Cine este Floyd Mayweather, diavolul din ring?

21 mai, 2015
floyd mayweather cu 4 copii ab452245370 jpeg

I se mai spune Money. De la bani, evident, cei în jurul cărora se învârte existenţa acestui mare pugilist, cel mai hot al momentului. Ar putea cineva să-l contrazică pe cel încununat cu patru centuri cu diamante, la meciul secolului?

I se mai spune Money. De la bani, evident, cei în jurul cărora se învârte existenţa acestui mare pugilist, cel mai hot al momentului. Ar putea cineva să-l contrazică pe cel încununat cu patru centuri cu diamante, la meciul secolului?

„Sunt cel mai bun din istorie în ring şi în afara lui“. Sunt cuvintele celui mai talentat, flamboa­iant, opulent şi antipatizat pugilist al momentu­lui, care, la doar 38 de ani, simte că nu mai are nimic de demonstrat în acest sport. Mulţi au fost martorii măreţiei sale pe 2 mai, în Las Vegas, cu ocazia meciului secolului dintre eroul articolului nostru, poreclit Pretty Boy sau Money Maywea­ther, şi filipinezul Manny Pacquiao, care deţine recordul de titluri mondiale la opt categorii de greutate. Deşi sunt şi câteva voci care contestă victoria lui Floyd la puncte, cei mai mulţi sunt de părere că sportivul de culoare a fost de neatins, dominând ultimele runde, iar cele 180 de milioa­ne de dolari primite pentru această înfruntare, cea mai mare bursă din istoria boxului, sunt cât se poate de meritate. „Mulţumesc lui Dumnezeu pentru această victorie. Mulţumesc fanilor. Am făcut ceea ce trebuia, sunt binecuvântat. A me­ritat să aştept, acum voi fi în cărţile de istorie. Voi mai susţine un meci în septembrie şi apoi mă voi retrage“, au fost cuvintele cu care zeul boxului a tras cortina peste cel mai aşteptat meci de box din ultimii ani.

Floyd Joy Sinclair, pe numele lui din buletin, s-a născut în Grand Rapids, Michigan, pe 24 februarie 1977, într-o familie în care boxul era religie. Atât tatăl lui Floyd, Mayweather Sr., cât şi unchii acestuia, Jeff şi Roger, au fost boxeri, şi chiar unii de succes, ultimul câştigând două titluri mondiale. „Cred că bunica mea a fost cea care mi-a intuit prima potenţialul. Când eram mic, i-am spus că ar trebui să-mi iau o slujbă, dar ea mi-a răspuns: «Nu, continuă să boxezi!»“, îşi aminteşte sportivul de 38 de ani. Boxul a fost bi­letul lui de ieşire din sărăcia care i-a marcat co­pilăria, una petrecută în New Jersey, acolo unde el şi mama lui locuiau într-o singură cameră, chiar fără electricitate, câteodată. „Oamenii nu cunosc iadul din care vin“, spune Floyd, cu re­ferire la trecutul de narcomană al mamei sale şi cel de infractor al tatălui. Un tată cu care inter­acţiona doar la sala de gimnastică, atunci când se antrena la sacul de box. Cum să nu-l crezi pe extravagantul pugilist când mărturiseşte că „s-a crescut“ singur, părinţii fâcând mai degrabă fi­guraţie în copilăria lui? „Nu-mi amintesc ca tatăl meu să fi făcut cu mine lucrurile pe care un tată le face cu fiul lui: să mergem în parc, la film sau la o îngheţată. Am crezut mereu că o place pe fii­ca lui (sora mai mare a lui Floyd) mai mult decât pe mine, deoarece pe ea n-o bătea cu cureaua. Pe mine, în schimb, mai mereu.“

În 1993, când Floyd senior a fost trimis la în­chisoare pentru trafic de droguri, juniorul s-a retras în box, o modalitate de-a supli­ni absenţa tatălui său, renunţând, totodată, şi la şcoală. Boxând (chiar şi la ne­gru!) îşi câşti­ga existenţa. Şi câştiga bine, fără repercusiuni asupra corpului şi, mai ales, a feţei lui, graţie tacticii defensive pe care tatăl şi unchiul lui i-au imprimat-o. Lipsa cica­tricelor i-au atras supranumele de „Pretty Boy“.

