VIDEO Cum arată "casa inteligentă" a lui George Buhnici? Vila lui se află în top 10 case sustenabile din lume! "E o casă care nu are facturi"
Jurnalistul şi-a transpus pasiunea pentru tehnologie în cele mai mici detalii ale casei sale, reuşind să trăiască aproape fără facturi.
Încă de acum 5 ani, George Buhnici şi-a imaginat că poate trăi într-o locuinţă complet independentă de furnizorul clasic de energie. Iar acum, deşi din afară ar putea părea o vilă obişnuită, casa în care locuieşte el şi soţia sa, Lorena, nu doar că este alimentată cu energie de la panourile voltaice, ci mai şi înmagazinează energie. Iar în curte, evident, nu putea avea decât o staţie de încărcare pentru maşinile electrice.
"În lunile de vară, eu sar constant de 2,4-2,5 megawaţi, adică de mii de kilowaţi, şi practic îmi încarc maşina, încălzesc casa, încălzesc apa, ţin luminile aprinse şi mai şi bag în reţea, deci îmi anulez factura, cum ar veni. Aşa că investiţia în fotovoltaice, care părea o chestie de lux acum 5 ani, dintr-o dată devine business. Pe mine mă pasionează tehnologia, dar cel mai mult mă pasionează eficienţa", spune el într-un reportaj realizat de Antena Stars.
Tot ce ţine de starea bateriilor, iluminat, înălzit, consum de apă, deschidere uşi şi alte detalii similare sunt supervizate şi comandate chiar prin telefon, cu ajutorul aplicaţiilor.
Înăuntru găseşti uşi cu deschidere cu amprentă, un sistem de ventilaţie şi de filtrare a aerului inteligent, corpuri de iluminat şi baterii sanitare cu senzori, toalete cu telecomandă, întrerupătoare tip mini-tablete, ţevi de apă cu filtre integrate, un frigider cu uşă transparentă touch, plus un studio cu tehnică de ultimă oră.
"Au fost mulţi oameni care au râs de mine. Mi-au zis: "Băi, dar eşti nebun? De ce să dai atâţia bani, să investeşti atât de mult în tehnologie într-o casă de lemn, relativ mică, Şi le-am spus: "E o casă care nu are facturi".Tehnologia asta trebuie să facă, să ne ajute să trăim vieţi mai bune, dar să ne şi protejeze de fluctuaţii de genul ăsta, pentru cănu ne putem baza la nesfârşit pe combustibilul fosil."
George Buhnici ne vinde şi un pont: "Cei mai mulţi dintre noi nu ştiu că, dacă ridici temperatura în casă peste 21 de grade, fiecare jumătate de grad pe care o pui în plus îţi afectează negativ sănătatea. Deci cei care îşi încălzesc casa la 23-24 de grade li se pare lor că le e mai bine, dar de fapt îşi fac rău, pentru că temperatura mai mare iarna face ca umiditatea să scadă. Şi ni se usucă nările, răcim mai repede... Şi o să vezi că, dacă te obişnuieşti cu 21 de grade, nu mai vrei. Cineva şi-a redus factura de gaze cu 40%, doar pentru că a redus temperatura din casă de la 24 la 22 de grade."
FOTO: capturi Antena Stars