Florin Piersic, la 80 de ani FOTO/VIDEO

27 ianuarie, 2016
Florin Piersic jpeg

Astăzi e ziua marelui actor al scenei româneşti. Uite cum îşi priveşte maestrul vârsta.

image

Florin Piersic şi-a trăit din plin viaţa, şi pe marile ecrane, şi pe scândura teatrului, dar şi în viaţa personală. Poate tocmai de aceea, maestrul spune că nu ştie când au trecut anii. Pentru a evita să pronunţe „80 de ani“, o vârstă care pare să-l sperie chiar şi pe el, actorul preferă varianta „de 4 ori 20 de ani“.

„Mă întristează că trec anii prea repede. Nu pot să îmi imaginez că pe 27 ianuarie 2016 împlinesc de 4 ori 20 de ani. O spun pentru că mi-e greu să spun 80. Că atunci când spun 80 îmi vine să mă împuşc, dar nu am gloanţe. Nu îmi vine să cred că au trecut anii aşa de repede”, spune Florin Piersic într-un interviu acordat postului România TV.

image

„Eu am nevoie de spectatori, nu pot singur să stau în baie şi să vorbesc cu mine în oglindă? Ce să-mi spun? Că sunt frumos? Nu mai sunt de mult. Că sunt tânăr? Nu mai sunt de mult. În rest, luaţi-mă aşa cum sunt, bucuraţi-vă că mai ciripesc, că mai zic şi eu câte ceva”, a continuat maestrul.

Florin Piersic şi-a adus aminte de cei care au plecat dintre noi, precum Marga Barbu, Szobi Cseh şi Dumitru Furfui, colegii săi de scenă şi de platou.

image

„Asta e durerea mea mare, că toţi martorii mei, profesional vorbind, toţi cei care au fost cu mine, care au râs cu mine, au lăcrimat cu mine, am împărţit cu ei extraordionar de multe momente pe care eu le stiu. Am atatea povesti despre fiecare. Nu mai sunt multi care am fost cu ei alături”, a mărturisit actorul.

Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinţi bucovineni (mama - originară din Valea Seacă, tatăl - medic veterinar, originar din Corlata). Şi-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta şi Cajvana, apoi în Cernăuţi şi, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieţi nr. 3 (în prezent, Colegiul Naţional ''Emil Racoviţă'').

image

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, iar spectacolul de absolvire a fost ''Peer Gynt'' de Henrik Ibsen.

image

La doi ani după absolvire, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în ''Discipolul diavolului''. Au urmat ''Tragedia optimistă'', ''Oameni şi şoareci'' sau ''Orfeu în Infern'', piese care au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea actorului.

image

De-a lungul anilor, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca ''Act veneţian'', ''Zbor deasupra unui cuib de cuci'', ''Gaiţele'', '' Idiotul'', ''Logodnicele aterizează la Paris'', "Cartea lui Ioviţă".

Este un actor cu talent, carismă, cu o carieră impresionantă, cu temperament, sensibilitate, putere, energie, drag de artă şi de oameni.

image

Celebritatea şi popularitatea actorului au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci şi din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme. Debutul în film s-a produs cu ''Ciulinii Bărăganului'', în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Şi-a evidenţiat talentul în ''Neamul Şoimăreştilor'' (1965) regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut foarte cunoscut — ''De-aş fi Harap Alb'' (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Printre filmele în care marele actor a interpretat roluri cu diferite valenţe — de la film de acţiune la film istoric, de la comedie la film muzical — se numără ''Celebrul 702'' (1961), ''Răscoala'' (1965), ''Tunelul'' (1966), ''Şapte băieţi şi o ştrengăriţă (1967), ''Columna'' (1968), ''Mihai Viteazul'' (1971), ''Aventuri la Marea Neagră'' (1972), ''Explozia'' (1973), ''Fraţii Jderi'' (1974), ''Un August în flăcări'' (1974), ''Ştefan cel Mare — Vaslui 1475 (1975), ''Elixirul tinereţii'' (1975), ''Pintea (1976)'', ''Cuibul salamandrelor'' (1976), ''Eu, tu şi... Ovidiu'' (1978), ''Regăsire'' (1977), ''O lebădă iarna'' (1983), ''Rămăşagul'' (1985), ''În fiecare zi mi-e dor de tine'' (1988), ''Fix alert'' (2004), ''Eminescu versus Eminem'' (2005).