Un frumuşel de 19 ani făcea o primă „figu­ră frumoasă“, expresia preferată a sportivilor, la Olimpiada din 1996 de la Atlanta, acolo unde boxerul a câştigat medalia de bronz la categoria pană. Cum banii cei mai frumoşi se câştigau, însă, în boxul profesionist, Mayweather a trecut la lu­cruri serioase în octombrie 1996, când a avut loc primul lui meci, cu Roberto Apodaca, distrus prin knocked out în runda a doua. Doi ani mai târziu, câştiga primul lui titlu mondial WBC la categoria pană (58 kg), iar drumul lui către vârful ierarhiei din box părea din ce în ce mai lin.

Mai mult, la începutul anilor 2000, fanii cei mai înverşunaţi ai lui Floyd îndrăzneau să vorbească despre acesta ca despre unul dintre cei mai mari din istorie. Pe picior de egalitate cu Muhammad Ali sau Evander Holyfield, deci…

image

Foto: Floyd, împreună cu copiii lui.

Că e sau nu cel mai mare, îi lăsăm pe specialişti să-şi dea cu părerea. Însă şi Floyd îşi susţinea, la rândul său, punctul de vedere în ring, câştigând centură după centură: în 2002, titlul WBC la cate­goria pană, în 2005, pe cel la categoria semiuşoară, iar în 2006, titlurile IBF, IBO, WBC şi IBA la cate­goria semimijlocie. Totul a culminat cu „coroana“ WBC la categoria semimijlocie, câştigată în 2007, după un meci cu Oscar De La Hoya, pugilistul care a obţinut cei mai mulţi bani din istoria boxului, peste 696 milioane de dolari. Nu că povestea de dragoste a lui Floyd cu banii (căci sportivul îi iubeşte cu pasiune) n-ar fi fost una fructuoasă, în 2010, acesta fiind al trei­lea cel mai bine plătit atlet american, cu venituri de 60 de milioane de dolari pe an.

Steaua fostului băiat sărac din Jersey strălu­cea din ce în ce mai tare şi nu doar în America natală. Dar nimeni nu s-ar fi aşteptat să-l vadă pe Floyd dansând şi-ntr-un altfel de ring, cel de dans. Da, în 2007, boxerul a participat la cele­brul concurs Dancing with the Stars, alături de dansatoarea profesionistă de origine ucrainea­nă Karina Smirnoff, cei doi clasându-se pe locul 9. Era clar că Floyd se plictisise de box, dar fanii săi tot au fost şocaţi când acesta şi-a anunţat re­tragerea, la sfârşitul anului 2007. N-a putut sta departe de ring mai mult de doi ani, iar în 2009 se întorcea şi-şi continua seria de victorii.

În paralel, pugilistul repurta victorii şi-n dormitor, în buna tradiţie a boxerilor de cu­loare, cărora le mai scapă un croşeu şi-n falca iubitelor. Bătăile administrate femeilor din viaţa lui s-au lăsat, într-un final, cu o condamnare, pe 21 decembrie 2011, la 90 de zile de închisoare. E de înţeles, aşadar, că Floyd n-a fost niciodată căsătorit, având în vedere felul lui deloc tandru de-a se purta cu femeile. Cel mai recent a fost logodit cu numita Shantel Jackson, cea care l-a părăsit anul trecut şi l-a dat şi-n judecată pentru violenţă domestică. Într-un astfel de incident, pugilistul ar fi îndreptat pistolul către picioare­le logodnicei sale, întrebând-o în ce deget vrea să tragă. Cu toate acestea, două dintre femeile bătute i-au dăruit sportivului patru copii. Doi băieţi, Koraun şi Zion, şi o fetiţă, Jirah, sunt re­zultaţi din relaţia cu iubita din şcoală, Josie Har­ris. Aceeaşi care l-a dat în judecată după meciul secolului, pentru afirmaţii defăimătoare, cerând daune de 20 de milioane de dolari. A doua fiică a boxerului, Iyanna, i-a fost dăruită de Melissia Brim, femeia cu care ar fi înşelat-o pe prima.

