News

Totul despre controversatul designer Gianni Versace

Totul despre controversatul designer Gianni Versace

Noul serial dedicat faimosului designer italian Gianni Versace ne va face să retrăim fascinantă lui viaţă, la două decenii de la pierderea lui. Gianni. Actorul venezuelean Edgar Ramirez seamănă extraordinar cu designerul (foto jos). Penélope Cruz o interpretează pe Donatella Versace în noul serial Asasinarea lui Gianni Versace, care se filmează chiar în Casa Casuarina, vila din Miami care a aparţinut marelui designer. „A fost cu adevărat impresionant. Au fost chiar tulburătoare unele scene filmate acolo“, mărturiseşte Penélope Cruz, o apropiată a casei Versace, care a stat de vorbă cu Donatella, pentru a avea acordul ei înainte de-a semna contractul pentru acest rol. „Cu toţii am simţit o energie foarte puternică în Casa Casuarina. Iar asta m-a făcut să joc cu şi mai multă pasiune“, spune actriţa, pregătindu-se să filmeze scena în care intră în dormitorul Donatellei şi începe să plângă, tremurând din toate încheieturile, atunci când vede toată presa adunată în faţa casei, după aflarea veştii că Gianni Versace a fost asasinat.

Secvenţa recreează şocul publicului atunci când s-a aflat de moartea lui Gianni Versace pe 15 iulie 1997. Homosexual declarat, Versace era unul dintre cei mai provocatori designeri ai acelei ere, faimos pentru rochiile lui care lăsau multă piele la vedere. „Gianni a făcut la vremea lui lucruri pe care nu le-a mai făcut nimeni“, spune actorul venezuelean Edgar Ramirez, care îl interpretează pe talentatul creator de modă italian. „El a avut această viziune  de rockstar asupra creaţiilor couture, combinând moda cu celebritatea aşa cum nu se mai întâmplase până atunci.“ Viaţa lui a fost, însă, curmată de tânărul Andrew Cunanan, interpretat de Darren Criss – iar filmul încearcă să ne lămurească cum a ajuns Gianni să-l întâlnească şi mai ales ce a dus la tragicul final. „Backgroundurile celor doi bărbaţi semănau. Amândoi proveneau din părinţi stabili financiar, nu neapărat bogaţi. Amândoi aveau rădăcini italiene, dar şi conexiunea sexuală...“

Gianni fusese împăratul care se desfăşura în voie la petrecerile glamouroase din grădina casei sale, alături de Elton John, Madonna, Sylvester Stallone, George Michael, Sting, Prinţesa Diana şi alte staruri ale vremii. Şi starul care îşi consuma periculos nopţile la Paragon, nightclubul de gay din oraş, de unde racola parteneri pentru aventuri de-o noapte... Mulţi dintre ei pe bani, deşi Gianni avea de mulţi ani un iubit oficial, pe manechinul Antonio D'Amico, interpretat în serial de Ricky Martin. Cei doi aveau o relaţie solidă, în ciuda escapadelor de-o noapte ale creatorului - astfel că, în testamentul său, avea să-i lase lui Antonio o pensie lunară de 26.000 de dolari pe viaţă şi dreptul de-a locui în oricare dintre vilele Versace. Avantaje pe care le-a obţinut, însă, doar parţial, după intervenţiile familiei, care au urmat morţii lui Gianni.

Ricky Martin joacă rolul iubitului designerului.

„Timingul este perfect pentru acest serial, având în vedere preşedintele american pe care-l avem acum. Va fi ca un strigăt de rebeliune împotriva lui Trump, după o perioadă în care America lui Obama câştigase atât de mult în privinţa drepturilor persoanelor gay şi ale persoanelor marginalizate de orice fel. Fiindcă acum frica a renăscut şi se încearcă retragerea multor lucruri pentru care luptasem să le câştigăm“, spune producătorul Ryan Murphy despre serialul care va fi gata de lansare în 2018.

Antonio D´Amico. Ricky Martin joacă rolul iubitului designerului.