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci — Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea—, dar rolul cel mai cunoscut şi îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conştiinţa publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh.

Maestrul îşi va sărbători ziua de naştere pe scenă, la Opera Naţională Română din Cluj, unde miercuri, de la ora 18:30, va fi montat spectacolul "Nu mă întreba câţi ani am!", prin intermediul căruia longevivul artist va fi omagiat. În acest spectacol, actorul va interpreta monologuri din piesa "Peer Gynt", de Henrik Ibsen, în timp ce Orchestra Operei din Cluj va cânta o suită scenică din concertul "Peer Gynt", pe muzica lui Edvard Grieg.

„N-am vrut să mă sărbătoresc în niciun fel, pentru că e târziu. Pentru mine e târziu. Am fost sărbătorit în fiecare an, la fiecare întâlnire cu aceia care m-au făcut cetăţean de onoare al tuturor oraşelor din România. Dar am fost făcut cetăţean de onoare şi la Nazaret, în Israel, de către primăria de-acolo. Am primit una dintre cele mai frumoase decoraţii din viaţa mea în Israel. Prima decoraţie pe care am primit-o a fost "Steaua României" şi gradul de Cavaler. Sunt singurul care a primit medalia guvernamentală a Israelului. Între timp s-au petrecut lucruri frumoase, cinematograful unde am bătut la burtica mamei mele, astăzi, pe 26 ianuarie - a fost cinematograful în care tatăl şi mama mea erau la un film cu Tarzan şi de acolo mama mea a spus tatălui meu în timpul proiecţiei, noaptea, la ora 10 noaptea, "Ştefane, să ştii că o să nasc!". Şi au dus-o şi la 04:45 dimineaţa am apărut eu pe lume - cinematograful acela poartă numele meu, aici, în Cluj. Ce poate să fie o satisfacţie mai mare, decât aceasta, că sala de cinema în care am bătut la poarta vieţii îmi poartă numele?“, a spus artistul într-un interviu pentru Mediafax.

După petrecerea de la Opera din Cluj, Florin Piersic va veni la Bucureşti, unde pe 1 februarie, o să susţină cea de-a 1.000-a reprezentaţie cu spectacolul "Străini în noapte", după cum a precizat actorul, în interviul MEDIAFAX.

Florin Piersic spune că va juca în continuare, pentru că îşi trăieşte viaţa cu speranţă.

„Joc mai departe, am spectacole cu "Străini în noapte", am un recital care se cheamă "Florin Piersic". Am jucat "Străini în noapte", împreună cu Medeea Marinescu, la Paris, la Bruxelles, la Chişinău de câteva ori, la Montréal, la Toronto. Deci eu sunt totuşi un avantajat al sorţii, mă duc, sunt chemat şi m-am prezentat cu piesa asta pe care o jucăm şi pe 1 februarie la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Văd că spectacolul este programat în ţară şi toate biletele se vând. De şapte ani, numai cu sălile pline jucăm. Fac şi recitalul în continuare, iar în rest o să văd ce se mai întâmplă. Eu am un cuvânt pe care-l iubesc, se numeşte speranţă. Trăiesc cu speranţă“, a încheiat marele actor.



Recente pe Ok! Magazine

Regina Mathilde și Regele Philippe al Belgiei, cu Prințul Gabriel, Prințesa Elisabeta, Prințesa Eleonore și Prințul Emmanuel în felicitarea de Sărbători   Casa Regală belgiană jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg
Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce si a lui Jay Z   profimedia 0944940833 jpg
Donald Trump și Jill Biden, GettyImages (4) jpg
Donald Trump și Prințul William la Paris, GettyImages (1) jpg
Andreea Bălan și Victor Cornea s au logodit în Laponia6 jpg
Thalia la Rockefeller Center   Thalia Facebook (28) jpg
Nicolas Sarkozy și Carla Bruni alături de Emmanuel Macron și Brigitte Macron la Notre Dame   profimedia 0944240368 jpg
 Jennifer Lopez gătind în ținută de seară, Profimedia (3) jpg
Garner Affleck jpg
Andreea Marin la protestul pro democrație jpg