canada, ultimele concerte fiind cele din august ’90, din Statele Unite. De notat că, de-a lungul a 14 luni, Marx a susţinut spectacole la prestigioasa Royal Albert Hall din Londra, a fost invitat în Germania să cânte cu Tina Turner şi a avut incredibila ocazie de a performa alături de Beatles la căderea Zidului Berlinului.

Richard Marx ,Cynthia Rhodes şi cei trei copii ai lor.

La întoarcerea acasă, Cynthia îl ţinea deja în braţe pe primul lor fiu, Brandon, şi hotărâse să renunţe definitiv la actorie, pentru a se dedica vieţii de familie. A mai apărut într-o singură producţie, „Curse of the Crystal Eye (1991)“. „Am crezut că totul va dura doar o perioadă scurtă de timp, iar apoi va reveni pe platourile de filmare. Însă Cynthia a descoperit că cel mai bine i se potriveşte rolul de mamă. Celor care i-au apreciat talentul de dansatoare şi de actriţă le spun că trebuie s-o vadă cât de talentată este ca mamă“, a spus Richard într-un interviu acordat pentru „Splash Chicago“, explicând că schimbarea s-a produs după naşterea primului lor copil, în 1990.

Brandon (26) este compozitor şi DJ, Lucas (24) a debutat în actorie, iar Jesse (22) cântă într-o formaţie de heavy metal.

Şi, într-adevăr, Cynthia a mai născut alţi doi băieţi, Lucas (24) şi Jesse (22), la fel de talentaţi ca şi tatăl lor, cărora li s-a dedicat pe de-a-ntregul.

Din păcate, în timp ce Richard şi-a continuat cariera, creând balade nemuritoare precum „Now and Forever“, „Hazard“ şi „Too Late To Say Goodbye“ şi colaborând, ca producător şi compozitor, cu artişti ca Sarah Brightman, Barbra Streisand, Natalie Cole, N’Sync, Michael Bolton, Ronan Keating şi Ringo Starr, mariajul lui cu Cynthia se deteriora progresiv. Astfel că versurile acelui celebru „Beautiful Goodbye“ erau ultimele cuvinte pe care artistul i le spunea celei ce i-a fost soţie timp de 24 de ani. Un sfârşit care i-a dezamăgit pe fanii lui Marx, care credeau că au în faţa lor modelul unei iubiri ca-n poveşti.

Întâmplarea face ca cea alături de care a apărut în videoclip, acea mujer latina, Daisy Fuentes, mai tânără cu trei ani decât el, să fie şi următoarea lui cucerire. După un an de tatonări, Daisy devenea doamna Marx tot în iarnă, pe 23 decembrie 2015, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Aspen.

Se pare că lui Richard îi plac nunţile iarna, de vreme ce a doua căsătorie a avut loc în decembrie, în Aspen.



Recente pe Ok! Magazine

Ana Violeta Bănică, fiica prezentatoarei Andreea Marin, cu iubitul ei   Instagram jpg
Mircea Diaconu   Facebook (6) jpg
Iuliana Tudor (2) jpg
Nicole Kidman întinerită, GettyImages (1) jpg
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
Dan Grecu a murit   COSR 2 Marius Urzică jpg
Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
Cosmina Păsărin, Alin Gălățescu, Magda Coman, Camelia Șucu la Voices of Disability   PR jpg
White Brunch jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg