Și femeile joacă fotbal! Echipa națională de fotbal feminin luptă împotriva stereotipurilor de gen

12 aprilie, 2024

Au trecut aproape 34 de ani de când s-a înființat echipa națională de fotbal feminin a României, însă jucătoarele noastre încă se lovesc de stereotipuri de gen și misoginism. În ce constă campania Modele de Femeie – ediția 2024 – ALBUM DE FAMILIE pe care au demarat-o sportivele?

image

Pe 9 aprilie, Naționala Feminină de Fotbal a învins selecționata Kazahstanului, cu scorul de 1-0, în al doilea meci din preliminariile Campionatului European de fotbal feminin din 2025. Totuși, în ciuda realizărilor de pe teren sau a dârzeniei cu care se străduiesc să obțină de fiecare dată victoria, prea puțină lume cunoaște și apreciază efortul depus de echipa națională de fotbal feminin.

În prezent, în România sunt peste 100.000 de fete şi femei înrolate în cluburi mixte și feminine, față de aproximativ 330 de participante câte erau la începuturile Naţionalei Feminine de Fotbal, în iunie 1990. Cu alte cuvinte, s-a înregistrat un progres semnificativ în ultimii ani.

Un mare pas în acest sens a fost făcut în 2019, când cluburile din Liga 1 de fotbal masculin au fost obligate să aibă echipe de fotbal feminin. La evoluția fotbalului feminin a contribuit și lansarea primei strategii dedicate exclusiv activității de fotbal feminin, în iunie 2021. Astfel, în prezent doar 8 județe din țară nu au echipă de fotbal feminin. Cu toate astea, mai sunt multe de făcut pentru a susține fotbalul feminin așa cum merită!

image

În încercarea de-a distruge stereotipurile de gen, Naționala Feminină de Fotbal continuă campania Modele de Femeie – ediția 2024 – ALBUM DE FAMILIE! Această campanie cuprinde file de poveste din copilăria jucătoarelor și nu numai, file ce au luat naștere prin susținerea avută din partea părinților, a fraților și a surorilor, a bunicilor, a colegilor din curtea școlii sau a profesorilor. Pentru că jucătoarele noastre sunt ceea ce sunt astăzi grație susținerii primite atunci. Însă este loc de mai bine, tocmai de aceea ele au nevoie de încurajările suporterilor și în prezent, dar și la viitoarele meciuri.

image
Mai multe pentru tine...

Campania „Modele de femeie” continuă pentru simplul motiv că încă este nevoie de multă muncă pentru a schimba mentalități și a putea oferi același sprijin pe care îl primesc bărbații și femeilor din fotbal. Cu toate că joacă în condiții mai grele decât cele ale colegilor lor, au parte de valorizare financiară mai redusă, doar de încurajări timide ale suporterilor și se lovesc de prejudecăți de gen, fetele de la Naționala Feminină de Fotbal joacă fotbal la fel ca și băieții, cu pasiune și dedicare.

Următoarele meciuri pe teren propriu vor fi: România – Bulgaria (31 mai), România – Armenia (16 iulie) și se vor juca pe Stadionul Arcul de Triumf. Biletele la meciurile pentru calificarea la WEURO 2025 pot fi achiziționate pe bilete.frf.ro

Hai, România!!

foto - FRFRecente pe Ok! Magazine

BD 2024 new photo clean jpg
image 123650291 JPG
EtMnWfl   Imgur jpg
okmagazine ro (2) jpg
Iquos mov (1) jpg
Ești fan muzică rock Unde poți asculta muzică live în București jpg
pexels steve 845248 (1) jpg
okmagazine ro (1) jpg
Afis DROPDOWN 2 deschidere jpg
index jpg
okmagazine ro (1) jpg
okmagazine jpg
Matthew Perry, Foto Getty (2) jpg
3 jpg
Cum să îți creezi biroul perfect dacă lucrezi de acasă jpg
Carnova jpg
okmagazine ro jpeg
Avocat Mai 3 jpg