Adrian Daminescu, afectat de o boală necruțătoare. Diagnostic dur pentru artist: „Boala te învinge...”
Solistul generației anilor 90 a făcut un anunț devastator. Artistul este măcinat de o boală cruntă: „Boala te învinge dacă crezi în ea”.
Adrian Daminescu a făcut confesiuni în exclusivitate site-ului Impact.ro. Cântărețul are 66 de ani și anunță că se confruntă cu un diagnostic dur: cancer la plămâni.
Fumător înrăit și gurmand renumit, Adrian Daminescu nu renunță la țigări, în ciuda bolii grave de plămâni de care suferă. Este conștient că afecțiunea aceasta este tot mai răspândită și vrea să-și facă mesajul cunoscut. Iată ce le transmite persoanelor diagnosticate cu cancer la plămâni: „Să le dea Dumnezeu putere și să nu creadă în boală, în nenorociri. Vindecarea și chiar și boala vin de la cap. Toți tâmpiții ăștia te otrăvesc cu pozele și cu ce scrie pe pachetul de țigări. Eu și acum fumez, asta simt să fac. Boala te învinge dacă crezi în ea”, a mai spus solistul pentru sursa menționată.
De asemenea, Adrian Daminescu e decis să-și vadă mai departe de viață. „Acum sunt bine. Am cancer la plămâni. Mă voi întoarce pe scenă, nu am renunțat. Acum am însă o perioadă de post tratament, în care trebuie să stau mai cuminte”, a declarat cântărețul pentru Impact.ro.
La 66 de ani alege să privească viața cu înțelepciune și recunoștință. Chiar dacă e bolnav, vrea să rămână același optimist incurabil și să nu-și facă gânduri negre.
În toamna anului 2021, Adrian Daminescu a fost scos de la conducerea Circului Metropolitan din București. „Cineva nu m-a mai dorit, cel mai probabil în funcția pe care am deținut-o timp de aproape un an. Nu cunosc cine a decis înlocuirea mea. Nu am cerut, dar nici nu mi s-au oferit explicații. Așa că nu știu a vă oferi, la rândul meu, explicații. Ce mi s-a reproșat, ce am făcut, bine sau rău, pe durata mandatului meu, nimic din toate astea nu mi s-au adus la cunoștință”, spunea Adrian Daminescu tot pentru Impact.ro.
Ce se cunoaște despre boala de care suferă Adrian Daminescu
Cancerul pulmonar este o boală care atacă „tăcut” organismul și începe să prezinte simptome abia în faze mai avansate, când șansele de vindecare sunt reduse.
Cancerul bronho-pulmonar apare atunci când, la nivelul plămânilor, încep să se dezvolte celule anormale, care apoi se grupează și formează o tumoră. Există posibilitatea ca aceste celule să se desprindă de plămâni și, prin fluxul sangvin sau limfatic, să ajungă la nivelul altor organe și să înceapă să se dezvolte și acolo. În acest caz, vorbim despre apariția metastazelor. De cele mai multe ori, metastazele se formează la nivelul plămânilor, ficatului, glandelor suprarenale, oaselor sau al creierului.
Dacă rămâne la nivelul plămânilor, cancerul pulmonar este numit cancer primar, dacă apare și la nivelul altor organe, este denumit cancer pulmonar secundar.
Chiar dacă este diagnosticat și în rândul nefumătorilor, apariția cancerului pulmonar este strâns legată de fumat. Studii medicale ample au arătat că, indiferent după câți ani o persoană renunță la acest obicei, riscul de a face cancer pulmonar începe să scadă direct proporțional cu numărul anilor în care nu mai fumează.
În România, doi din zece pacienți diagnosticați cu cancer au o afecțiune oncologică la nivelul plămânilor. Estimările Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene stabilesc cancerul pulmonar ca fiind cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, care afectează predominant segmentul de vârstă 45-65 de ani. Tot statisticile medicale arată că boala este mai des întâlnită în rândul bărbaților decât al femeilor, una dintre explicații fiind legată de obiceiul fumatului.
Cancerul pulmonar nu doare și nu prezintă manifestări decât atunci când avansează. Datele medicale la nivel mondial indică faptul că unul din trei pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar supraviețuiește un an, iar unul din 20 pacienți are o speranță de viață de un deceniu.
Foto: Facebook