FOTO 15 ani fără Lady Diana

31 august, 2012
rtr1upx1 jpeg

Cea mai iubită personlitate a monarhiei britanice, Lady Diana Spencer, este comemorată astăzi, la 15 ani de la decesul ei prematur, cauzat de un accident rutier într-un pasaj parizian

Cea mai iubită personlitate a monarhiei britanice, Lady Diana Spencer, este comemorată astăzi, la 15 ani de la decesul ei prematur, cauzat de un accident rutier într-un pasaj parizian

Pe 31 august 1997, Lady Diana murea într-un accident de maşină în tunelul stradal numit Pont de L’Alma din Paris, împreună cu iubitul ei, Dodi Al-Fayed, şi cu şeful securităţii de la Hotelul Ritz din Paris, Henri Paul, care avusese misiunea de a conduce maşina Mercedes-Benz închiriată, prin Paris, pentru a se feri de paparazzi.

vezi aici galeria foto

image

Practic, automobilul lor s-a ciocnit de al treisprezecelea stâlp al tunelului, după ce încercase să evite hărţuiala unor paparazzi aflaţi pe motociclete, care-i urmăreau de la ieşirea din hotel. La Place de la Concorde,

. Când au ajuns la un tunel ce trecea pe sub Pont de L’Alma, şoferul conducea la o

, într-o zonă cu viteza restricţionată la 50 km/h. Paul a pierdut controlul maşinii în momentul în care au intrat în tunel, iar Mercedesul a ricoşat într-un zid şi s-a zdrobit literalmente de pilonii care susţineau partea superioară a tunelului. Tunelul cu două benzi era construit fără bariere metalice în faţa stâlpilor şi

image

, însă cu răni grave la nivelul pieptului, a fost dusă la spitalul Salpêtrière, unde a avut un stop cardiac, la câteva minute după ce a fost adusă. Chirurgii nu au reuşit să o resusciteze, iar la ora 3 dimineaţa i-a fost stabilit decesul. Diana

.

La aflarea veştii, lumea întreaga s-a oprit în loc, rugându-se ca totul să nu fie decât o glumă sinistră la început de toamnă, o ştire stupidă a unor paparazzi avizi de publicitate.

image

O anchetă juridică franceză, timp de optsprezece luni, a dus la concluzia, în 1999, că accidentul în care a murit Diana a fost cauzat de Paul, care a pierdut controlul asupra maşinii şi a condus cu viteză mare fiind în stare de ebrietate.

În 2008, în Marea Britanie, juraţii însărcinaţi să se pronunţe asupra cauzelor morţii prinţesei Diana şi a lui Dodi al-Fayed au concluzionat că a fost vorba de omucidere provocată de maniera neglijentă de a conduce maşina a şoferului Henri Paul şi a paparazzilor care îi urmăreau. Juriul a eliminat explicit posibilitatea unui complot, teorie susţinută de la tragicul accident de tatăl lui Dodi, Mohamed al-Fayed.

Mohamed Al-Fayed l-a acuzat pe prinţul Phillip, soţul reginei Elisabeta a II-a, că ar fi fost în spatele conspiraţiei care a dus la moartea Dianei.

În cartea „Paris-London Connection: The Assassination of Princess Diana“, scriitorul australian John Morgan scrie că au existat 26 de martori în proces care au comis sperjur şi au participat la acoperirea uciderii Dianei, la ordinul unor membri ai familiei regale britanice. Acestora li s-a promis că nu vor fi acuzaţi niciodată de a fi minţit instanţa.

Autorul noului volum despre moartea Prinţesei Diana susţine că accidentul a fost şi el unul aranjat, de serviciul britanic secret MI6.

O altă carte, biografia „Prince William: Born to be King: An Intimate Portrait“, scrisă de Penny Junor, arată cum familia regală şi-a ascuns sentimentele după dispariţia Lady Di, infirmând teoriile conspiraţioniste.

Ducele de Cambridge nu ar fi lăcrimat deloc în public după moartea Dianei, prinţesa de Wales, deoarece William are „abilitatea Windsor de a-şi ascunde emoţiile“, sugerează cartea. Cartea se bazează pe amintirile lui Sandy Henney, cea care i-a pregătit pe cei doi prinţi, William şi Harry, înainte de funeraliile mamei lor, din vara anului 1997.

La 15 ani după moartea Prinţesei Diana, controversele încă mai apar.

În urmă cu doar câteva zile, au apărut noi teorii legate de dispariţia prinţesei. Avocatul prinţesei Diana susţine că ea a fost „asasinată“ în 1997, pentru că voia să facă dezvăluiri periculoase la adresa Marii Britanii.

Avocatul Michael Mansfield susţine că fosta soţie a prinţului Charles intenţiona să publice un jurnal “incendiar”, în care demasca persoanele care s-au implicat cel mai mult în producţia de armament.

image

„Toată lumea îşi aminteşte că prinţesa făcea campanie împotriva minelor antipersonal. Eu cred că plănuia diverse vizite. Fusese în Angola şi urma să meargă în Cambodgia. Un număr mare de mine antipersonal au fost fabricate de britanici. Ea susţinea că avea un jurnal periculos, prin care urma să expună persoanele cele mai implicate în piaţa britanică de armament“, a declarat Michael Mansfield.

