30 decembrie 1947, ziua în care tot cursul istoriei României s-a schimbat. Regele Mihai I, silit s-abdice

30 decembrie, 2022
regele mihai comemorare doi ani de la moartea sa jpeg

În urmă cu fix 75 de ani, în România avea loc abolirea monarhiei. La 30 decembrie 1947, Regele Mihai I al României a fost silit să abdice, iar cursul țării noastre s-a schimbat pentru totdeauna.

Partidul Comunist devenise din ce în ce mai puternic, iar la 30 decembrie 1947, regele Mihai I (1927-1930, sub Regenţă; 1940-1947) a fost forţat să abdice şi a avut loc abolirea monarhiei.

Cu doar o lună înainte, regele Mihai I împreună cu regina-mamă Elena au participat la Londra la căsătoria principesei Elisabeta, viitoarea regină Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu ducele de Edinburgh, fiind invitați de însuși Regele George al VI-lea, tatăl Elisabetei și al Prințesei Margaret.

Regele Mihai I al României și Regina Ana în ziua nunții jpeg

Cu prilejul acestei căsătorii, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra, regele Mihai a cunoscut-o pe principesa Ana de Bourbon-Parma. Reveniţi în ţară în luna decembrie, regele Mihai şi regina-mamă Elena s-au retras la Sinaia pentru sărbătorile de iarnă. 

Regele Mihai I al României jpg

Regina Ana a devenit un personaj familiar în România abia după 1989. Căci auspiciile deosebit de vitrege ale vremurilor și sovietizarea României nu au permis ca  Ana de Bourbon-Parma să se căsătorească cu Mihai I în România. Nunta lor a avut loc în Grecia, în 1948, iar acest mariaj a fost unul solid, o poveste superbă de dragoste care a ținut aproape șapte decenii, până când, așa cum spuneau și jurămintele, moartea i-a despărțit. Nunta a avut în Grecia, la invitaţia regelui Pavlov şi a reginei Frederica ai Greciei. A fost o căsătorie care se făcea sub auspicii vitrege pentru cei doi tineri, atât din punct de vedere istoric, cât și religios.

Cu șase luni înainte, la 29 decembrie 1947, regele Mihai I a primit un telefon de la mareşalul Curţii, care-l informa că Petru Groza, preşedintele Consiliului de Miniştri, doreşte ca regele să revină cât mai repede la Bucureşti, pentru a discuta despre o ''problemă de familie'', se arată în volumul ''Majestatea Sa Regele Mihai al României - O domnie întreruptă'' - convorbiri cu Philippe Viguie Desplaces (Editura Libra, Bucureşti, 1995). Întâlnirea urma să aibă loc în palatul de pe Şoseaua Kiseleff (actualul Palat Elisabeta).

A doua zi, la 30 decembrie 1947, Petru Groza a venit la palat, însoţit de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Regele Mihai I a fost silit, prin şantaj şi ameninţare (uciderea a cca. 1.000 de tineri, mulţi dintre ei studenţi arestaţi în cursul manifestărilor promonarhiste), de către Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretar general al CC al PCR, şi dr. Petru Groza, preşedintele Consiliului de Miniştri (care aveau asupra lor câte un pistol), să abdice, se arată în volumul ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). După ce, în prealabil, palatul fusese înconjurat de unităţi ale Diviziei ''Tudor Vladimirescu'', formată în URSS, cei doi demnitari au dat regelui spre semnare actul de abdicare (fără a i se permite să facă vreo modificare), mai arată sursa menţionată. În aceeaşi zi, Adunarea Deputaţilor a adoptat Legea nr. 363, prin care România era proclamată republică populară.

Mihai s-a născut la Sinaia, ca fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena a Greciei. Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin I al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei etc.

Este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Căsătoria părinților săi a fost scurtă și nefericită, din cauza nepotrivirii celor două personalități. Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand I, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Deoarece Mihai avea doar 6 ani și nu putea guverna, o regență a fost formată.

În data de 5 decembrie 2017, la ora 13:00, fostul suveran s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate (leucemie și cancer de piele), în locuința particulară din Aubonne, Elveția. Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, alături de regina Ana, care fusese înmormântată tot aici pe 13 august 2016.

Foto: Profimedia și ArhivăRecente pe Ok! Magazine

Regina Rania profimedia 0747116842 jpg
Paul Burrell, fostul majordom al Printesei Diana, profimedia 0743207546 jpg
Regele Carl Gustaf al Suediei   pagina oficiala (2) jpg
infanta cristina a spaniei (2) jpg
William și Harry, Getty (2) jpg
Prințesa Charlotte jpg
Ducii de Sussex, insert Diana jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Familia Regala a Olandei, Regele Willem Alexander, Regina Maxima si Printesa Mostenitoare Amalia in turneu, Bonaire   pagina oficiala (15) jpg
Letizia profimedia 0751684196 jpg
Printul Harry la 60 Minutes 02 jpg
Monaco, Charlene și Albert, Getty (4) jpg
Diana și William (3) jpg
Letizia Marie Chantal profimedia 0749881429 jpg
Prințesa Eugenie, Getty (1) jpg
kate middleton profimedia 0735119691 jpg
Corgi (2) jpg
Kate Middleton sport  sursa   profimedia jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}