Poziţia vedetelor vizavi de referendumul pentru redefinirea familiei
Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament se va desfăşura în primul weekend din luna octombrie, pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018. Iată ce mesaje au postat vedetele despre iniţiativa guvernului.
Referendumul pentru familie 2018 are la bază o iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie. Aceasta este prima iniţiativă cetăţenească demarată în România de la căderea comunismului în 1989. Iniţiativa vizează înlocuirea sintagmei „între soţi” din art. 48, alin. (1) al Constituţiei cu „între un bărbat şi o femeie”.
Căsătoria este deja reglementată în articolul 277 din Codul civil, care interzice alte forme de convieţuire echivalente cu aceasta (căsătoriile şi parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex). Organizaţiile care apără drepturile omului văd în această iniţiativă o restrângere a drepturilor minorităţii LGBT.
La referendum, cetăţenii României vor răspunde la întrebarea „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”. Indiferent de tema referendumului, dacă scopul e modificarea Constituţiei, întrebarea e una standard. 107 senatori au fost de acord să aloce 163,712 milioane de lei pentru organizarea referendumului.
Iată care e poziţia vedetelor vizavi de referendumul pentru redefinirea familiei.
Ileana Badiu "Referendum pentru familia tradiţională. Sunt mamă. Mamă de băiat de 9 ani acum şi nu-i uşor să-l educ pentru a fi bărbat. Cred în familie şi în iubire. Iar faptul că băiatul unei familii ar putea să simtă să fie gay este un subiect greu de dus pentru perspectiva viitoare a unor părinţi. Oamenii genetic sunt pregătiţi pentru a fi părinţi, socri şi ulterior bunici, aşa că presiunea este de înţeles. La fel şi dorinţa de a urma împreună cu copilul propriu aceste etape. Cu toate acestea, nu voi merge la referendum. Pentru că ceea ce mă interesează este ca fiul meu să fie fericit. Indiferent cum s-ar manifesta pe viitor fericirea lui. Pentru că ştiu că fericirea înseamnă iubire. Iar iubirea este la fel şi între oameni de acelaşi sex. Părinţii ar trebui să vrea ca fiii şi fiicele lor să iubească şi să fie iubiţi, autentic şi adevărat şi asta-i ceea ce contează. Părinţii ar trebui să lupte pentru dreptul copiilor lor de a iubi şi de a fi protejaţi de lege, indiferent de care ar fi opţiunile lor sexuale. Nu mă duc la referendum. Aş merge însă oricând, dacă referendumul ar fi despre ceea ce avem într-adevăr nevoie - un referendum pentru sănătate sau pentru educaţie. Sunt mama unui copil şi aş vrea ca el să trăiască într-o ţară liberă, nu una habotnică şi obtuză.
La această postare nu voi permite niciun fel de comentariu discriminatoriu şi plin de ura. Ca să ştiţi."
"Nu am să merg pe 7 octombrie la referendum, pentru că este, în primul rând, o pierdere de bani şi, în al doilea rând, o pierdere de timp. Indiferent ce opinii ai avea despre ce reprezintă şi ce nu reprezintă familia, acest referendum nu produce niciun fel de efecte juridice. Deci este un referendum inutil. Ne cheltuim milioane de euro ca să nu facem nimic. Este expresia perfectă a multora dintre lucrurile pe care le emană Palatul Parlamentului. Prin termenul "soţ", care există deja în actuala Constituţie, legiuitorul înţelege "bărbat şi femeie". Deci referendumul este absolut inutil, e o pierdere de vreme. Este absolut evident cine are un interes să agite tema asta a referendumului: o tabără foarte mare şi un grup foarte mic. Există o tabără foarte mare de oameni care realmente se revendică de la nişte valori conservatoare şi doresc să facă această modificare în Constituţie, pentru a-şi celebra într-un fel valorile de la care ei se revendică. Şi, pe de altă parte, este evident că există un grup mic de oameni politici, în frunte cu Liviu Dragnea, care folosesc această temă a referendumului ca pe o petardă, ca pe o fumigenă, ca să îndepărteze atenţia publicului dinspre temele reale ale societăţii, care sunt competenţa guvernării, lupta anticorupţie, apartenenţa noastră la Uniunea Europeană."
"Sunt de acord cu o zicere: "Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi! De ce să votezi ca unii oameni să aibă drepturi mai puţine ca tine? E creştineşte? Bigot ce eşti! Referendum pentru mai puţină libertate.
