News

Reacţiile vedetelor după tragedia de la Piatra Neamţ. Tudor Chirilă: "Au ars 10 oameni. Un medic s-a aruncat după ei. Ţara asta se arde zilnic"

Reacţiile vedetelor după tragedia de la Piatra Neamţ. Tudor Chirilă: "Au ars 10 oameni. Un medic s-a aruncat după ei. Ţara asta se arde zilnic" camera-retro icon Vezi galeria 10 poze

16 persoane au ars în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ. Se aflau internate în secţia ATI şi primeau îngrijiri speciale pentru a se vindeca de coronavirus. Starea lor era delicată, însă un incendiu a izbucnit, iar 10 dintre acestea şi-au pierdut viaţa. Vedetele nu au răas nepăsătoare şi au reacţionat în mediul online, şi-au exprimat regretul, durerea pentru familiile îndoliate, dar şi părerea despre sistemul medical românesc. 

Era 14 noiembrie, ora 19.00. Atunci personalul medical anunţă la 112 un incendiu la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piaţa Neamţ. În cinci minute de la apel, pompierii au ajuns la faţa locului şi au constatat că două saloane, de la etajul 2, erau cuprinse de flăcări şi de fum dens. Autorităţile au acţionat imediat. 

Din păcate, pentru 10 pacienţi salvatorii nu au mai putut face nimic. Celelate persoane afectate de incendiu au fost transportate în alte unităţi medicale pentru tratament. Medicul Cătălin Denciu se afla chiar în salon când a izbucnit incendiul, el trata un pacient. Are arsuri pe aproape 40% din suprafaţa corpului şi a fost transportat de urgenţă la un spital din Belgia pentru a fi salvat. 

Alina Denciu, soţia lui Ioan Cătălin Denciu, medicul rănit grav când încerca să salveze pacienţi din incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, a vorbit despre soţul el într-o înregistrare redată de Digi 24. Femeia a declarat că soţul ei nu era calm când i-a spus că el este bine, ci şocat de ceea ce a văzut: oameni care luaseră foc.  „El spunea «eu sunt bine. Ceilalţi ardeau». Era siderat de ceea ce se întâmplase şi ce văzuse acolo. Nu pot să spun că era calm. Era într-o stare de agitaţie, de oroare de ceea ce văzuse. Soţul meu a lucrat timp de un am de zile la Spitalul Saint Lieb în Bruxelles, la anestezie, şi eu am zis că vreau să rămân să practic această meserie să ajut românii, nu să mă duc în altă parte şi din cauza aceasta a rămas în ţară cu mine“, a spus Alina Denciu, într-o înregistrare prezentantă duminică seara, 15 noiembrie, de Digi 24.

Alina Denciu crede că este o şansă importantă pentru soţul ei tratamentul de la spitalul din Belgia. „Asta am discutat cu toţi colegii, şi de specialitatea de plastică, şi ceilalţi. Trebuia musai să i se acorde şansa maximală. E suficient că i-au acordat minima şansă de a supravieţui într-un spital românesc, făcându-şi treaba, măcar şansa de recuperare să o aibă“, a mai adăugat aceasta. 

Celebrităţile de la noi din ţară nu au rămas indiferente şi au reacţionat după tragedia de la Piatra Neamţ.

Tudor Chirilă: "Au ars 10 oameni. Arşi de vii"

"La Piatra Neamţ au ars 10 oameni. Au ars. Arşi de vii. Focul are 1000 de grade. Nu mori din prima. Durează. Un medic s-a aruncat după ei. După oameni bătrâni, lipsiţi de putere. Apoi a fost trimis în Belgia cu arsuri pe aproape 80% din corp. La cinci ani de la Colectiv e în continuare riscant să-l ţină în România. Aici doar o ardem, nu ştim să şi tratăm. Peste mai puţin de o lună de zile sunt alegeri.

Şi mulţi care au ars-o pe banii unui popor pe care l-au ţinut în întuneric cu bună ştiinţă vor merge în parlament. Au ars 10 oameni. Au ars, de fapt, mai mulţi. Focul are 1000 de grade. De 10 ori mai mult ca apa din ceainic când fierbe. Toţi ne-am ars măcar un pic, măcar o dată, cu apa din ceainic. Ţara asta se arde zilnic, într-un fel sau altul. Asearăau ars oameni. ", a scris pe Instagram actorul pe 15 noiembrie. 

Iulia Albu a reacţionat şi ea

"Asta este România. România adevărată, palpabilă. ROMÂNIA NOASTRĂ ARDE. Cred cu tărie în ROMÂNIA MEA, o fantezie frumoasă, care cântăreşte mult mai puţîn. ROMÂNIA MEA trăieşte datorită Dr CĂTĂLIN DENCIU şi COLEGILOR SĂI. România reală există din cauza noastră, a tuturor. Ce avem de gând să facem? Eu aleg să spun ce gândesc. Să ne fie Ruşine că nu suntem capabili de mai mult. Să ne fie Ruşine că nu ştim să ne alegem conducătorii. Şi să ne fie ruşine că nu suntem in stare să îi tragem la răspundere. Astăzi, ROMÂNIA MEA a mai murit puţin, dar ea trăieşte ÎNCĂ împreuna cu EROII DE LA PIATRĂ NEAMŢ. VA mulţumim."

Dan Negru nu a tăcut. Ce spune despre incendiul de la Piatra Neamţ

"De la fotografia asta, americanii au regândit întregul sistem de protecţie împotriva incendiilor. La un incendiu din 1975, in Boston, un fotograf  a surprins căderea in gol a unei femei şi a copilului ei. Mama a murit, copilul a supravieţuit. Fotografia a apărut pe prima pagină a ziarelor americane şi asta a dus la regandirea intregului sistem de scări şi ieşiri de incendiu din America. Aşa au aparut celebrele scări de incendiu rabatabile care apar şi prin filme."

Foto: Facebook, Adevarul

Modifică Setările