Royals

Cum arată Parcul Regal Săvârşin şi care este povestea castelului preferat al Regelui Mihai

Cum arată Parcul Regal Săvârşin şi care este povestea castelului preferat al Regelui Mihai camera-retro icon Vezi galeria 35 poze

În timpul vacanţelor şi cu ocazia diferitelor evenimente de familie, membrii Casei Regale se retrag la Săvârşin, celebrul castel din nordul ţării.

Castelul Săvârşin a fost locul preferat al Regelui Mihai şi al Reginei Ana. Construit pe locul unui vechi conac aparţinând nobilimiii maghiare, acest castel a fost în proprietatea lui Carol Hunyady până în 1932, când a trecut în proprietatea societăţii „Corvin” şi apoi, printr-un contract de vânzare/cumpărare, în posesia Regelui Mihai I, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Refăcută la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic şi prevăzut cu etaj şi balcon, clădirea castelului a suferit în cursul deceniilor multiple transformări interioare şi exterioare. Castelul este înconjurat de un parc prevăzut cu lac şi debarcader. După ce a fost confiscate de comunişti în 1948, la fel ca toate celelalte proprietăţi regale, castelul a revenit în posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. Principesa Margareta conduce acţiunile de restaurare a parcului şi a casei în acelasi stil creat în 1943 de Regina-mamă Elena.

După retrocedare, Regele Mihai a renunţat la mobila veche, iar grădinile au fost refăcute, pentru ca parcul să fie refăcut cum arăta înainte de confiscarea de către comunişti.

În mai 2007 au început lucrările de restaurare, după un plan iniţial realizat de arhitectul Casei Regale, Şerban Sturdza, şi au fost finalizate în octombrie 2015.

Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înfiinţat de vicecomitele Andras Forray, în anul 1514, care a fost domn de pământ şi a avut moşie în zona Săvârşinului. Acest parc are o suprafaţă de 6,5 hectare şi conţine câteva specii rare de arbori şi arbuşti, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoşi de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari şi multe altele.

Casa Regală a făcut publică un album cu fotografii realizate zilele trecute în parcul ce înconjoară Castelul Săvârşin, surprinzând cele mai frumoase locuri ale sale: heleşteul, aleea care duce la heleşteu şi podul de peste apă, arcada cu glicine, Micul Pavilion ridicat în secolul al XVIII-lea, Poarta Romană, Grădina Ascunsă, Aleea Lungă, Fântâna Toscană, Casa Grădinarului, Grădina de trandafiri a Reginei.

Totodată, în aceste fotografii apare şi Alma, câinele cuplului regal.

Modifică Setările