„Eu sunt fiu de ţăran, de CFR-ist, am apucături normale. Dar pentru că nu vreau să-mi influneţez viaţa şi viitorul, cred că de data asta, pentru prima dată în viaţa mea, o să mă abţin. Eu când trec prin faţa unei biserici, spun Tatăl Nostru şi îmi fac cruce. Prefer să nu mă duc.“
„S-a creat o întreagă isterie în jurul subiectului Referendum, lucru care mă deranjează din două considerente. Primul ar fi faptul că opinia publică este masiv dezinformată, referitor la ceea ce ar înseamnă această modificare, iar al doilea, faptul că, din păcate, nu există niciun site care să explice concret ce înseamnă acest Referendum şi care este motivul pentru care el se face, şi care este miza lui. Consider că prioritară ar fi fluidizarea legislaţiei privind adopţia, astfel încât un copil să fie adoptabil mult mai rapid decât este în momentul de faţă (…) Consider că atât o femeie şi un bărbat, cât şi două femei, cât şi doi bărbaţi ar fi în egală măsură capabili să crească un copil, dacă sunt responsabili şi în deplinătatea facultăţilor mintale. Sunt o susţinătoare ferventă a parteneriatului civil, şi asta este tot ce am de spus pe acest subiect.”
"Bunicii mei paterni: el - avocat, ea - învăţătoare. A fost dragoste la prima vedere. S-au căsătorit curînd dupa ce el i-a apărat onoarea, în duel, cu spada. Ei sunt unul dintre motivele pentru care promit sa ne vedem pe 7 octombrie, la referendum! #familiatradiţională".
"Este trist că în România, în momentul de faţă, absurdul ajunge la putere. Şi cred că pentru asta trebuie în continuare să luptăm ca fiecare să spunem adevărul, porţia noastră de adevăr. Pentru că adevărul din Piaţa Victoriei se compune din toate porţile de adevăr ale tuturor participanţilor la acele evenimente. Şi sper ca adevărul să iasă la lumină şi să nu rămână îngropat în această mizerie strategică care e construită din perdele de fum de tip referendumul pe care ne pregătim să-l facem, care este total fără obiect şi care nu are rost decât pentru a dezbina o naţiune şi-aşa dezbinată.
43 de milioane de euro pentru un referendum din rezervele statului şi nimic, absolut nimic pentru un spital care să fie construit de la zero, fără bacterii şi fără posibilitatea de a muri infectat, internat în spital (n.r. - referinţă la cele două fondatoare ale asociaţiei 'Dăruieşte Viaţă', Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, care construiesc primul spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrică din România, în curtea Spitalului Marie Curie din Capitală, cu fonduri exclusiv private). Şi pentru un referendum al cărui rezultat nu contează, pentru că există legislaţie europeană care obligă România să se subordoneze deciziilor CEDO, respectiv articolului 8."
"Homosexualitatea este o patimă. Atâta timp cât eu încerc să-mi justific o patimă, legalizând totul, făcând-o să pară cool, să pară normal, atunci am o problemă. Şi eu, şi tu, toţi avem fel de fel de defecte. Dar acum, din cauza patimii mele, nu trebuie să lupt pentru legalizarea ei. Răul n-o să vină niciodată în forma sa cea mai urâtă şi o să zică: «eu sunt răul şi hai să facem nenorocirea asta!» Nu, o să vină ca o chestie de toleranţă, de respect, de iubire. Între ghilimele."
„Se organizează un referendum inutil şi imbecil, care am înţeles că are costuri de câteva zeci de milioane de euro! Eu întreb şi mi-aş dori un răspuns clar şi concret: cu banii ăştia am putea construi un spital nou? Sau câte spitale am construi cu banii ăştia? Sau banii ăştia ar ajuta să punem curent şi canalizare în sutele de sate unde oamenii trăiesc ca acum 200 de ani? Eu i-aş invita pe domnii ăştia care au iniţiat şi votat imbecilitatea asta de referendum să vina să stea o zi, 24 de ore, în casele fără curent şi fără canalizare, unde trăiesc 10 oameni într-o cameră şi copiii îşi fac temele la lumânare! Să vina să vadă cum e pe bune. Şi după aia să-şi piardă vremea şi banii noştri pe aberaţii de referendumuri despre probleme care nu există. La balamuc cu voi, nemernicilor!”
