De ce americanca Josephine Baker este considerată eroină a Franţei şi a fost înmormântată în uniformă militară?

25 august, 2021
1 josephine baker 4x3 1 jpg jpeg

Preţuită de francezi chiar şi după moarte, artista de culoare va primi cea mai mare onoare oferită în Hexagon, chiar din partea lui Emmanuel Macron.

Se ştie cât de naţionalişti sunt francezii şi cât de mult ţin la limba şi valorile lor. Cu toate acestea, se întâmplă ca uneori să-şi asume şi alte personalităţi, nenăscute în pământul patriei lor, pe care să le adopte ca pe nişte figuri naţionale.

Este şi cazul artistei de origine afro-americană Josephine Baker (3 iunie 1906-12 aprilie 1975), devenită celebră pentru dansurile ei în „fustă banană”, cu care fascina audienţa la Theatre des Champs-Elysees şi, mai târziu, la sala de cabaret Folies Bergere din Paris.

Dar nu faptul că această exotică prezenţă a devenit soţia industriaşului francez Jean Lion a contat în ecuaţia legendei sale din Paris şi nici faptul că a primit cetăţenia franceză în 1937, la 17 ani după ce părăsise Missouri-ul natal din cauza segregaţionsimului. Ci curajului său de-a adera la Rezistenţa Franceză, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi de a include diverse mesaje din partea Aliaţilor în versurile sale, pe care le transmitea în timpul diverselor reprezentaţii pentru trupele franceze şi americane.

Printre misiunile sale s-au numărat colectarea de informaţii cu privire la oficialii germani pe care i-a întâlnit la petreceri şi transmiterea de mesaje, pe care le-a ascuns în lenjeria intimă când s-a întors în Franţa din Marea Britanie, folosindu-se de statutul său de vedetă pentru a justifica deplasările.

Pentru toate aceste riscuri asumate în numele poporului francez, la moartea sa, în 1975, Josephine Baker a fost înmormântată, la Monaco, într-o uniformă militară franceză, împreună cu medaliile pe care le-a primit pentru rolul jucat în Rezistenţa Franceză.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis să organizeze o ceremonie de reînhumare a rămăşiţelor sale în mausoleul Panthéon-ului din Paris, vedeta urmând să devină prima artistă şi prima femeie de culoare care primeşte cel mai mare onor al ţării.

Baker va fi a cincea femeie onorată printr-o înhumare la Pantheonul francez, celelalte fiind Simone Veil, o supravieţuitoare a Holocaustului, Germaine Tillion şi, Genevieve de Gaulle-Anthonioz - alte două luptătoare ale Rezistenţei Franceze - şi laureata premiului Nobel pentru Chimie Marie Curie.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
Cosmina Păsărin, Alin Gălățescu, Magda Coman, Camelia Șucu la Voices of Disability   PR jpg
White Brunch jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg
Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce si a lui Jay Z   profimedia 0944940833 jpg
Donald Trump și Jill Biden, GettyImages (4) jpg
Donald Trump și Prințul William la Paris, GettyImages (1) jpg
Andreea Bălan și Victor Cornea s au logodit în Laponia6 jpg
Thalia la Rockefeller Center   Thalia Facebook (28) jpg
Nicolas Sarkozy și Carla Bruni alături de Emmanuel Macron și Brigitte Macron la Notre Dame   profimedia 0944240368 jpg
 Jennifer Lopez gătind în ținută de seară, Profimedia (3) jpg