Regele Juan Carlos și vărul său, Vittorio Emanuele, s-au certat la nunta lui Felipe

5 februarie, 2024

Secretele celor două case regale, de Bourbon și de Savoia, au ieșit din nou la suprafață odată cu moartea unicului fiu al ultimului rege al Italiei, Umberto al II-lea.

Juan Carlos și Vittorio Emanuele și-au vorbit ultima oară la nunta lui Felipe.Profimedia,Getty Image
Juan Carlos și Vittorio Emanuele și-au vorbit ultima oară la nunta lui Felipe.Profimedia,Getty Image

Familia Regală italiană a pierdut, în weekend, pe cel care a aspirat o viață la restabilirea monarhiei în Peninsulă. Lucru imposibil, după ce Italia a fost declarată Republică, iar Regele Umberto al II-lea, dimpreună cu copiii săi, au luat calea exilului. De altfel, unicul său fiu, Prințul Vittorio Emanuele, s-a stins în Elveția, la Geneva, la vârstă de 86 de ani, chiar dacă interdicția de-a păși pe pământ italienesc îi fusese ridicată din 2002.

Cert este că incidentul în urma căruia a fost anchetat pentru omucidere din culpă și care a pătat reputația Casei de Savoia vreme de decenii întregi, revenind în prim-plan odată cu documentarul realizat de Beatrice Borromeo Casiraghi, astăzi nora Prințesei Caroline de Monaco, face ca el să nu fi fost o prezență dorită pe lângă alți regali europeni.

Dar, pe lângă acest accident nefericit, au existat și niște tensiuni între el și vărul său, Regele Juan Carlos al Spaniei, cu care era în bune relații în tinerețe, dar cu care a rupt legătura chiar la nunta lui Felipe cu Letizia.

Ce s-a întâmplat între Regele Juan Carlos și Prințul Vittorio Emanuele de Savoia?

Două incidente care au implicat folosirea armelor, soldate cu moartea a doi tineri, a făcut ca între Juan Carlos al Spaniei și Vittorio Emanuele de Savoia, la vremea aceea prinți, să existe o complicitate, dar și o relație tensionată. Se pare că italianul fusese martorul împușcării accidentale, printr-un dulap, a lui Alfonso, chiar de către fratele său, Juan Carlos, care avea atunci 18 ani. Cei doi frați își exersau tirul cu un revolver mic de calibrul 22 în camera de joacă de la primul etaj al casei lor, când arma s-a descărcat. Ulterior, a fost declarat faptul că ”În timp ce Alteța Sa, Prințul Alfonso, curăța un revolver în acea noapte împreună cu fratele său, s-a tras un foc de armă care l-a lovit în frunte și l-a ucis în câteva minute”. Accidentul a avut loc la 29 martie 1956, la ora 20:30, în urmă cu 68 de ani. 

„Eu eram acolo. Eram în exil și obișnuiam să tragem în borcane și sticle pe plaja din Cascais", a povestit Vittorio Emanuele în documentarul „Prințul care nu a domnit niciodată", regizat de Beatrice Borromeo. „Juanito și-a împușcat fratele și l-a ucis. Numele lui era Alfonsito. Nu l-a împușcat direct, ci printr-un dulap. Eu am fost acolo. A fost un accident sută la sută... Mi-am ascuns imediat arma, altfel aș fi fost învinuit".

