Tradiția încoronării: Ce presupune ungerea propriu-zisă a regelui?

5 mai, 2023

Încoronarea e un ritual simbolic, oficiat de Arhiepiscopul de Canterbury, capul Bisericii Anglicane, secondat de alți clerici și membri ai nobilimii britanice.

ungerea cu ulei sfant la incoronare   Profimedia jpg

Pentru mulți, încoronarea Regelui Charles al III-lea este prima la care sunt martori în timpul vieții lor. Regina Elisabeta a II-a, care a domnit timp de 70 de ani, a fost încoronată în 1953, în fața a peste 8.000 de invitați (palatul a trebuit să construiască locuri suplimentare pentru a-i putea găzdui pe toți) şi având o procesiune cu 16.000 de participanți.

Acum, fiul cel mare al regretatei suverane, Charles, onorează tradiția regală urcând oficial pe tron, dar cultivând și o abordare mai modernă. Evident că, la nivelul anului 2023, evenimentul a fost gândit să fie mai restrâns (cu doar 2.200 de invitaţi, capacitatea maximă a Westminster Abbey), însă, având la dispoziţie tehnica de difuzare mai avansată, beneficiază şi de mai mulţi privitori decât încoronarea Elisabetei, primul eveniment de acest fel transmis în direct.

Încoronarea e o formalitate simbolică și are loc, de obicei, la câteva luni după moartea monarhului precedent, fiind considerată o ocazie de bucurie care ar fi nepotrivită cât timp continuă doliul. Ceremonia e oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, capul Bisericii Anglicane, secondat de alți clerici și membri ai nobilimii britanice.

Ungerea propriu-zisă

În timpul intonării imnului încoronării, suveranul se așază pe Scaunul Încoronării – un scaun medieval în care a fost introdusă Piatra Destinului. Un baldachin cu pânză de aur este ținut deasupra capului său, simbolizând faptul că gestul ungerii este sacru şi trebuie ascuns privirii publice. Decanul de Westminster toarnă uleiul consacrat dintr-o ampulă în formă de vultur într-o lingură filigranată, cu care Arhiepiscopul de Canterbury îl unge pe suveran în formă de cruce pe mâini, cap și inimă. Apoi, monarhul îngenunchează pentru o rugăciune, după care revine pe Scaunul Încoronării, unde este îmbrăcat cu o tunică şi o haină, îi sunt prezentate Sabia de Stat şi pintenii (reprezentând Cavaleria), după care primeşte brățările, roba şi panglica regale. Arhiepiscopul trebuie să-i înmâneze apoi mai multe bijuterii ale Coroanei: o sferă decorată cu pietre prețioase și semiprețioase, reprezentând domnia lui Isus asupra lumii; inelul reprezentând „căsătoria“ cu națiunea; Sceptrul Suveranului cu Porumbel (simbolizând Duhul Sfânt); și Sceptrul Suveranului cu Cruce.

Urmează ungerea consoartei, după un ritual simplificat, sub un baldachin ținut de către nepoţii Camillei (care au rupt tradiţia, luând locul duceselor din Familia Regală), şi apoi încoronarea sa ca regină.

Uleiul sfânt este, în sine, unul special, realizat din uleiul de măsline produs pe plantațiile de pe Muntele Măslinilor din Ierusalim și îmbogățit cu uleiuri esențiale de chihlimbar, floare de portocal, trandafir, iasomie, susan, neroli, scorțișoară și benzoin. Anume aceeași formulă folosită timp de secole pentru ungerea regilor.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Prințul Christian al Danemarcei Foto Instagram Casa Regală Daneză (2) jpg
Prințul Nikolaos al Greciei și Prințesa Tatiana Foto GettyImages (5) jpg
Kate Middleton, Prințesa Charlotte  foto   Getty jpg
Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0867505361 jpg
Kate Middleton și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
Regele Juan Carlos la regata   profimedia 0857530431 jpg
FotoJet Harry și Louis jpg
Prinţesa Haya de Iordaniei si Sarah Ferguson la evenimentul Fundatiei Maiden Factor   Instagram (7) jpg
Prințesa Beatrice și Edoardo Mapelli Mozzi, GettyImages jpg
Harry și William în uniforme, GettyImages jpg
Kate Middleton William Camilla și Charles foto GettyImages 1343663306 jpg
Prințul Louis Foto Profimedia (1) jpg
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (2) jpg
Harry și Meghan profimedia 0801441590 jpg
Kate Middleton și Prințul William (1) jpg
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
Lady Gabriella Kingston și Thomas Kingston, Profimedia jpg