În anul în care a murit, Lady Diana a cerut interzicerea acestui tip de dispozitive explozive. Ea a făcut aceste declaraţii într-o vizită în Angola. Ministrul de atunci al Apărării, Earl Howe, a afirmat că prinţesa era neinformată în legătură cu acest subiect.

image

Totodată, avocatul Michael Mansfield susţine că accidentul în care şi-a pierdut viaţa Diana şi Dodi al-Fayed are legătură cu campania prinţesei.

, a spus că prinţesa,

, a mai declarat avocatul.

În prezent, cărţile poştale cu chipul Dianei figurează sistematic între suvenirurile londoneze.

image

Emirul Qatarului, care a cumpărat între timp Harrods, a păstrat în magazin memorialul comandat de Mohamed al-Fayed, prin faţa căruia defilează turiştii: fotografii ale lui Dodi şi Diana, un pahar de cristal din care a băut prinţesa în seara de dinaintea morţii şi replica inelului oferit acesteia de Dodi.

image

Ultimii ani de viaţă ai prinţesei, ce a fost căsătorită timp de două decenii cu moştenitorul tronului britanic, prinţul Charles - care în tot acest timp iubea altă femeie, pe Camilla Parker-Bowles, ce i-a devenit ulterior soţie -, constituie şi tema unui film turnat în prezent, în care Diana este interpretată de Naomi Watts.

vezi aici galeria foto

În faţa acestui cult discret, restul familiei regale a reuşit totuşi să-şi revină.

Elisabeta a II-a, care a cunoscut o scădere a popularităţii în rândul britanicilor după tragicul accident, din cauza răcelii sale aparente, şi după mai multe divorţuri în rândul membrilor familiei regale, este în prezent foarte iubită de supuşi.

image

Suverana a fost ajutată în acest sens de festivităţile prilejuite de jubileul de diamant - sărbătorit anul acesta, în primăvară -, dar şi de incredibilul umor de care a dat dovadă la sfârşitul lunii iulie, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, când a acceptat să apară într-o parodie după filmele "James Bond", alături de Daniel Craig.

La rândul lor, Charles şi Camilla, care s-au căsătorit în 2005, sunt văzuţi în prezent ca un cuplu de sexagenari liniştit, plin de umor, departe de scandalurile care au marcat în trecut familia regală.

image

Fiii Dianei, William, în vârstă de 30 de ani, şi Harry, în vârstă de 27 de ani, au înlocuit-o pe prinţesă în lumina reflectoarelor. Primul, foarte matur în comportament, a încântat regatul în aprilie 2011, când s-a căsătorit cu fermecătoarea Kate Middleton, după ce i-a oferit celebrul inel de logodnă ornat cu safire şi diamante care i-a aparţinut mamei sale.

Turbulentul Harry este răsfăţatul tabloidelor, între farsele şi seratele udate din abundenţă cu alcool, în cursul cărora - aşa cum s-a întâmplat recent, la Las Vegas - joacă biliard pe dezbrăcate împreună cu tinere femei şi este fotografiat nud. Însă britanicii, în general, îi iartă excesele acestui tânăr pilot de elicoptere Apache, care îşi doreşte să se reîntoarcă în Afganistan cu regimentul său.

image

„Astăzi, ne gândim mai puţin la Diana şi mai mult la ei (la fiii ei, n.r.)“, a spus Kate Williams, autoarea cărţii „Young Elizabeth“, mai spune aceasta.

Potrivit scriitoarei, Diana,

, ar fi

. Dacă ar fi fost în viaţă, prinţesa, care ar fi împlinit anul acesta 51 de ani, ar fi înfiinţat propria sa asociaţie caritabilă, este de părere istoricul, care crede că aceasta ar fi fost numită ambasadoare a bunăvoinţei pentru ONU, aşa cum sunt Angelina Jolie şi regina Rania a Iordaniei.

Pe 31 august 2012, la sfârşit de vară incendiară pentru Casa Regală Britanică, nu se anunţă nicio comemorare specială. Niciun eveniment grandios, nicio slujbă in memoriam, niciun anunţ oficial pe care, cu siguranţă, l-ar fi meritat. Oamenii, însă, o comemorează încă în felul lor. Îi dedică site-uri întregi, regizorii filmează producţii bazate pe viaţa ei, nora sa, Kate Middleton, oferă interviuri în care o aminteţte în treacăt şi pe cea care ar fi putut-o ajuta să suporte mai uşor povara unei vieţi programate.

vezi aici galeria foto

Şi, cu toate încercările d- a o păstra sau d- a o face uitată în amintirea englezilor, un lucru este sigur. Până când un alt membru al familiei regale nu va coborî de pe piedestal în rândurile oamenilor, nimeni nu va reuşi să îi ia locul Prinţesei de Wales.

image

Foto: Reuters



Recente pe Ok! Magazine

Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
Cosmina Păsărin, Alin Gălățescu, Magda Coman, Camelia Șucu la Voices of Disability   PR jpg
White Brunch jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg
Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce si a lui Jay Z   profimedia 0944940833 jpg
Donald Trump și Jill Biden, GettyImages (4) jpg
Donald Trump și Prințul William la Paris, GettyImages (1) jpg
Andreea Bălan și Victor Cornea s au logodit în Laponia6 jpg
Thalia la Rockefeller Center   Thalia Facebook (28) jpg
Nicolas Sarkozy și Carla Bruni alături de Emmanuel Macron și Brigitte Macron la Notre Dame   profimedia 0944240368 jpg
 Jennifer Lopez gătind în ținută de seară, Profimedia (3) jpg