Coafura Veronicăi Lake, interzisă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

9 mai, 2022

Pe modelul lui Jennifer Aniston, care a creat o adevărată modă cu coafura ei din serialul Prietenii tăi, în care a interpretat-o pe simpatica Rachel, același lucru s-a întâmplat cu vreo generație în urmă la Hollywood. O altă actriță a făcut senzație cu tunsoarea ei, care a fost copiată de cât mai multe femei din SUA. Până la începerea celui De-al Doilea Război Mondial, când a fost interzisă de-a dreptul. Care a fost motivul?

image

În 1941, Veronica Lake a avut un succes de zile mari în primul ei rol principal - de cântăreață într-un club de noapte, în filmul "I Wanted Wings". Atunci nu numai talentul ei actoricesc a fost remarcat, ci și imaginea pe care legendara vedetă o etala, mai exact coafura ei devenită emblematică. Părul Veronicăi îi acoperea, în mod seducător, un ochi, ceea ce îi conferea o atitudine misterioasă, cuceritoare.

Revista Life a scris la acea vreme despre coafura actriței, devenită cunoscută între întreaga țară și copiată de femei de orice statut social și financiar. Însă bucuria acestora de-a avea o asemenea coafură seducătoare s-a încheiat odată cu începerea războiului, când guvernul american i-a cerut lui Lake să renunțe la coafura care o făcuse faimoasă. Și asta în ciuda faptului că acel stil provocator a fost cel care i-a făcut rost de o carieră fulminantă la Hollywood!

Începutul carierei

În august 1941, Constance Keane, cum era cunoscută actrița înainte de-a deveni Veronica Lake, reușise să facă rost de o audiție pentru filmul ce urma să fie filmat "I Wanted Wings". Constance nu s-a descurcat prea bine la casting, după spusele ei, s-a dezechilibrat puțin, ceea ce a făcut ca o șuviță să se desprindă din coafura ei țeapănă și să-i cadă pe ochiul stâng.

Acest lucru a determinat-o pe tânără să-și continue audiția tot încercând să-și îndepărteze șuvița de pe ochi. “Jucam rolul unei bețive simpatice, aveam brațul pe o masă, mi-a alunecat și… părul meu… mi s-a desprins din el o șuviță, care mi-a căzut pe față”, a povestit Veronica Lake în The New York Times, în 1969. Apoi și-a petrecut restul castingului tot încercând să scape de șuvița buclucașă, lucru care a considerat că i-a distrus audiența și-a făcut-o pe actrița în devenire să plângă neconsolată.  

Din fericire pentru Constance, producătorul a ținut-o minte chiar din cazua acestui mic incident și i-a oferit tinerei rolul mult visat. Keane și-a schimbat numele în Veronica Lake și atât ea, cât și coafura ei pe un ochi au devenit cunoscute în toată țara. La scurt timp după lansarea filmului, femeile îi copiau coafura, încântate de efectul pe care-l aveau asupra bărbaților cu șuvița peste ochi. “Coafura Lake” a devenit un succes imens peste noapte!

Isterie în rândul femeilor

Din păcate, în vremea în care actrița începea să se bucure de succes a izbucnit și războiul. În 1941, SUA a intrat în Cel de-al Doilea Război Mondial. Bărbații erau trimiși pe front, iar femeile erau determinate să ajute cum puteau, lucrând prin fabrici și îngrijind răniții. Având în vedere astfel de circumstanțe, coafura provocatoare nu-și mai avea locul. De fapt, încurca destul de mult orice femeie care-și suflecase mânecile și încerca să fie cumva de ajutor în timpul războiului.

Mai multe pentru tine...

Pletele lungi, căzute pe jumătate de față erau tot timpul în pericol de-a se prinde în aparatele la care lucrau femeile în fabrici și uzine, lucru care le punea viața în pericol. Din motive practice, evidente, guvernul i-a cerut lui Lake să renunțea la coafura ei celebră măcar pentru o vreme. Apoi a interzit-o de-a dreptul în Statele Unite.

Un nou stil

Strânsă cu ușa, Veronica s-a gândit să le propună femeilor un altă coafura, mai practică și, spera ea, la fel de frumoasă. Și-a determinat admiratoarele să-și facă un coc chic și sigur, care a devenit apoi cunoscut precum "Victory Roll" (adică un fel de “Cocul victoriei”). N-a avut același succes ca șuvița buclucașă, dar actrița a fost nevoită să se adapteze noilor condiții vitrege de viață. Și a reușit!

Foto - Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg
Nadia și Tarom jpg
andreea marin monia barladeanu ilinca vandici jpg
Mathilde Pinault, Francois Pinault, Salma Hayek, Profimedia (1) jpg
Haidy Cruz (2) jpg
Victoria Beckham jpg
Delfina Chaves in seria Maxima   FOTO Videoland (1) jpg
FotoJetCruise jpg
Ben și Fin Affleck, Profimedia jpg
FotoJetVedete jpg
david si victoria beckham
Celine Dion la Premiile Grammy 2024, Getty jpg
Lady Gaga și Joaquin Phoenix, Profimedia jpg
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu   MasterChef Romania 2024 jpg
James Middleton   Instagram, Profimedia jpg
Regina Elisabeta a II a a parut fragila la intalnirea cu Liz Truss de la Castelul Balmoral (3) jpg
Richard Gere   Alejandra Silva, Profimedia jpg
Ileana Lazariuc, Insta PNG