Vedetele care s-au fotografiat în ie naţională de 1 decembrie. Vechi sau moderne, straiele româneşti au fost în prim plan pe reţelele de socializare
Ele sunt vedetele care s-au fotografiat mândre în ia naţională. Cu mic, cu mare, reţele de socializare au găzduit momentul, la ceas aniversar.
Andreea Esca, Andreea Berecleanu, Simona Gherghe, Carmen Brumă, Andi Moisescu, Andra, Paula Seling, Nicolai Tand, Andreea Mantea sau Mihaela Rădulescu au îmbrăcat cu multă mândrie acest port naţional.
Inclusiv Mădălina Ghenea a postat pe contul său de Instagram fotografii cu ea de la Festivalul de la Cannes, atunci când a apărut în ie şi a scris: ”Mândră că sunt româncă, la mulţi ani, România!”
Povestea iei este mai veche decât am crede. Începuturile ei vin din perioada existenţei culturii Cucuteni, cea mai veche civilizaţie a Europei, care a trăit în perioada 5.200 – 3.200 înaintea erei noastre. Localizată în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi Basarabia, membrii acestei civilizaţii erau renumiţi în activităţi meşteşugăreşti casnice precum ţesutul şi olăritul.
Potrivit cercetărilor realizate de istorici, însemnele culturii Cucuteni amintesc de ia tradiţională românească. Concluziile acestora au atribuit purtarea acestei haine, pentru prima dată, de către cucuteni.
Etimologic, ia românească înseamnă…..
Din punct de vedere etimologic, cuvântul ie, atribuit cămăşii tradiţionale a portului românesc, derivă din latinescul Tunicae lineae, care înseamnă tunică subţire, purtată direct pe piele.
Materiale, culori şi simboluri brodate – o estetică oarecare a vremii sau o tradiţie cu însemnătate?
Astăzi, cele mai multe modele de ii româneşti sunt realizate din bumbac, însă pe vremuri femeile foloseau pânza de in sau de cânepă. Broderiile erau întotdeauna complexe şi bogate, având culori vii şi uneori chiar aplicaţii strălucitoare din paiete şi mărgele.
Dacă pentru noi astăzi, modelele brodate pe ii sunt abstracte şi fără o însemnătate anume, pe vremuri cămaşa era plină de simboluri despre care se credea că au puterea de a-i feri pe purtători de necazuri, farmece şi spirite rele, potrivit trefle.ro.
Regina Maria a fost una dintre marile promotoare ale portului tradiţional românesc, pe care l-a iubit şi l-a purtat cu eleganţă. În urma sa au rămas numeroase fotografii care atestă dragostea pe care Regina a purtat-o iei româneşti.
De asemenea, cântăreaţa Maria Tănase s-a numărat printre personalităţile care au purtat ia românească, făcând-o cunoscută în întreaga lume.
Foto: Instagram