News

Iubiri legendare: Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi

Iubiri legendare: Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi

A fost şi cântec, a fost şi foc între cei doi mari exponenţi ai culturii româneşti. S-au iubit cu pasiune şi s-au despărţit cu mare patimă. A fost una dintre cele mai furtunoase poveşti de dragoste din arta românească. Dar, în final, sculptorul a fost singurul bărbat pe care artista l-a iubit cu adevărat întreaga sa viaţă.

Viaţa amoroasă a lui Constantin Brâncuşi a fost descrisă în detaliu în opera "Brâncuşi. Amintiri şi exegeze", publicată de Petre Pandrea, în anul 1967. Scriitorul notează în volumul său că sculptorului, la fel ca şi în cazul lui Johann Wolgang von Goethe, "un şirag de femei-perle i-au urmat volens-nolens calea vieţii".

Când a întâlnit-o pe Maria Tănase în 1938, la Paris, maestrul avea 62 de ani şi un lung foileton amoros. Ea avea 25 de ani şi era deja „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Privighetoarea Bucureştiului” sau „Edith Piaf a României”. Era considerată prima divă adevărată a României şi un fenomen unic în muzica românească. Faima ei ajunsese până la Viena, oraşul în care a scos primul ei disc. Dincolo de cariera fulminantă care a propulsat-o din cartierul sărac bucureştean Cărămidari până în reflectoarele scenelor din Paris sau New York, Maria Tănase a fost o femeie specială care a trăit şi iubit aşa cum a cântat: cu pasiune şi după bunul ei plac.

Întâlnirea lor a fost prilejuită de o expoziţie de artă populară organizată de Dimitrie Gusti. Maria Tănase venise în Paris pentru a ajuta la promovarea expoziţiei, urmând să susţină un recital într-un restaurant parizian unde Dimitrie Gusti pusese la punct detaliile. “Gusti auzise de neica Costică (cum îi spuneau lui Constantin Brâncuşi apropiaţii) şi ne-am dus să-i facem o vizită”, avea să-şi amintească, peste ani, Maria Tănase. Admiratoare înfocată a lui Brâncuşi, cântăreaţa a fost extaziată de întâlnirea cu marele artist. Şi, de atâta admiraţie, n-a mai părăsit atelierul lui  vreme de două zile şi două nopţi. Şi a uitat cu totul de recitalul pe care trebuia să îl susţină!

Sursa: Wikipedia

Evident, etnograful Dimitrie Gusti s-a supărat că a fost lăsat baltă şi i-a cumpărat imediat nerecunoscătoarei tinere biletul de întoarcere în România. Mariei, însă, îndrăgostită până peste cap, nici că i-a păsat, vrăjită fiind de vorbele măiestrite ale lui Brâncuşi:

„Când te ascult cum le zici, Marie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru câte o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înţelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nţelegi?”, îi spunea sculptorul, Mariei, la începuturile relaţiei.

Modifică Setările