Oscaruri în pandemie. Care sunt premierele ceremoniei 2021. România, printre favoriţi?

25 aprilie, 2021
1 asta jpg jpeg

Cinematografele au tot fost închise în ultimul an, filmările s-au amânat constant, iar premierele au lipsit cu desăvârşire. Chiar şi-n asemenea condiţii, ceremonia decernării Oscarurilor 2021 nu s-a anulat. Ci, dimpotrivă, este una fără precedent!

Ediţie specială

Cea de-a 93-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film a fost amânată puţin, nicidecum anulată. În loc să aibă loc la începutul lunii februarie, ca-n fiecare an, Oscarurile de anul acesta se desfăşoară pe 26 aprilie. Spre deosebire de Globurile de Aur 2021, de pe 1 martie, decernarea statuetelor de aur nu se transmite pe Zoom, ci are loc fizic, faţă în faţă. Întregul eveniment se va petrece, ca întotdeauna, în Dolby Theatre, dar şi la Union Station, din Los Angeles, unde va fi o ceremonie în spaţiu liber. “Tratăm evenimentul ca pe un platou de filmare activ, unde vor exista testări COVID la minut”, spuneau organizatorii la scurt timp după ce s-au pus de acord cum să procedeze. „Toţi participanţii vor primi instrucţiuni clare, indiferent că sunt din Los Angeles sau vin din afara ţării, astfel încât să avem cu toţii o seară frumoasă, în siguranţă şi fără griji”, au ţinut să menţioneze aceştia.

3 si si asta jpg jpeg

După cum este precizat în contractul care expiră abia în 2028, ABC este televiziunea care transmite şi ediţia din 2021, cea mai diversificată din întreaga istorie a Oscarurilor. Pentru prima dată în cele 93 de ediţii de până acum, 9 din cei 20 de actori nominalizaţi provin dintr-o minoritate etnică. Altă premieră formidabilă este legată de femeile regizor nominalizate anul acesta.

Premiere online

Imediat ce am aflat că Oscarurile nu se anulează, prima întrebare care ne-a venit în minte a fost dacă s-au făcut destule filme în 2020 astfel încât să aibă cui să înmâneze premiile anul acesta. Se pare că da, în ciuda faptului că n-am mai admirat vedete pe covorul roşu, iar cinematografele au fost mai mult închise în ultimul an. Singura diferenţă e că aproape toate peliculele lansate în 2020 se pot urmări pe platformele de streaming. Din cauza pandemiei, Academia Americană de Film a schimbat regulile şi a permis să se califice pentru nominalizări filmele care au avut premiera pe astfel de platforme. Astfel, Hillbilly Elegy, pentru care Glen Close a primit cea de-a opta sa nominalizare, poate fi urmărit pe Netflix. La fel şi The Life Ahead, cu Sofia Loren, Mank, cu Gary Oldman, Ma Rainey’s Black Bottom, cu Viola Davis şi Chadwick Boseman, nominalizat postmortem. Alte platforme de streaming sunt YouTube, Amazon sau GooglePlay. Nomadland, cu Frances McDormand, poate fi urmărit pe Hulu, iar documentarul românesc Colectiv, regizat de Alexander Nanau, este pe HBO Go.

2021, anul minorităţilor

Nu mai puţin de şase actriţe şi actori de culoare au fost nominalizaţi la cea de-a 93-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film, egalând astfel recordul din 2017. Anul acesta, putem ţine pumnii pentru Daniel Kaluuya, Chadwick Boseman, Viola Davis, Andra Day, LaKeith Stanfield şi Leslie Odom Jr, care participă şi la categoria Cea mai bună melodie originală. Cu rolul ei din Ma Rainey’s Black Bottom, Viola Davis a devenit cea mai nominalizată actriţă de culoare din istorie, având patru nominalizări.

2 si asta jpg jpeg

O altă realizare remarcabilă este cea a lui Riz Ahmed, primul pakistanez nominalizat la Oscar şi primul musulman care poate pleca acasă cu statueta de aur pentru Cel mai bun actor. Pe de altă parte, Yuh-Jung Youn este prima actriţă din Coreea de Sud care a primit o nominalizare la Oscar.

Boseman este nominalizat pentru ultimul său r

jucat, în

, înainte de-a pierde lupta cu cancerul, la numai 43 de ani. Dacă va primi premiul, starul

va fi al doilea actor care să primească postmortem statueta

, după Peter Finch, în 1976,

.

Femeile regizor fac istorie

Anul acesta, doi din cei cinci regizori nominalizaţi sunt femei,

. Chloe Zhao, o chinezoaică stabilită în SUA, a regizat

,

Frances McDormand, fiind nominalizată la patru categorii –

. Dacă

câştig

,

egal

recordul lui Walt Disney, singura persoană

care a luat patru

într-un singur an.

Emerald Fennell, pe de altă parte, este prima regizoare britanică nominalizată la categoria Cel mai bun regizor, pentru Promising Young Woman, în total existând, anul acesta, un record de 76 de nominalizări primite de femei.

4 colectiv jpg jpeg

Colectiv, dublu nominalizat

Pentru prima dată în istorie, România se află pe covorul roşu la Oscaruri! Nominalizat la două categorii importante (Film documentar şi Film internaţional), Colectiv, documentarul regizat de Alexander Nanau, merită întreaga noastră atenţie, după cum spune Time. Colectiv poate fi urmărit pe HBO Go.

Foto - Profimedia, Facebook



Recente pe Ok! Magazine

gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
angela similea
FotoJet Hadidele jpg
Maria Obretin aka Constănțeanca din Clanul   Facebook (2) jpg
Bogdan Farcaș   arhiva personală (1) jpg
FotoJet Eva si Demi jpg
Bennifer, Globurile de aur, Profimedia (2) jpg
Gisele Bündchen, Profimedia (1) jpg
Delia Matache în bucătărie pentru clipul piesei Fă ți numărul cu Damian Drăghici   captură (1) png
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
Vărsător, Pixabay jpg
FotoJet Cressida jpg
Imagini inedite cu Shiloh Jolie, Profimedia (2) jpg
iulia vantur colaj facebook jpg
Diana Bulimar și Radu Dumitrache la Power Couple   Antena 1 (1) JPG
Catherine Zeta Jones și Michael Douglas 2003, GettyImages (1) jpg
Andreea Bălan la târgul de Crăciun foto PR jpg
FotoJet Clooney jpg