De unde vine oboseala şi cum îi vii de hac

25 mai, 2021
1 oboseala jpg jpeg

Oboseala poate lua multe forme. Oboseala, temporară sau cronică, pur fiziologică sau în mare măsură psihologică, este legată intrinsec de mediul în care trăieşti şi de stilul tău de viaţă, mai ales de alimentaţie, activitate fizică şi de somn. Pentru a lupta mai bine împotriva acestei stări de slăbiciune, indiferent de cât de gravă este, trebuie să iei în considerare câteva aspecte importante şi să adopţi nişte măsuri. Iată care sunt acestea.

De ce este oboseala o senzaţie frecventă

Este un fapt: oboseala este o problemă omniprezentă în viaţa de zi cu zi a multora şi poate lua mai multe forme, de aici schimbându-se considerabil sfera ei. Acesta este motivul pentru care este, prin urmare, important să identifici cauzele oboselii şi simptomele. Fără aceşti paşi importanţi, este imposibil să găseşti soluţii pentru a reduce impactul ei.

Care sunt simptomele oboselii?

Acestea diferă în funcţie de starea de oboseală, dar rămân relativ similare. Problemele de concentrare, de atenţie sau chiar somnolenţa pot fi simptome uşor de detectat. O persoană care suferă de oboseală va fi, de asemenea, afectată fizic. Lipsa puterii, a dorinţei, migrenele, un ten tern, toate se pot încadra în categoria de simptome. Însă există o diferenţă între oboseala corpului şi cea mintală. 

Care sunt cauzele oboselii?

Oboseala fizică poate fi provocată de o calitate proastă a somnului sau de deficienţe, de anumite vitamine, fier sau magneziu. O dietă dezechilibrată mai poate fi responsabilă de instalarea oboselii. De asemenea, un nivel scăzut al hemoglobinei poate avea ca simptom oboseala, alături de slăbiciune, ameţeli, dureri de cap frecvente, tulburări ale ritmului cardiac, paliditatea. Hemoglobina scăzută este asociată cu diverse afecţiuni, precum anemia ori boli hepatice sau renale, de aceea, poate fi utilă efectuarea unei hemoleucograme, o analiză recomandată, de altfel, în cadrul celor anuale preventive. Oboseala poate lua şi forma unei tulburări psihice. Depresia, sindromul burn-out se pot număra printre cauzele acestui tip de oboseală, care devine constantă şi scufundă individul într-o delăsare depresivă. Cunoscută şi ca neurastenie, aceasta este o oboseală mintală legată de viaţa de zi cu zi şi de stres.

Trei metode de a lupta împotriva oboselii

Mişcarea care nu pune la grea încercare corpul şi alimentaţia potrivită sunt doar două dintre bunele obiceiuri esenţiale pentru a avea vitalitate.

Practică activităţi fizice uşoare

Plimbările în ritm alert au un efect mai bun asupra organismului decât exerciţiile cardio. Profită de vremea frumoasă pentru a-ţi face şi plinul de vitamina D, pe care corpul o sintetizează din expunerea la razele solare. Yoga şi dansul, dar şi înotul sunt alte sporturi potrivite pentru a te umple de energie. 

Adoptă o dietă revitalizantă

Dieta trebuie să fie bogată în substanţe nutritive şi structurată în funcţie de necesităţile corpului în timpul zilei. Micul dejun trebuie să fie bogat în lipide şi proteine ​​(ou, avocado, humus, somon afumat, brânză de capră sau oaie, şuncă, clătită de hrişcă), pentru a susţine tiroida şi a oferi organismului mijloacele de a sintetiza neurotransmiţătorii, în special dopamina, responsabilă cu tonusul şi energia. Pentru gustarea de după-amiază pot fi alese fructe, seminţe oleaginoase şi puţină ciocolată neagră cu minimum 70% cacao, pentru a pregăti secreţiile de serotonină (hormonul calmant), pentru un somn de calitate. Pentru cină, alege alimente uşoare, precum legume, linte, o porţie de cereale, pentru ca organismul să se poată concentra în timpul somnului doar asupra mecanismelor sale de reparare (celulare, imune etc.).

Învaţă să respiri

Respiraţia profundă este una dintre cele mai bune metode de a reduce nivelul de stres din corp. Îi transmite un mesaj creierului tău pentru a te linişti şi a te relaxa. Iar creierul trimite apoi acelaşi mesaj corpului tău. Exerciţiile de respiraţie abdominală sunt utile pentru relaxare, scăderea tensiunii arteriale şi reducerea stresului. Întinde-te confortabil, pune o mână pe stomac, chiar sub coaste, iar cealaltă pe piept. Respiră adânc pe nas şi lasă abdomenul să îţi ridice uşor mâna, în timp ce pieptul nu trebuie să se mişte. Expiră pe gură, cu buzele strânse, similar fluieratului. Repetă de trei până la zece ori, fără să te grăbeşti. 

Starea de oboseală prelungită nu trebuie să fie banalizată. Dacă te simţi în mod constant epuizată, nu ezita să vezi un medic, care va şti să îţi pună un diagnostic şi să îţi ofere soluţii.

Sursa foto: Pexels



Recente pe Ok! Magazine

Lora la nunta religioasa cu Ionut Ghenu   Instagram jpg
Monica B si Valeriu G (10) (1) jpg
Tom Cruise și Nicole Kidman (1) jpg
The Pussycat Dolls, Profimedia jpg
Angie, Angelina Jolie, Profimedia (1) jpg
Dr  Gabor Maté, Profimedia jpg
Transilvanian Ninja cu Alin Panc, Varul Sandel, Sandu Lungu, Diana Matei, Cornel Palade (3) JPG
alexia eram mario fresh jpg
Millie si Jake PNG
FotoJet Presedinti jpg
Angelina Jolie și Akala, Profimedia (2) jpg
Nicole Kidman si fiica sa Sunday Rose, Profimedia (6) jpg
George Soare și Andreea Esca jpg
Chef Joseph Hadad 2024   instagram (4) jpg
Prezentare Catalin Botezatu la Paris Fashion Week la hotelul Ritz   PR (33) JPG
Fiica lui Michael Schumacher, Gina Schumacher, s a casatorit cu Iain Bethke   Instagram jpg
Pamela Anderson, Profimedia (5) jpg
FotoJet Nicole jpg