Cinci reguli de aur pe care trebuie să le respecţi dacă vrei să faci jogging

24 iunie, 2021
1 picioaredefemeiecarealearga jpg jpeg

Joggingul are numeroase beneficii pentru sănătate. Ajută la pierderea în greutate, la scăderea colesterolului, la reglarea tensiunii arteriale şi ameliorarea funcţiei cardiace şi, în general, la stimularea sistemului imunitar. Însă, mai ales dacă eşti începător, se poate întâmpla ca, dintr-o lipsă de informare, să faci anumite erori care pot avea consecinţe mai mult sau mai puţin grave asupra organismului.

Iată ce reguli trebuie să respecţi pentru ca sentimentul de stare de bine pe care îl ai după ce închei sesiunea de alergare să nu se transforme în durere şi să te împiedice să vrei să o iei de la capăt a doua zi.

Alege încălţămintea potrivită

Dacă ai decis să alergi, este recomandat să investeşti într-o pereche de pantofi sport special concepuţi pentru acest tip de activitate. Atunci când alergi, corpul este supus unor mişcări violente. La fiecare pas, greutatea sa este resimţită de picioare ca fiind de trei ori mai mare. Încălţămintea corespunzătoare are rolul de a absorbi energia între sol şi picior atunci când se face pasul. De asemenea, atunci când cauţi cei mai potriviţi adidasi alergare dama, ia în considerare că aceştia trebuie să ajute piciorul să fie stabil şi să absoarbă şocurile, având rol de amortizare. Totodată, greutatea pantofilor sport este importantă, nefiind recomandat să fie prea grei. Dacă alergi o dată pe săptămână, nu are rost să investeşti în adidaşi foarte scumpi, dar, în niciun caz, nu folosi pentru această activitate tenişi din pânză. Specialiştii mai spun că „viaţa activă” a pantofilor de alergat nu durează mai mult de o mie de kilometri. Dincolo de acest prag, ei nu îşi mai îndeplinesc rolul de protecţie.

Încălzeşte-te înainte de alergare

Este recomandat ca, înainte de toate sesiunile de alergare, să îţi încălzeşti muşchii şi încheieturile. Fă mişcări uşoare, repetitive, sari pe loc. Dacă nu te încălzeşti, există riscul ca mai multe grupe de muşchi din picioare să obosească. De asemenea, după sesiunea de alergat, este recomandat să faci câteva exerciţii de stretching. Acestea te vor ajuta la reducerea riscului de durere musculară.

Evită să alergi desculţă pe plajă

Poate ai văzut aşa ceva în filme, însă este una dintre marile erori pe care le-ai putea face pentru corpul tău. Atunci când eşti desculţă, nu există o zonă intermediară între picior şi sol, iar dacă alergi pe o suprafaţă moale, ca cea cu nisip, este şi mai grav. În acest caz, riscul de entorse este foarte mare. Alergarea pe plajă este recomandată doar dacă nisipul este dur şi ai deja experienţă în acest sens, pentru a şti cum să controlezi poziţia picioarelor. De asemenea, mai trebuie să ştii că asfaltul şi solurile sintetice pun multă presiune pe sistemul musculo-scheletic, în timp ce zonele cu iarbă şi drumurile forestiere absorb mai mult din şocul inerent produs în timpul alergării.

Bea apă în timp ce alergi

În timp ce alergi, este recomandat să bei apă. Motivul este acela că vei transpira, pentru că faci efort, şi ai nevoie să compensezi lipsa de apă din organism. Atunci când transpiri, nu pierzi doar apă, ci şi substanţe nutritive, de aceea sunt recomandate băuturile energizante bogate în săruri minerale.

Renunţă la alergat când ai dureri

Să alergi când ai o durere musculară sau articulară este una dintre marile erori pe care le poţi face. Acesta e un strigăt de ajutor al corpului. Trebuie să faci o pauză, eventual să consulţi un medic, să iei analgezice, antiinflamatoare şi să monitorizezi situaţia. Dacă durerea persistă în pofida faptului că te-ai odihnit, este recomandat un consult medical. De fiecare dată după astfel de incidente, activitatea fizică se reia treptat.

O bună igienă de viaţă este indispensabilă persoanelor care doresc să practice această activitate. O dietă echilibrată, somnul de calitate şi o bună gestionare a stresului sunt condiţii esenţiale pentru a putea practica orice tip de sport în general. 

Sursă foto: Pexels



Recente pe Ok! Magazine

The Pussycat Dolls, Profimedia jpg
Angie, Angelina Jolie, Profimedia (1) jpg
Dr  Gabor Maté, Profimedia jpg
Transilvanian Ninja cu Alin Panc, Varul Sandel, Sandu Lungu, Diana Matei, Cornel Palade (3) JPG
alexia eram mario fresh jpg
Millie si Jake PNG
FotoJet Presedinti jpg
Angelina Jolie și Akala, Profimedia (2) jpg
Nicole Kidman si fiica sa Sunday Rose, Profimedia (6) jpg
George Soare și Andreea Esca jpg
Chef Joseph Hadad 2024   instagram (4) jpg
Prezentare Catalin Botezatu la Paris Fashion Week la hotelul Ritz   PR (33) JPG
Fiica lui Michael Schumacher, Gina Schumacher, s a casatorit cu Iain Bethke   Instagram jpg
Pamela Anderson, Profimedia (5) jpg
FotoJet Nicole jpg
Roxana Ciuhulescu nasa de casatorie    FOTO Stefan Marin (28) jpeg
Rebel Wilson și Ramona Agruma, Profimedia (6) jpg
Angelina Jolie premiera Maria, GettyImages (4) jpg