Al doilea incident îl implică direct pe Vittorio Emanuele, care, în 1978, s-ar fi făcut vinovat de moartea unui turist german de 19 ani, Dirk Hamer. Iahtul lui Vittorio Emanuele era ancorat în largul Corsicii când acesta a observat că i-a fost luată barca pneumatică. A văzut-o legată de o altă barcă din apropiere și, furios, a luat o pușcă și a pornit să se confrunte cu presupușii hoți. În timp ce se pregătea să urce la bordul iahtului, unul dintre pasagerii acestuia a intrat în vizor și a tras în el. Glonțul a ratat ținta, dar a lovit un adolescent german care dormea pe puntea unei ambarcațiuni alăturate. Băiatul a murit din cauza rănilor suferite patru luni mai târziu. Vittorio Emanuele a acceptat răspunderea civilă pentru acest deces, dar o anchetă penală franceză s-a prelungit timp de un deceniu. În cele din urmă a fost acuzat de omor prin imprudență în 1991, dar a fost achitat. Aproximativ 15 ani mai târziu, oficialii italieni l-au înregistrat în secret lăudându-se cu faptul că i-a păcălit pe judecătorii francezi în acest caz.

De ce s-au certat la nunta lui Felipe cu Letizia?

Cert e că Regele Juan Carlos și Prințul Vittorio Emanuele s-au mai întâlnit de-a lungul anilor și după aceste incidente. Însă niciodată după nunta lui Felipe cu Letizia, de pe 22 mai 2004. La recepția organizată la Palatul Regal, la care au participat șefii Caselor domnitoare, cei din exil și cei care aspirau la tron, se vorbea deja despre relația proastă dintre Vittorio Emanuel de Savoia și ruda sa, Amadeo de Aosta, văr primar al Reginei Sofia a Spaniei. Această animozitate între cei doi se datora faptului că acesta din urmă se proclamase șef al Casei de Savoia, deoarece considera că fiul Regelui Umberto al II-lea a contractat o căsătorie morganatică cu fosta campioană la schi nautic Marina Doria și că, prin urmare, și-a pierdut drepturile de succesiune.

Mai multe pentru tine...

Dacă atmosfera era deja încinsă în ziua nunții, punerea în scenă a acestei animozități a avut loc a doua zi, la Palatul Zarzuela, unde Regele Juan Carlos și Regina Sofia și-au luat rămas bun de la rudele lor cu un dineu. Informația a ieșit la iveală câteva zile mai târziu, într-un mod foarte scurt. Cei doi moștenitori ai tronului italian fuseseră implicați într-o ceartă, care s-a finalizat cu o bătaie în toată regulă, Prințul Vittorio Emanuele fiind cel care a dat primul pumn. Regele Juan Carlos s-a dus direct la vărul său și i-a spus, potrivit martorilor: „Nu te vei mai întoarce niciodată în această casă", declarație care a fost publicată de „Vanitatis”. Într-adevăr, nu s-au mai întâlnit niciodată, iar resentimentele lui Vittorio Emanuele au fost vizibile în documentarul de anul trecut. „Am multe lucruri de spus, dar nu pot. Lucruri despre Juan Carlos. A fost foarte nepoliticos cu soția mea și cu mine când aveam neînțelegeri. Și nu știu de ce, eram întotdeauna foarte politicoși și el știa asta.”

FOTO: Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Prințul Harry și Meghan Markle, Prințul William și Kate Middleton  foto   Getty jpg
Margareta a României cu Principele Radu foto Facebook jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul Harry și Meghan Markle la recepția de nuntă din 2018, Getty (4) jpg
Prințesa Charlene și Albert de Monaco Facebook jpg
Roast Charles PNG
FotoJet Amelia jpg
Regele Charles și Regina Camilla la Catedrala St Paul Londra Foto Getty Images (4) jpg
Regel Frederik și Prințesa Ingrid Foto Instagram jpg
printesa alexandra luxemburg s a casatorit religios (6) jpg
FotoJet Regalii în Norvegia jpg
Margareta Custodele Coroanei Facebook jpg
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
Harry și Meghan în turneul nigerian, GettyImages (5) jpg
Zara Tindall la Royal Ascot, Profimedia (1) jpg
Regina Letizia profimedia 0872891821 jpg
Regina Mary la dineul norvegian, Profimedia (1) jpg
Meghan Markle și Prințul Harry Foto GettyImages jpg