Gala Oscarurilor 2012
Academia Americană de Film şi-a împărţit în această noapte trofeele. A avut, aşadar, dreptate Mark Wahlberg?
Academia Americană de Film şi-a împărţit în această noapte trofeele. A avut, aşadar, dreptate Mark Wahlberg?
Filmul mut The Artist a fost vedeta serii, obţinând 5 premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film, cele mai bune costume, cel mai bun regizor, Michel Hazanavicius, şi cel mai bun actor, Jean Dujardin. Astfel, francezul de 39 de ani i-a învins pe greii nominalizaţi la aceeaşi categorie: George Clooney (The Descendants), Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy) şi Brad Pitt (Moneyball).
De partea cealaltă, distincţia pentru cea mai bună actriţă i-a fost înmânată interpretei lui Margaret Thatcher, Meryl Streep, care a concurat la această categorie cu Viola Davis (The Help), Michelle Williams (My Week With Marilyn), Glenn Close (Albert Nobbs) şi Berenice Bejo (The Artist). Pentru Meryl a fost cel de-al treilea Oscar câştigat în cariera sa şi cea de-a 17-a nominalizare la mult râvnitul trofeu. Actriţa nu a uitat să mulţumească echipei de machiaj, care a ajutat-o să se transforme în Doamna de Fier - echipă care, de altfel, a câştigat la rândul său un Oscar, pentru cel mai bun machiaj.
Christopher Plummer (
şi Octaviei Spencer (
care a oferit cel mai emoţionant moment al serii, neputându-şi stăpâni lacrimile. Iată că sursa lui Mark Wahlberg, care a făcut vâlvă la Hollywood divulgând în avans câştigătorii galei la cele mai importante categorii, a dat greş în ceea ce priveşte trofeul pentru cea mai bună actriţă - care n-a plecat la Viola Davis, din
Rămâne totuşi întrebarea dacă Wahlberg a avut, într-adevăr, un prieten la compania care numără voturile Academiei Americane de Film - sau actorul doar s-a distrat, oferind, de fapt, presei, propriile sale previziuni legate de câştigătorii celei de-a 84-a ediţii a Oscarurilor.
Pentru cel mai bun film străin, regizorul Asghar Farhadi a scris istorie cu pelicula sa A Separation, care a devenit prima producţie iraniană câştigătoare a unui Oscar. Filmul se concentrează pe subiectul tradiţiilor şi al relaţiilor bărbat-femeie în Iranul modern, având în centru un cuplu care ajunge la divorţ.
pentru cele mai bune efecte vizuale,
pentru cel mai bun film de animaţie, Alexander Payne, Nat Faxon şi Jim Rash, pentru cel mai bun scenariu adaptat (
şi Woody Allen, pentru cel mai bun scenariu original (
Cât despre cele mai amuzante momente ale serii, gazda Billy Crystal a deschis seara, aşa cum ne aşteptam, cu obişnuitul montaj comic cu scene din filmele nominalizate, în care se îşi face el însuşi apariţia. Aşa a ajuns Crystal să se sărute cu George Clooney, într-un remake al unei scene din The Descendants - motiv pentru care Billy a simţit nevoia ulterior să-i spună lui Stacy Keibler că e o norocoasă, fiindcă George sărută bine! Ce nu înţelegem, însă, e de ce a trebuit să dăm peste Bieber (da, Justin Bieber) şi aici! Billy l-a luat pentru un moment din Midnight in Paris, în montajul cu pricina.
De menţionat şi apariţia lui Sacha Baron Cohen, care probabil nu suportă să treacă neobservat, astfel încât a defilat îmbrăcat în Generalul Aladeen, celebrul Dictator - accesorizat cu o urnă, în care se afla chipuril bunul său prieten, Kim Jong Il.
Cea mai comentată ţinută pe covorul roşu a fost însă rochia semnată de Zuhair Murad şi purtată de Jennifer Lopez. Iar ulterior, creaţia cu pricina a şi produs un moment îndelung dezbătut pe Twitter: la prezentarea unuia dintre premii, se pare că lui J.Lo i s-ar fi văzut o parte din areola mamară!
Foto: Reuters