Ziua Regalității – 10 mai, o zi cu însemnătate aparte în istoria modernă a României

10 mai, 2023

Nu de puține ori și nu puțini români se întreabă cum ar fi fost destinul nostru ca țară, dacă România continua să fie regat. Iar de 10 mai, România celebrează Ziua Regalității.

Carol I și Elisabeta, primul cuplu suveran al României
Carol I și Elisabeta, primul cuplu suveran al României

Este o zi aparte, care amintește de trei lucruri esențiale în istoria modernă a țării noastre, de trei domnii care au marcat existența noastră ca stat suveran: Regii Carol I, Ferdinand și Mihai.

Pe 10 mai 1866, Carol I a început o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. După moartea lui Carol I, Ferdinand a reuşit unirea tuturor românilor. Revenirea regelui Mihai în ţară a fost salutată de peste un milion de români. De aceea, Ziua de 10 mai este atât de specială pentru români.

Carol I a venit în ţară pe ascuns, sub paşaport fals, din cauza conflictului pe care ţara sa, Prusia, îl avea cu Imperiul Habsburgic. A intrat triumfător în capitala României, pe 10 mai 1866, și a fost aclamat de peste 30.000 de bucureşteni. Odată cu acest episod, ziua de 10 mai a devenit Ziua Naţională a României, iar în ziua de astăzi este celebrată drept Ziua Regalităţii.

Regele Carol I, ctitorul României moderne
Regele Carol I, ctitorul României moderne

O mare victorie românească a avut loc în 1877, iar în 10 mai România și-a anunţat indepenedenţa în faţa Imperiului Otoman. Cu Carol I în fruntea armatelor româneşti şi ruseşti aliate, ţara noastră şi-a câştigat independenţa şi pe câmpul de luptă.

Pe 10 mai 1881, într-o ceremonie fastuoasă, a avut loc încoronarea principelui Carol I ca Rege al României. Domnia lui Carol I avea să se încheie după 48 de ani, fiind cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşi. Apoi pe tron a urcat Regele Ferdinand, nepotul său, sub domnia căruia România a cunoscut cea mai vastă întindere teritorială.

Regina Maria și Regele Ferdinand
Regina Maria și Regele Ferdinand

Încoronarea din 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria a desăvârşit, într-un mod festiv, făurirea României Mari. A fost și ziua în care întreaga lume și-a întors privirea, admirativ, spre România.

Inevitabil, când ne gândim la monarhie în România, nu putem să nu ne gândim la Regina Maria. Marie Alexandra Victoria a făcut parte din familia regală britanică şi a fost căsătorită cu regele Ferdinand I al României în 1893, devenind regină consoartă a României între 1875 – 1938.

Regina Maria este o figură emblematică a monarhiei în România. S-a născut la 29 octombrie 1875, în Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

regina maria jpg

Destinul a purtat-o însă în România, în vremuri de mare restrişte. Sunt cunoscute omenia şi bunătatea ei pentru ţărişoara mică a cărei regină devenise, fiind căsătorită cu Ferdinand I, Principele moştenitor al tronului României. Regina Maria a fost foarte puternic legată de România, dedicându-i tot restul vieţii sale. S-a stins la 18 iulie 1938, la Sinaia, iar Castelul Peleș găzduiește în prezent inima Maiestății Sale, inițial depusă în capela ortodoxă Stella Maris, pe malul Mării Negre, la Balcic, pentru a veghea şi proteja România, conform unui vechi obicei medieval.

Mai multe pentru tine...

Dinastia Hohenzollern avea să conducă România până la abdicarea Regelui Mihai din 1947 şi preluarea puterii de către comunişti.

Regina Ana și Regele Mihai
Regina Ana și Regele Mihai

La doar doi ani de la Revoluția românească din 1989, Regele Mihai a revenit în România, emoționat, și a fost primit de o mare de români, aproximativ un milion de oameni. Căldura Maiestății Sale a trecut dincolo de intemperiile vremurilor, iar la moartea sa, românii au ieșit să-și conducă ultimul Rege, pe ultimul drum, în 2017.

Fostul suveran s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate (leucemie și cancer de piele), în locuința particulară din Aubonne, Elveția. Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, alături de regina Ana, care fusese înmormântată tot aici pe 13 august 2016.

De Ziua Regalității, astăzi, 10 mai 2023, în București, la statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal, la ora 12:00, va avea loc o ceremonie militară de depunere de flori. Vor fi prezenți și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Principele Radu și Prințesa Sofia. Va fi și un concert de muzică de fanfară și o demonstrație de măiestrie a mânuirii armei.

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Regina Elisabeta cu tatăl ei, Regele George VI
FotoJet Bowles jpg
avionul de lux Airbus cu care călătoresc Regele Felipe și Regina Letizia   profimedia 0945116935 jpg
Prințesa Marie și Regina Mary au devenit aliate   Casa Regală daneză jpg
Regina Rania a Iordaniei profimedia 0943325850 jpg
Prințul Harry, Prințul William  foto   GettyImages jpg
prințesa estelle a suediei colaj jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
Regina Camilla la Clarence House, Profimedia (8) jpg
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
Kate Middleton în negru  foto   Profimedia jpg
Prințesa Sofia, Ducesa de Värmland,  GettyImages (1) jpg
Harry serios, Profimedia jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Kate Middleton, Regina Elisabeta  foto   Profimedia jpg
Prințesa Amalia, GettyImages jpg
Meghan Markle, Ducesa de Sussex, GettyImages (2) jpg
Kate Middleton Printesa Charlotte și Prințul Louis foto profimedia jpg