Moartea fulgerătoare a lui Gianni avea să aştearnă şi mai multe straturi de suspiciune peste scenariul legăturii sale cu Mafia. Sfârşitul a venit într-un mod stupid şi şocant, tocmai când aflase că boala pe care şi-o decoperise cu câţiva ani în urmă, cancer la urechea internă, era în remisie. Testul HIV, pe care şi-l făcea periodic, ieşise, însă, potrivit serialului, pozitiv! Versace avea 50 de ani, era în culmea succesului, dar voia să se bucure de libertatea omului simplu, care putea pleca fără bodyguard după ziarul de dimineaţă, pe Ocean Drive, în Miami. La întoarcere, tocmai când deschidea poarta casei sale, a fost doborât de două gloanţe, trase de aproape, de un bărbat în cămaşă albă şi pantaloni scurţi gri, care apoi s-a urcat liniştit într-o maşină ce-l aştepta. Oficial, poliţia a rezolvat cazul, declarând că ucigaşul fusese Andrew Cunanan, un homosexual care se prostitua în cercurile VIP şi care s-a sinucis câteva zile mai târziu. Şi, totuşi, vocile care vorbeau despre faptul că Gianni spăla banii mafiei prin firmele sale nu s-au lăsat amuţite. Aşadar, crimă pasională sau execuţie în stil mafiot?

Andrew Cunanan. Criminalul şarmant este interpretat de Darren Criss.
Andrew Cunanan este interpretat de Darren Criss.

Susţinătorii versiunii unei crime orchestrate de mafie nu vor găsi în povestea serialului ceea ce aşteaptă. Producătorul Murphy crede în asasinatul semnat de criminalul în serie Cunanan, care lăsase victime în Minnesota, Illinois, New Jersey... Şi, finalmente, în Miami, acolo unde se stabilise de două luni şi unde luase a cincea şi cea mai cunoscută viaţă. Trupul lui Gianni a fost găsit de iubitul său, Antonio - un rol cu care Ricky Martin a rezonat foarte puternic. Pentru el, filmările şi întreaga poveste au însemnat o dureroasă rememorare a vremurilor în care homofobia era foarte puternică, iar cei care aveau această orientare se temeau s-o recunoască.

Notorietate. Gianni, alături de Carla Bruni şi Naomi Campbell, la o petrecere a lui Sting, pe 26 martie 1992.

„E o scenă în care Gianni e foarte slăbit şi aproape că se prăbuşeşte pe plajă. Eu îl ating, iar el strigă: «Nu pune mâna pe mine! Sunt aici paparazzi!». Asta m-a purtat cu opt ani în urmă, când eu însumi îmi ascundeam orientarea sexuală.“
Condimentul final al serialului este Darren Criss, cunoscut pentru rolul lui Blaine din Glee - care aici îl joacă pe Cunanan. „El era diabolic. Fermeca oamenii. Vorbim de un criminal în serie pe care cei din jur îl plăceau“, spune Murphy. Interesant este, însă, faptul că serialul are acordul Donatellei Versace, dar nu şi pe cel al iubitului lui Gianni, Antonio.

 

„Au existat sute de supoziţii despre această crimă, niciuna reală, însă“, punctează adevăratul Antonio. Deranjat de faptul că nu a fost consultat în privinţa scenariului, el susţine că a văzut, totuşi, anumite scene cu el din serial şi că, de pildă, felul în care a reacţionat când i-a găsit trupul designerului e incorect. „Ricky Martin i-a ridicat cadavrul de parcă era Pietà a lui Michelangelo“, spune dispreţuitor, susţinând şi că Gianni şi Cunanan nu se cunoscuseră niciodată. „Există atâta ficţiune în acest caz. Din nefericire, Gianni s-a dus. Lăsaţi lucrurile aşa. Moartea lui m-a rupt în bucăţi. Am trăit un coşmar“, povesteşte Antonio, care a alunecat într-o profundă depresie după dispariţia iubitului său. Poziţia lui transformă această producţie într-una deja controversată, înainte de a fi lansată. Iar asta face cu atât mai interesant un serial care va scoate la iveală noi detalii din culisele unei vieţi atât de fascinante.

„Cred că, din felul cum o interpretez, ştie că o iubesc şi o respect”, spune Penélope.

Foto: Guliver/ Getty Images/ Rex Features/ Hepta