”Încotro ne îndreptăm?.. Unde vom ajunge? E normal să susţinem tot ce înseamnă GAY?… A devenit ANORMAL să fii NORMAL în ziua de azi? Oamenii caută atenţie sub orice formă, chiar într-atât încât crezând că a fi gay înseamnă a fi deosebit?... Wtf… Vă aştept părerile în continuare şi vă promit că vă voi spune şi părerea mea… pe care o susţin, mi-o asum şi în care cred cu tărie şi sinceritate…fără ură sau resentimente, pur şi simplu o părere asumată şi explicată. Ştiu, sunt lucruri mult mai importante în lume(veţi zice mulţi), dar trust me, ASTA E UNA DIN CELE FOARTE IMPORTANTE, care tinde să se furişeze în mintea şi subconştientul nostru, făcându-ne să credem că nu e ceva vital… însă, este, mai vital decât vor UNII să realizăm că e…”
„Trebuie să îmi spun părerea despre referendumul acesta, măcar din respect pentru prietenii mei gay. Familia tradiţională, în viziunea mea, se bazează pe dragoste şi respect, fie între un bărbat şi o femeie, fie între doi bărbaţi, fie între două femei. Asta e părerea mea despre acest referendum cu o întrebare ieşită parcă din SF-urile mele.“
“Mai e puţin până la ziua în care Romania face una dintre cele mai mari aroganţe în numele democraţiei: un referendum absurd, care indiferent de rezultat, nu schimbă NIMIC esential. Sărăceşte în schimb bugetul şi aşa văduvit al ţării, o ţară învrăjbită din pricina unui non subiect. Scopul acestui text nu e nici pe departe să influenţeze opţiunea de vot a cuiva sau să îndemne la stat acasă. E doar un exerciţiu de logică.”
"Şi eu sunt una dintre cele 3 milioane de voci. Voi merge şi eu la referendum. Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie! Pentru că aşa a fost lăsat de la Dumnezeu! Înainte de a arunca întrebări în mediul virtual care nu fac altceva decât să creeze confuzii, e bine să ne documentăm. Cu argumente pro şi contra, cu explicaţii uşor de înţeles pentru orice nivel. Fără supărare şi reacţii extremiste, vă rog."
"#Normal că merg la referendum. Trebuie să fim 6 milioane la vot pentru ca acest referendum să îşi atingă scopul. Până pe 7 octombrie veţi auzi multe insinuări şi multe nuanţe menite să demotiveze. Informaţi-vă şi fiţi atenţi la manipulări."
"Susţin căsătoria dintre doi oameni care se iubesc."
"Apropo de vot/comunitate/copii/biserică/familie tradiţională: "Comunitatea LGBT merită toţi copiii pe care noi, familia tradiţională, i-am abandonat pe străzi/ghene/spitale etc. şi le-am luat şansa de a avea acces la dragoste, casă, educaţie." So, după principiul "să moară mă-sa, nu mama", prefer ca aceşti copii să fie în casele lor, nu să umble desculţ pe străzi, să fure, să-şi bage în vene sau să ajungă "nimic" în viaţă. Dacă tot dorţti "fhamilie traditionel", nu vă reproduceţi la orice colţ cu gândul că statul va avea grijă de el."
„Nu mă interesează acest Referendum, nu particip, nu merg. Sunt obosit şi vreau să stau acasă, pentru că m-au enervat cu acele întrebări. Stau acasă şi gata.”
„După umila mea părere, acest referendum nu-şi găseşte rostul. Românul ştie foarte bine ce vrea, iar acum este vorba de nişte bani aruncaţi degeaba. Nu mă pricep eu la politică foarte bine, dar sunt un om care mi-am văzut de treaba mea.”
„Pe mine personal nu mă interesează, eu trăiesc normal, firesc, dar nu trebuie să devenim eroi ai firescului, nici duşmanii unor comunităţi. Chiar m-am îndepărtat de acest subiect. Pentru mine este antipatică atmosfera şi modul cum se tratează subiectul, şi al familiei tradiţionale dar şi al comunităţii LGBT. Nu cred că trebuie să ridicăm o baricadă. Faptul că eu trăiesc aşa este o alegere a mea, nu presupune că eu sunt adversarul cuiva. Nu sunt adversarul nimănui.”