Royals

Ştiai că Regina Ana a avut trei fraţi? Uite cum arătau Principii de Bourbon

Ştiai că Regina Ana a avut trei fraţi? Uite cum arătau Principii de Bourbon

Dacă ar fi trăit, soţia Regelui Mihai ar fi împlinit astăzi 94 de ani. Iată din ce familie provenea şi cum arătau fraţii săi.

Acum 94 de ani, pe 18 septembrie 1923, se năştea la Paris cea care avea să devină Regina Ana a României. Principesa Ana de Bourbon era fiica Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei şi nepoata lui Robert I, Duce de Parma şi a Mariei Antónia a Portugaliei. Totodată, Ana este nepoata (de frate) a Împărătesei Zitta a Austriei, strănepoata Regelui Cristian al IX-lea al Danemarcei, strănepoata Regelui Miguel I al Portugaliei, stră-stră-strănepoata Regelui Ludovic Filip al Franţei şi descendentă din Regele Filip al V-lea al Spaniei.

Alături de bunicul danez.

Interesant este că, la naştere, a primit şase prenume la botez, pentru a fi mulţumite toate mătuşile regale: Anne, Antoinette, Francoise, Charlotte, Zita, Marguerite.

Principesa Ana a avut trei fraţi, Principii Jacques (iun. 1922), Michel (n. 1926) şi André (mar. 1928) de Bourbon, alături de care a copilărit în Franţa.

În 1939, după începerea războiului, a trebuit să-şi urmeze familia în refugiu în Spania, Portugalia şi în Statele Unite ale Americii. De la şaisprezece la nouăsprezece ani a urmat o şcoală de artă la New York şi, în paralel, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s, pentru a-şi câştiga existenţa.

Principele René, alături de copiii lui Ana, Michel şi André, în anii 1930.

În anul 1943 a cerut permisiunea mamei să meargă pe front în Europa, sub culorile patriei ei, Franţa, iar mama a acceptat. La nouăsprezece ani, în septembrie 1943, Ana a pornit la război, mergând timp de doi ani din loc în loc, în Maroc, Algeria, Italia, Franţa, apoi Luxemburg şi, în final, Germania, pentru a lupta alături de tatăl şi de fraţii ei.

”Toţi fraţii mei au fost pe front. Jacques a fost aviator, în Norvegia, Michel a fost paraşutist şi Andre în «Irish Guards». Deci toţi am fost înrolaţi în armată”, povestea demult Regina.

În picioare: Regina Ana, Michel de Bourbon-Parma, Eric de Bourbon-Parma, Lorraine de Bourbon-Parma, Irina a României, Philippe de Bourbon-Parma, Birgitte de Bourbon-Parma, Regele Mihai şi Inès de Bourbon-Parma.

Principele Michel a luptat atât pe frontul occidental în Forţele Franceze Libere şi în Indochina, de partea armatei franceze. Din păcate, în Indochina a fost capturat de forţele locale, de unde a scăpat cu preţul unor mari sacrificii personale.

Principesa Ana, devenită caporal în armata franceză, a lucrat ca infirmieră în spatele frontului, transportând sânge şi limfă pentru răniţi şi conducând singură un jeep de război. A făcut o şcoală de infirmiere pe ambulanţă, a dus o viaţă de cazarmă în toată regula, s-a îmbolnăvit de gălbinare şi, în final, s-a întors la viaţa civilă în 1945, având în buzunar o soldă primită de la armata franceză, precum şi „Crucea de Război“ a Republicii Franceze şi gradul de locotenent.

Când s-a întors din război, deşi în vârstă de numai douăzeci şi doi de ani, i s-a părut că este mult mai matură decât cei de vârsta ei. În toamna anului 1947 l-a cunoscut, la Londra, pe regele României, venit să asiste la nunta Principesei Elisabeta a Marii Britanii, viitoarea Regină Elisabeta a II-a.

S-a căsătorit cu Regele Mihai I al României la 10 iunie 1948, la Atena, şi au avut împreună cinci fiice.

Dintre cei patru copii ai Principelui René de Bourbon-Parma, doar Michel mai trăieşte. A avut cinci copii cu prima lui soţie, prinţesa Yolande de Broglie (de care a divorţat în nov. 1999): pe Inès (apr. 1928-sept. 2014), Érik (aug. 1958), Sybil (nov. 1954), Victoire (nov. 1957-ian. 2001) şi Charles-Emmanuel (iun. 1961); şi încă o fată, pe Amélie (n. mar. 1977), scriitoare, din relaţia cu Laure Le Bourgeois. În 2003, fratele Reginei Ana s-a recăsătorit la Manalapan, în Florida, cu prinţesa Maria Pia de Savoia.

Principele Michel şi soţia sa, Yolande

Jacques a fost căsătorit cu Birgitte Alexandra Maria, contesă de Holstein-Ledreborg şi a decedat pe 5 noiembrie 1954.

Iar André s-a căsătorit cu Paulette Marina Gacry în 1960 şi s-a stins din viaţă pe 22 octombrie 2011.

Foto: Familia Regală, Pinterest