Cum să te fereşti de răceală şi gripă - metode la îndemâna ta
Gripa este singura viroză respiratorie care poate fi prevenită prin vaccinare. Pentru celelalte forme de viroze, cunoscute ca răceli comune, faringite, laringite, nu există vaccin, dar pot fi combătute cu ajutorul tratamentelor recomandate de medici, care, deşi nu ţinesc direct virusurile, pot să amelioreze simptomele şi să stopeze evoluţia bolii.
În general, nu apar complicaţii, dar pot fi situaţii în care să fie nevoie de spitalizare. Pentru că manifestările pot fi similare altor probleme medicale cum sunt alergiile, este bine să recurgi la recomandările medicilor, chiar de la primele semne de îmbolnăvire. Cum paza bună trece primejdia rea, chiar dacă la prima vedere nu ai avea prea multe variante de a te feri de răceală sau gripa, există anumite metode, cum sunt şi cele de mai jos, prin care le poţi ţine departe.
Adoptă un stil de viaţă sănătos
Potrivit specialiştiilor de la WebMD, este un mit faptul că expunerea îndelungată la temperaturi scăzute sau supraîncălzirea organismului ar putea fi cauze ale infecţiilor respiratorii. În schimb, ne atrag atenţia că părinţii noştri aveau dreptate când ne spuneau să ne hrănim sănătos, să ne odihnim suficient şi să facem mişcare. Toate acestea ajută la întărirea sistemului imunitar. Practic, indiferent ce diete adopţi, nu uita că din alimentaţia zilnică nu ar trebui să lipsească legumele şi fructele, care sunt o sursă importantă de antioxidanţi, vitamine şi minerale.
Totodată, este recomandat să dormi cel puţin 7-8 ore pe noapte şi să ţii sub control orice tip de alergie de care ştii că suferi. Aceasta pentru că, netratate, alergiile provoacă inflamarea tractului respirator şi, pe acest fond, eşti mai expus la infecţiile virale. Apoi, foarte multe dintre simptomele provocate de alergeni (de exemplu, acarienii, mucegaiurile, polenul) pot fi similare cu ale unei răceli comune, de pildă.
Învaţă-ţi copiii să respecte regulile minime de igienă
Odată ce merg la grădiniţă sau la şcoală, copiii se află într-un spaţiu în care pot contracta foarte uşor bacterii, virusuri sau ciuperci, pentru că toate activităţile în care sunt implicaţi se desfăşoară într-o colectivitate. Deci, se pot îmbolnăvi şi există riscul ca şi tu să iei răceala sau gripa de la ei.
Aşadar, este foarte important să-i înveţi pe cei mici să respecte regulile de igienă, cum ar fi să-şi acopere gura şi nasul cu o batistă sau un şerveţel nazal atunci când tuşesc sau strănută şi, dacă nu au această posibilitate, să se ajute de cot, nu de palme. Apoi, explică-le de ce este important să poarte o mască de protecţie atunci când cineva din jurul lor prezintă semne de îmbolnăvire şi procedează şi tu tot la fel, ca să te aibă drept exemplu. Nu în ultimul rând, învaţă-i că este esenţial să nu ducă mâna murdară la gură, nas sau ochi.
Spală-te cât mai des pe mâini
Virusurile se pot transmite prin contact direct sau indirect cu cei contaminaţi şi pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Dacă cineva nu se spală pe mâini şi e purtător al unuia dintre virusurile care provoacă infecţii respiratorii poate contamina clanţele, de exemplu. Dacă le atingi după aceea, poţi contracta virusul, la fel ca atunci când dai mâna cu o persoană infectată. Reţine că virusurile caută o gazdă pentru a se putea dezvolta şi înmulţi. Nu supravieţuiesc în afara acesteia decât câteva ore, timp în care pot găsi mediul propice. De aceea, este recomandat să te speli pe mâini de cât mai multe ori pe zi, dar nu oricum.
Specialiştii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) spun că dezinfectarea corectă a mâinilor înseamnă:
- utilizarea săpunului antibacterian;
- frecarea palmelor, a degetelor, a unghiilor, a încheieturilor, cel puţin 20 de secunde;
- clătirea sub jet puternic de apă caldă;
- folosirea gelurilor antibacteriene sau a celor care au un conţinut de alcool de peste 60%;
- utilizare serveţelelor pentru închiderea robinetului sau deschiderea uşilor din toaletele publice, după ce te-ai spălat pe mâini.
Acordă importanţă vaccinării
Dacă pentru alte tipuri de infecţii respiratorii nu există un vaccin care să prevină apariţia lor sau, cel puţin, dezvoltarea unor forme grave, pentru virusurile gripale există vaccin. Vaccinarea anuală este importantă pentru că în fiecare an apar noi tulpini. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) există cel puţin patru argumente solide pentru care ar trebui să acorzi importanţă vaccinării, ţinând totodată cont de recomandările medicilor, ca să nu existe contraindicaţii în cazul tău:
- te ajută să nu te îmbolnăveşti - atenţie! vaccinul nu acţionează instant; este nevoie de două săptămâni pentru a te imuniza în faţa tulpinilor pe care le conţine; dacă în acest interval contractezi unul dintre virusurile gripale, poţi dezvolta boala; apoi, dacă există o tulpină pe care vaccinul nu o conţine, nu eşti protejat faţă de ea; prin urmare, este recomandat să alegi vaccinurile care sunt tetravalente;
- reduce riscul dezvoltării unor forme grave de gripă - în cazul în care, totuşi, te îmbolnăveşti, simptomele nu vor mai fi la fel de grave, cum sunt cele care duc la spitalizare, de exemplu;
- poate salva viaţa copiilor - copiii nu au un sistem imunitar foarte bine dezvoltat şi pot contracta virusurile gripale şi dezvolta forme grave; uneori, este nevoie de spitalizare, iar în unele cazuri, manifestările pot pune viaţa celor mici în pericol;
- îi protejezi şi pe cei din jur - atunci când te vaccinezi, îi poţi proteja şi pe cei din jur de pericolul contractării virusurilor gripale, mai ales dacă e vorba despre categorii vulnerabile cum sunt bebeluşii, copiii mici, persoanele în vârstă sau cele care au diverse afecţiuni cronice.
Cum nu există un tratament care să vindece infecţiile respiratorii cum sunt răceala comună şi gripa, ci doar tratamente care ameliorează simptomele şi ţin sub control evoluţia bolii, cel mai bine ar fi să te protejezi. În acest sens, ai la îndemână mai multe metode eficiente, cum sunt şi cele de mai sus, la care se adaugă, evident, recomandările medicilor.
Sursa foto: Shutterstock