De ce americanca Josephine Baker este considerată eroină a Franţei şi a fost înmormântată în uniformă militară?

25 august, 2021
1 josephine baker 4x3 1 jpg jpeg

Preţuită de francezi chiar şi după moarte, artista de culoare va primi cea mai mare onoare oferită în Hexagon, chiar din partea lui Emmanuel Macron.

Se ştie cât de naţionalişti sunt francezii şi cât de mult ţin la limba şi valorile lor. Cu toate acestea, se întâmplă ca uneori să-şi asume şi alte personalităţi, nenăscute în pământul patriei lor, pe care să le adopte ca pe nişte figuri naţionale.

Este şi cazul artistei de origine afro-americană Josephine Baker (3 iunie 1906-12 aprilie 1975), devenită celebră pentru dansurile ei în „fustă banană”, cu care fascina audienţa la Theatre des Champs-Elysees şi, mai târziu, la sala de cabaret Folies Bergere din Paris.

Dar nu faptul că această exotică prezenţă a devenit soţia industriaşului francez Jean Lion a contat în ecuaţia legendei sale din Paris şi nici faptul că a primit cetăţenia franceză în 1937, la 17 ani după ce părăsise Missouri-ul natal din cauza segregaţionsimului. Ci curajului său de-a adera la Rezistenţa Franceză, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi de a include diverse mesaje din partea Aliaţilor în versurile sale, pe care le transmitea în timpul diverselor reprezentaţii pentru trupele franceze şi americane.

Printre misiunile sale s-au numărat colectarea de informaţii cu privire la oficialii germani pe care i-a întâlnit la petreceri şi transmiterea de mesaje, pe care le-a ascuns în lenjeria intimă când s-a întors în Franţa din Marea Britanie, folosindu-se de statutul său de vedetă pentru a justifica deplasările.

Pentru toate aceste riscuri asumate în numele poporului francez, la moartea sa, în 1975, Josephine Baker a fost înmormântată, la Monaco, într-o uniformă militară franceză, împreună cu medaliile pe care le-a primit pentru rolul jucat în Rezistenţa Franceză.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis să organizeze o ceremonie de reînhumare a rămăşiţelor sale în mausoleul Panthéon-ului din Paris, vedeta urmând să devină prima artistă şi prima femeie de culoare care primeşte cel mai mare onor al ţării.

Baker va fi a cincea femeie onorată printr-o înhumare la Pantheonul francez, celelalte fiind Simone Veil, o supravieţuitoare a Holocaustului, Germaine Tillion şi, Genevieve de Gaulle-Anthonioz - alte două luptătoare ale Rezistenţei Franceze - şi laureata premiului Nobel pentru Chimie Marie Curie.

FOTO: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

J Lo shopping (9) jpg
Ellen DeGeneres și Anne Heche jpg
anne heche profimedia 0424396442 jpg
iva1 jpg
Angelina Jolie (2) jpg
dan37 jpg
Anne Heche în moarte cerebrală jpg
Bennifer, Paris, hăituiți de paparazzi jpg
Iuliana Luciu DJ la Monaco Lucille (4) jpg
Catalin Scarlatescu a slabit la America Express jpg
kim kim yo jong gettyimages 951833242 jpg jpeg
Amber Heard și Johnny Depp jpg
anca turcasiu vara5 jpg
Brooklyn Beckham și Nicola Peltz (14) jpg
Loredana de vară (2) jpg
Melanie Griffith PNG
jan7 jpg
denise5 jpg