Ce nu ştiai despre Elon Musk, miliardarul de pe altă... planetă?
A făcut primul miliard în anul 2002, când noi de-abia ne familiarizam cu internetul.
Astăzi, se laudă cu o avere de circa 40 de miliarde de dolari, toţi aceşti bani fiind rezultatul invenţiilor lui ieşite din comun şi al minţii sale geniale. În topurile Forbes de tot felul, cu şi despre bogaţii lumii, Elon este răsfăţatul primelor locuri. Îl descoperim pe locul 31 în lista miliardarilor anului curent şi pe primul loc pe cea a liderilor inovativi ai anului 2019. Iar ideile lui de revoluţionare a transportului atât pe Pământ, cât şi în spaţiu promit să-l propulseze în aceste topuri cu oameni bogaţi şi influenţi şi-n anii ce vor veni.
Până la urmă, Elon are doar 48 de ani şi atâta timp la dispoziţie pentru a ne mai uimi. Cel mai recent a făcut-o atunci când a declarat că lucrează la o tehnologie datorită căreia, în doar cinci ani, limbajul uman ar putea deveni perimat. Este un proiect al companiei sale de neurotehnologie, Neuralink, care plănuieşte să conecteze, anul viitor, un dispozitiv electronic la un creier uman. Acest cip alimentat de o baterie va fi implantat în craniu, iar electrozii asociaţi vor fi introduşi în creier. "Poate rezolva aproape orice este în neregulă cu creierul. Veţi putea comunica foarte repede şi cu mult mai multă precizie. Nu sunt sigur ce se va întâmpla cu limba. Cred că ar putea fi ca în The Matrix. Vrei să vorbeşti într-o altă limbă? Nicio problemă, doar descarci programul", îşi descrie miliardarul noua idee.
Cât despre pandemia care a schimbat lumea în lunile care au trecut, inginerul sud-african a simţit-o ca având un gust dulce-amărui. Dulce deoarece îşi va aduce aminte mereu că în această perioadă, pe 4 mai, a venit pe lume al şaptelea lui copil, un băieţel pe care el şi iubita lui, cântăreaţa canadiană Grimes, l-au numit, iniţial… X Æ A-12. Un nume care a fost decodificat în felul următor de către mama lui: X este variabila necunoscută, AE este termenul AI (dragoste şi/sau inteligenţă artificială) scris în limba elvish, iar A-12 este precursorul avionului Lockheed SR-71 Blackbird, unul care încă deţine recordul de viteză stabilit în 1976. Nu vă faceţi probleme dacă n-aţi înţeles nimic… puţini au făcut-o!
Dar pentru că un astfel de nume nu poate fi înregistrat, din cauza acelor numerale, cei doi părinţi l-au schimbat... puţin, folosindu-se de cifrele romane: X Æ A-Xii.
Gustul amăruit al pandemiei este dat de criticile severe la adresa lui Musk, atunci când a susţinut că acest nou virus este doar o răceală, toată agitaţia din jurul lui, un semn de prostie, iar carantina obligatorie este o măsură fascistă. Suntem siguri că toate se vor aranja frumos pentru Elon Reeve Musk, până la urmă. Aşa cum s-au aranjat în 1995, când Elon şi fratele său, Kimbal Musk, au creat Zip2, o companie care dezvolta şi comercializa un ghid urban online cu hărţi şi pagini aurii pentru publicaţiile de presă şi pe care cei doi au vândut-o pentru suma de 22 milioane de dolari. Cu aceşti bani, Musk a fondat, în 1999, compania X.com, una care, mai târziu, şi-a schimbat numele în celebra PayPal, ce operează sistemul de plăţi online la nivel global.
În 2002, Musk şi-a văzut cu ochii un alt vis al său din copilărie, atunci când a fondat compania aerospaţială SpaceX. În 2018, SpaceX a testat şi a lansat cu succes pe orbita planetei cea mai puternică rachetă din lume la ora actuală, Falcon Heavy. Ei bine, în 2003, a venit rândul unui alt hit marca Musk, compania Tesla Motors, care produce automobile electrice cu baterii pentru a diminua poluarea produsă de automobilele pe bază de carburanţi. Nu-i de mirare că un creier atât de genial a devenit multi miliardar când nici nu împlinise 30 de ani.
Şi nu-i de mirare că un inventator cu o astfel de inteligenţă creativă a fost un copil retras în lumea imaginaţiei sale, fără prieteni şi tachinat de puştii activi de vârsta lui. Musk s-a născut pe 28 iunie 1971 în oraşul Pretoria, capitala Africii de Sud. Mama lui Elon, Maye Musk, era un fost model canadian, iar tatăl lui, Errol, un inginer sud-african foarte bogat, proprietarul unui mine de smalard din Zambia. Un pattern pe care-l va urma şi Elon, mai târziu, în viaţă… Doar în ceea ce priveşte partenerele frumoase, nu şi relaţiile cu rudele vitrege. Asta pentru că seniorul Errol Musk, în vârstă de 74 de ani, a devenit recent tatăl unui băieţel procreat cu fiica sa vitregă, o tănără pe care o cunoaşte de când aceasta avea patru ani. Pe modelul Woody Allen, ca să fie mai clar.