E drept că violenţa a fost o constantă a vieţii lui Floyd, însă ar fi păcat ca CV-ul unui sportiv atât de talentat să fie mânjit de astfel de amă­nunte nedemne de un bărbat puternic.

image

Extravaganţe à la Mayweather

Mulţumită fostei asistente a sportivului, Tasha Robinson-White, şi cărţii pe care aceasta a scris-o despre experienţa cu fostul ei şef, Right Hand to the Champ: 13 Lessons That Changed My Life, putem intra în culisele unei lumi ridicol de opulente. Lumea lui Floyd. Să vedeţi ce-am aflat!

  • Floyd Mayweather vorbeşte despre el la persoana a treia.
  • Îi ia două ore să se îmbrace şi să se aranjeze. În plus, nu-i place să aibă niciun fir de păr pe corp şi se rade în fiecare zi, iar, de două ori pe săptămână, îşi face manichiura şi pedichiura. Ca să nu mai vorbim de tratamentele dermatologice precum peelingul chimic, o dată la şase săptămâni.
  • Mayweather locuieşte în Las Vegas, într-o casă de 2.000 mp cu cinci dormitoare şi şapte băi. Hainele lui de blană şi din piele „locuiesc“ şi ele în camere separate...
  • Nu-i plac cărţile de credit, aşa că-şi poartă teancurile de bani la el, oriunde ar merge, într-o geantă de voiaj poreclită… valiza însărcinată, de către angajaţii lui. De ce? Deoarece este mereu burduşită cu bani.
  • Aruncă cu bani în angajaţi, vorba vine. Sau chiar în străini. Când îşi cumpără haine, de exemplu, obişnuieşte să le plătească şi pe ale altora, oameni întâlniţi pentru prima dată în viaţă, în magazinul respectiv. Cu toate astea, se întâmplă ca angajaţii lui Mayweather să-şi aştepte cu lunile salariul, sportivul replicând: „Dar le-am cumpărat câte un Rolex, nu-i aşa?“.
  • Are trei protecţii bucale de 25.000 de dolari fiecare, realizate cu foiţe de aur, diamante şi bancnote de 100 de dolari.
  • Filosofia lui Floyd cu privire la femei este una simplă şi… primitivă. Un bărbat poate avea câte femei îşi permite financiar. Iar boxerul îşi permite un harem întreg şi chiar are unul, acasă. Iubitele lui fac parte din anturajul sportivului şi primesc salarii, cadouri luxoase, ba chiar li se permite să locuiască într-una dintre multele lui case.

foto: guliver/rex features/getty images, facebook



Recente pe Ok! Magazine

Victoria Beckham, Harper jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Ben Affleck și Jennifer Garner de Ziua Recunoștinței, Profimedia (3) jpg
Elena Vîșcu, fosta soție a lui CRBL
Richard Gere și soția sa, Alejandra Silva, Profimedia (3) jpg
Maria Neculiță, Simona Amânar, Andreea Răducan, Octavian Bellu, Nadia Comăneci, Daniela Silivaș, Cătălina Ponor, Oana Ban,  Dana Sofronie la gala 110 ani de Olimpism în România   COSR jpg
FotoJet Gemenele jpg
Ana Ularu și Daniel Nuță la lansarea serialului Cod Roșu la Paris   Focus Sat jpeg
Crina Abrudan, Ioana Picoș, Andreea Chirițescu, Alexandra Chirițescu jpg
Radu Stefan Banica (2)   Antena 1 JPG
Săptămâna a început bine pentru Dan Negru (53 de ani), supranumit „Regele audiențelor” în televiziune
Adela P jpg
Angelina Jolie la Torino, Profimedia (4) jpg
Joan Collins și soțul Percy, GettyImages (1) jpg
Sasha Alexander, Lucia Sofia Ponti, Eduardo Ponti, Sophia Loren și Roberta Armani, Foto Profimedia jpg
Regele Charles Foto Getty Images (6) jpg
Adrian Daminescu, de nerecunoscut jpg
Banner Stefan Bănică Lavinia parva