Palatul Tatoi, "Micul Versailles" al regilor Greciei, este astăzi doar o ruină

17 ianuarie, 2023
Palatul Tatoi, resedinta regilor Greciei   profimedia 0749291396 jpg

Odată fala monarhilor eleni, fosta reședință regală de lângă Atena a fost lăsată de izbeliște, după declararea Republicii și prigonirea Familiei Regale a Greciei.

Situat la aproximativ 15 kilometri nord de Atena, la poalele muntelui Parnes, vechiul domeniu Tatoi, cu clădirile și parcul regal, ocupă locul anticului Dekelia. Numele său actual provine de la un lord albanez care a deținut terenul în timpul ocupației otomane.

În 1871, Regele George I a cumpărat proprietatea de la un fanariot grec, la sfatul arhitectului german Ernst Ziller, pentru suma de 300.000 de drahme. În loc de un palat vast și somptuos, regele a decis să construiască o casă de vacanță modestă, sub forma unei case cu două etaje, care combină influențele grecești și elvețiene. Pentru a găzdui Familia Regală în creștere, acestei reședințe de provincie, finalizată în 1874, i s-a alăturat zece ani mai târziu un conac în stil englezesc, construit de arhitectul Savvas Boukis după modelul unei "ferme" de la Palatul Peterhof din Rusia. Aceasta urma să fie locuită de Regele George, în timp ce "casa veche" a fost un dar de nuntă pentru Diadoch Constantin.

Până la începutul secolului al XX-lea, au fost ridicate diverse clădiri anexe - pavilioane pentru ofițerii de justiție, birouri, ateliere, grajduri, depozite, cazărmi etc., și chiar un han și un hotel turistic, plus două biserici - dând domeniului un aspect nobil, pentru care a fost botezat "Micul Versailles". În 1898, achizițiile de terenuri și privatizarea unei proprietăți naționale au adus-o aproape de o suprafață totală de 20.000 de hectare, cea mai mare zonă de agrement din Grecia, cu o predominanță de zone împădurite. Din 1889, la inițiativa Reginei Olga, a fost construit un mausoleu dedicat Învierii Domnului, în jurul căruia sunt înmormântați toți membrii familiei în morminte simple din marmură albă - unde, de altfel, a fost înhumat și ultimul rege al elenilor, Constantin al II-lea.

În 1916, un incendiu teribil a devastat cea mai mare parte a pădurii, ucigând sute de cerbi importați din Ungaria de Regele George I, dar și vechiul palat, grajdurile, biserica Sfântul Ilie și micul muzeu arheologic. În anul următor, Regele Constantin I a fost nevoit să renunțe la coroană în favoarea fiului său cel mic, Alexandru, care a suferit o moarte cumplită în 1920, după ce a fost mușcat de una dintre maimuțele sale de companie.

Palatul Tatoi a fost confiscat de trei ori de către stat

În ciuda tulburărilor politice din perioada interbelică, Palatul Tatoi a beneficiat de un program ambițios de reconstrucție, sub conducerea directorului Vassiliou Drouvas. După ocupația germană, Palatul Tatoi a fost complet jefuit și devastat de rebelii comuniști. Moșia a trebuit să o ia de la zero. Viticultura, dar și creșterea vitelor și producția de lapte au asigurat veniturile necesare pentru lucrările de renovare.

Din 1948, Regele Paul I s-a stabilit la Tatoi împreună cu familia sa, până la moartea sa din cauza unui cancer la stomac, în 1964. Familia Regală a Greciei a rămas acolo până la 13 decembrie 1967, când tânărul Rege Constantin al II-lea a fost nevoit să plece în exil după ce a eșuat în contracararea juntei militare.

Palatul Tatoi a fost confiscat de trei ori de statul republican. În 1924 și, din nou, în 1973, Familiei Regale i s-a acordat o compensație financiară simbolică, dar nu a fost plătită efectiv. În 1994, la douăzeci de ani de la referendumul împotriva monarhiei, guvernul de la Atena a confiscat toate proprietățile regale, fără despăgubiri - o acțiune declarată ilegală de către Curtea Europeană de Justiție, deoarece Constantin al II-lea a putut dovedi că domeniul Tatoi fusese dobândit personal de către strămoșii săi.

În cele din urmă, guvernul grec îi va plăti 13,2 milioane de euro ca despăgubire totală. Intenția declarată a guvernului de a transforma Palatul Tatoi într-un muzeu sau chiar de a-l vinde sectorului privat nu a împiedicat deteriorarea îngrijorătoare a clădirilor, agravată de furturi și vandalism. Incendiul din august 2021 a accelerat acest trist declin, distrugând o mare parte din pădure, mai multe clădiri și două containere în care erau depozitate mobilier și obiecte istorice.

Reabilitatea Palatului Tatoi va fi făcută de Regele Charles al III-lea

În noiembrie 2022, Regele Charles al III-lea, ca fiu al lui Philip, fost Prinț al Greciei, l-a primit la Castelul Windsor pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis pentru a discuta despre reabilitarea palatului în muzeu, un proiect estimat de guvern la 14 milioane de euro. Suveranul Marii Britanii dorește să participe la această restaurare pentru a onora memoria tatălui său, care a copilărit la Palatul Tatoi, și o va face prin intermediul Fundației sale, care a promis deja că va oferi expertiză autorităților grecești, luând ca model salvarea Dumfries House, o casă de țară palladiană din Ayrshire.

Charles, pe atunci Prinț de Wales, a vizitat Palatul Tatoi în 2021, în cadrul unei călătorii de comemorare a 200 de ani de la războiul de independență a Greciei față de Imperiul Otoman.Recente pe Ok! Magazine

Printul Andrew, fratele lui Charles, acuzat de pedofilie   Profimedia (1) jpg
Coroana Regina mama Elisabeta profimedia 0209911427 jpg
Harry și Meghan GettyImages 994638046 jpg
Kate Middleton profimedia 0751706506 jpg
Kate Middleton, întrunire cu jucătorii de rugby, Profimedia (4) jpg
Letizia profimedia 0751670928 jpg
Regele Carl Gustaf al Suediei si a anuntat Jubileul de Aur, Printesa Victoria, regina Silvia   profimedia 0750819938 jpg
Athena contesa de Monpezat, nepoata Reginei Margrethe a II a a Danemarcei   pagina oficiala (6) jpg
fiul Reginei Rania, Printul mostenitor Hussein si Rajwa (3) jpg
Beatrice Borromeo in Dior Christian Dior outfit 2 jpg
Charlene si Albert profimedia 0018360567 jpg
Printesa Ingrid Alexandra a Norvegiei   Instagram (2) jpg
FotoJetKatesiCamilla jpg
harry - kate
Dubluri Kate și William jpg
Prințesa Charlene și Prințul Albert Adăpost animale7 jpg
Prințesa Eugenie   GettyImages 1449555748 jpg
Prințesa Charlotte i a însoțit pe Kate și William (6) jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}