Cine a fost fondatorul Chippendales, un criminal fără scrupule care-a sfârșit tragic

12 ianuarie 2023   Lifestyle

Fondatorul primei trupe de striptease masculin a călcat pe cadavre pentru a-și vedea visul american cu ochii. Seria polițistă, inspirată din fapte reale, Bun venit la Chippendales, spune povestea șocantă a imigrantului indian lipsit complet de scrupule.

Povestea în care feminismul a triumfat și visul unui imigrant sărac a devenit realitate n-are, din păcate, happy end pentru Somen „Steve” Banerjee, indianul care a înființat cel mai mare imperiu de dans masculin din lume cu prețul propriei vieți. Ceea ce a început ca o expresie a libertății femeii, care-și ascunsese până atunci sexualitatea, și ca o metodă revoluționară de-a obține succesul în afaceri, s-a încheiat tragic.

Seria polițistă Welcome to Chippendales, disponibil pe platforma de streaming Disney+ începând cu 11 ianuarie, redă istoria necunoscută a Chippendales, din care n-au lipsit incendieri premeditate, asasini plătiți, gelozie oarbă, decizii antreprenoriale distrugătoare și lăcomie cruntă.

Somen „Steve” Banerjee s-a mutat în SUA din Mumbai și-a început de jos drumul său profesional. A lucrat ca om de serviciu, după care s-a angajat la o benzinărie. Extrem de muncitor și de ambițios, a ajuns să cumpere mai multe benzinării din LA, iar, în 1975, a devenit proprietarul unui bar dărăpănat, pe care l-a numit Destiny II. Disperat să atragă clienți, a încercat orice fel de entertainment posibil, de la wrestling în nămol pentru femei la spectacole de magie.

Show fără precedent

N-a funcționat decât propunerea lui Paul Snider, angajatul lui Hugh Hefner, care se autointitula „proxenetul evreu” și-și prostitua propria soție, pe iepurașul Playboy Dorothy Stratton, pe care a și omorât-o într-un final. Asemenea personaj controversat a venit cu ideea revoluționară de-a organiza o seară de striptease masculin în Destiny II. Iar, în 1979, clubul redenumit Chippendales (după un designer de mobilă care-i inspira eleganță supremă lui Steve) găzduia un show incendiar, cum nu se mai văzuse până atunci, cu dansatori masculini musculoși, care urcau pe scenă la bustul gol, purtând doar papion și manșete, ca deja faimoșii iepurași Playboy.

În scurt timp, Chippendales a devenit un fenomen, femeile îngrămădindu-se cu sutele în afara clubului ca să-i urmărească. Numai că succesul fulminant i-a întunecat mințile indianului disperat că alții îi fură business-ul, iar coregraful trupei, Nick De Noia, se bucură de un succes mai mare decât el. De fapt, lui De Noia i se spunea „Domnul Chippendales”, lucru care-l scotea din sărite pe Banerjee. În plus, afacerile necurate ale coregrafului riscau falimentarea imperiului construit de Steve.

Drept urmare, trebuia făcut ceva pentru a se împiedica asemenea nenorocire! Clocotind de furie, Steve s-a hotărât să-și elimine competiția. În 1979, a angajat pe cineva care să dea foc unui club de noapte concurent, Moody’s Disco, care începuse să organizeze seri de striptease masculin. Cinci ani mai târziu, a repetat figura cu alt club. Din fericire, cu același rezultat. Incendiul n-a provocat decât mici daune. Doar că disperarea lui Banerjee n-a făcut decât să se accentueze după ce De Noia a început să organizeze turnee cu Chippendales și să-i dea indianului doar 50% din profit.

Adevărul e că a fost greșeala lui Steve, care semnase un contract pe un șervețel și îi cedase coregrafului toate drepturile. Conștient că pierdea frâiele propriei afaceri de succes, Banerjee l-a angajat pe fostul polițist Ray Colon ca să-l omoare pe Nick. Pe 7 aprilie 1987, De Noia a murit împușcat în cap în biroul său din New York. În același an, Chippendales a dat faliment, în urma procesului intentat de studentul de culoare Don Gibson pe motiv de discriminare, după ce i se refuzase accesul în clubul de noapte.

Crimă nepedepsită?

În mod uluitor, crima a rămas nerezolvată ani la rând. Mai mult, Steve a devenit din nou posesorul drepturilor asupra Chippandales și a reluat turneele. Putea să se mulțumească cu asta, însă a căutat în continuare răzbunare. În 1990, l-a contactat din nou pe Colon pentru alte crime. I-a comandat asasinului uciderea lui Michael Fullington, un fost dansator și coregraf, și a altor doi stripperi care l-au trădat și și-au format propria trupă de dansatori, Adonis: Men of Hollywood.

De data aceasta, Colon s-a dus direct la FBI pentru a informa autoritățile americane despre intențiile criminale ale imigrantului indian. Abia în 1993, a reușit poliția să obțină dovada că Steve i-a dat lui Colon 500 de dolari pentru a cumpăra arma cu care a fost împușcat mortal De Noia. În septembrie același an, acesta a recunoscut că a angajat un asasin profesionist care să-i lichideze pe De Noia și pe cei trei dansatori și că a încercat să ardă din temelii două cluburi concurente. În urma unei înțelegeri cu FBI, a primit 26 de ani în închisoare și retragerea tuturor acțiunilor pe care le avea la Chippendales.

Pe 23 octombrie 1994, cu numai câteva ore înainte de-a i se pronunța pedeapsa, Banerjee a luat cearceaful din celula sa, a făcut un ștreang din el și s-a spânzurat. „Ne-a tras în piept!”, spune Scot, unul dintre cei trei dansatori care devenise ținta indianului. „N-a primit pedeapsa pe care o merita. N-a plătit pentru moartea lui Nick De Noia, pentru distrugerea unor vieți, pentru încercarea de-a omorî oameni. A scăpat ușor! A fost un laș!”, a conchis acesta.

După sinuciderea lui Steve, soția lui, Irene Banerjee, a moștenit Chippendales. Iar, după moartea ei, în 2001, familia fondatorului și-a luat complet mâna de pe celebra trupă. Doar fiul lui Steve, Christian, a mai rămas implicat în asemenea formă de entertainment, înființându-și propria trupă în 2020, denumită Strippendales. Chippendales continuă să susțină spectacole în întreaga lume la mai bine de 40 de ani de când Steve Banerjee a deschis clubul care avea să facă istorie.

Foto - Disney+

Mai multe