Cum trăiește Putin în buncăr. Cât de departe merge paranoia președintelui rus

21 mai 2022   News

Pe măsură ce se lungește războiul din Ucraina și deznodământul ni se arată complicat și imprevizibil, liderul de la Kremlin devine tot mai obsedat de victorie și siguranța personală.

Kutuzovsky Prospekt este unul dintre bulevardele principale care duc spre centrul Monsovei și care este preferat, în mod normal, de președintele rus atunci când merge la Kremlin. Lui Putin nu i-a plăcut niciodată să se deplaseze cu elicopterul, motiv pentru care serviciul lui de securitate angrenează câte 18 automobile de fiecare dată când liderul rus se deplasează. Iar din acest convoi fac parte limuzine blindate, pline cu bodyguarzi și Servicii Secrete, dar și ambulanțe și altfel de vehicule.

Cu 45 de minute înainte de-a trece conducătorul seprem, strada era blocată complet. Adică nici măcar rezidenții nu au voie să iasă din case pentru a merge pe trotuarul acelui bulevard. Iar asemenea măsuri de securitate nu sunt singurele agreate sau ordonate de Vladimir Putin. Acum, când pierde teren în Ucraina și toată planeta îi monitorizează fiecare mișcare, paranoia lui în privința propriei securități a atins cote ridicate și chiar îngrijorătoare.  

Măsuri noi de protecție

În plină invazie în Ucraina, Putin nici măcar nu se mai aventurează pe drumul spre Kremlin, preferă să rămână în buncărul lui de lux, care nu este altceva decât o vilă galbenă, casa lui de vară de pe proprietatea Novo-Ogaryovo, o suburbie exclusivistă populată numai cu staruri rock și oligarhi și aflată undeva la vest de Moscova. Puțin oameni îl viziteaz acolo. De fapt, s-a izolat cam de întreaga lume.

În casa lui imensă, ticsită cu tehnologie de ultimă oră și tot confortul posibil și imposibil, are la dispoziție echipe impresionante de angajați, care îi îndeplinesc orice dorință 24 de ore din 24. Astfel, există bodyguarzi oricând pregătiți de ce e mai rău pe lumea asta, mai multe persoane care îi gustă mâncarea, menajere și tot felul de alți subalterni care au grijă de el și invitații lui tot mai puțini în ultima vreme, de la miniștri de top, consilieri la medici și ajutoare de tot felul.

Pandemia l-a schimbat pe Putin în privința socializării și lucrurile au rămas la fel chiar și acum, după ce pericolul de-a contacta virusul este mai scăzut. Programul zilnic al liderului politic începe târziu, pentru că nu se trezește niciodată la primele ore ale dimineții, înoată, după care începe să lucreze. Nu are încredere în internet, așa că insistă să fie informat cu privire la situația națională și internațională pe hârtie.   

De când a început războiul, rapoartele militare au prioritate, după care documentele provenite de la Serviciile Secrete sunt prezentate laolaltă cu informările cu privire la ce se întâmplă în Rusia, cu oligarhii lui, dușmanii pe care consideră că-i are. După ce este informat complet decide cu cine vrea să vorbescă. Preferă conferințele video în detrimentul întâlnirilor față în față.

Izolat și paranoic

Putin n-are experiență militară și gândește atacurile împotriva ucrainenilor aproape numai singur, ceea ce este o greșeală în sine. În ciuda rezistenței lui Zelenski, președintele rus trebuie să prezinte “operațiunea specială” din Ucraina ca pe o victorie. Însă timpul este împotriva lui Putin. În octombrie împlinește 70 de ani și sănătatea îi e clar afectată. Se zvonește că suferă de Parkinson sau cancer la tiroidă sau de sânge. Oricum, e grav. Și situația în care se află în momentul de față nu îi e deloc benefică.

Mark Galeotti este profesor la Universitatea London School of Slavonic and East European Studies și autorul a 24 de cărți despre Rusia, printre care se numără și o biografie a lui Vladimir Putin. Asemenea expert consideră că liderul rus nu va alege calea lui Hitler de a-și grăbi singur sfârșitul, însă consideră că Putin este într-o mare încurcătură atât din cauza problemlor lui de sănătate, cât și din cauza izolării lui periculoase în buncărul lui de lux și a nivelului de paranoia pe care l-a atins în ultima perioadă. Galeotti susține că pericolul ca Putin să utilizeze armele nucleare este acum mai mare ca niciodată tocmai din cauza rateurilor pe ca  ele dă constant.

Alegerile din 2024 bat la ușă și Putin n-are nicio victorie răsunătoare pe care să le-o prezinte rușilor. Evident că trebuie luat în seamă și faptul că președintele e posibil să nu mai fie atunci capabil să conducă nimic, din cauza stării sale de sănătate precare, însă cine crede cu adevărat că liderul rus va accepta să se retragă din politică cuminte și fără resentimente?!

Foto - Profimedia

Mai multe