Mai exact, Errol s-a căsătorit cu Heide, mama acestei Jana Bezuidenhout (32), pe când fata ei avea patru ani, dar Musk senior nu o consideră pe aceasta o fiică vitregă, deoarece Jana nu a copilărit alături de ei. Errol a avut doi copii cu mama Janei în timpul mariajului lor, unul cu o durată de 18 ani. Ei bine, vă vine să credeţi sau nu, tot el a făcut-o bunică pe fosta lui nevastă… Cum explică tatăl lui Elon povestea? "A fost voia Domnului". Nu e de mirare că Elon a tăiat toate legăturile cu tatăl său, unul pe care-l descrie ca fiind o fiinţă umană îngrozitoare. "A comis toate faptele rele posibile", susţine Elon. Elon mai are doi fraţi mai tineri, Kimbal şi Tosca, de care a fost foarte apropiat, mai ales după divorţul părinţilor lui, pe când el avea 10 ani.
Încă de când era copil, Elon era atât de pierdut în visurile lui cu ochii deschişi legate de invenţii, încât părinţii lui s-au speriat şi l-au dus la doctor să-i testeze auzul. Când aceştia au divorţat, fiul lor cel mare era deja îndrăgostit în mod irecuperabil de computere. A învăţat singur limbajul programării şi la doar 12 ani vindea primul lui software, un joc denumit Blastar. Ce altceva putea face un copil introvertit, considerat tocilar de colegii de clasă care-l chinuiau permanent, până când acesta a ajuns la vârsta de 15 ani? O dată, lucrurile au scăpat de sub control atunci când un grup de puşti l-au împins pe Elon pe scări, iar acesta a avut nevoie de spitalizare. Probabil că acesta a fost trigger-ul care l-a determinat pe Musk să ia lecţii de karate şi wrestling, pentru a învăţa să se apere singur.
La vârsta de 17 ani, adolescentul Musk s-a mutat în Canada pentru a urma cursurile de la Queen’s University şi pentru a evita înrolarea în armată, în Africa de Sud serviciul militar fiind obligatoriu. A obţinut, cu această ocazie, şi cetăţenia canadiană, însă în 1992, acesta a părăsit Canada pentru State şi pentru a studia Afaceri şi Fizică la Universitatea din Pennsylvania. A urmat un al doilea transfer, la Universitatea Stanford din California, lucru care a coincis cu boom-ul pe care îl cunoştea, atunci, Internetul. Un boom din care Musk a vrut să facă parte activă, lansându-şi prima companie, Zip2 Corporation. În 2002, Musk a devenit cetăţean american, iar restul e istorie.
Cum arată CV-ul actual al unuia dintre cei mai influenţi şi bogaţi bărbaţi din lume? Averea lui se ridică la aproximativ 40 miliarde de dolari, conduce super companiile SpaceX, PayPal, Solar City şi Tesla, este celebru, deţine cinci case de lux în Los Angeles, are şase copii în viaţă (al şaptea şi totodată primul lui născut a decedat) şi două mariaje ratate la activ. Un destin care a recuperat toţi anii de batjocură la care a fost supus copilul Elon, în timpul şcolii. Vorbim de ralizările profesionale şi nu neapărat de viaţa lui sentimentală. Una care a început cu un prim mariaj, în timpul studenţiei din Canada, în 2000, atunci când Elon s-a căsătorit cu colega lui, Justine Wilson. După doar doi ani, cei doi au devenit părinţii primului dintre cei şase copii ai lor, un băieţel care a murit la vârsta de 10 săptămâni din cauza sindromului morţii subite infantile.
Ceilalţi cinci copii ai cuplului s-au născut în urma fertilizării in vitro: gemenii Griffin şi Xavier (2004) şi tripleţii Kai, Saxon şi Damian (2006). Elon şi Justine au divorţat în 2008, cea din urmă dezvăluind că s-a simţit ca o soţie trofeu, mai mereu ignorată şi desconsiderată de un soţ obsedat de munca lui. La doar şase săptămâni după ce i-a înaintat lui Justine actele de divorţ, Elon s-a logodit cu actriţa britanică Talulah Riley. Relaţia celor doi a fost una cu suişuri şi, mai ales, coborâşuri: s-au căsătorit în 2010, s-au despărţit în 2012 şi s-au recăsătorit un an mai târziu. Divorţul final a avut loc în 2016, la timp pentru ca afaceristul să înceapă cea mai mediatizată relaţie a lui, cu fosta nevastă a lui Johnny Depp, Amber Heard. Nici în acest caz lucrurile n-au mers mai bine, povestea on-off a celor doi durând timp de doi ani haotici.
"Caut o relaţie de lungă durată. Nu caut o aventură de o noapte. Caut o parteneră serioasă, un suflet pereche, lucruri de acest gen. Dacă nu sunt îndrăgostit, dacă nu am o parteneră stabilă, nu pot fi fericit", dezvăluia acest geniu tech şi acea latură mai puţin cunoscută a lui, cea romantică. Ca de obicei, în mai 2018, Elon a sărit dintr-o despărţire într-o poveste nouă, cu muziciana Grimes, pe numele ei real Claire Boucher. Tânăra în vârstă de 32 de ani şi-a schimbat şi numele cu ocazia acestei noi relaţii, încurajată, bineînţeles, de iubitul ei pasionat de fizică: noua ei titulatură este “c”, simbolul vitezei luminii.
Rămâne de văzut cât şi cum va funcţiona şi această actuală relaţie a lui Elon, un bărbat conectat la planurile sale prea măreţe pentru această lume. Afaceristul visează să colonizeze planeta Marte şi lucrează de zor la asta: "Dacă omenirea nu va debarca pe Marte în timpul vieţii mele, aş fi foarte dezamăgit".
Tot acolo şi-ar dori să-şi doarmă, când va fi să fie, şi somnul de veci.