Giambattista Valli, creatorul italian care îmbracă vedetele din America. A ajuns la o avere de 1,5 miliarde de dolari
Un brand tânăr, din valul nou de creatori, care nu are nici 15 ani vechime. Şi care-şi păstrează forţa unui cal nărăvaş cu care fuge de orice fuziune cu un conglomerat.
Are nume eminamente italian. Dar destinul lui s-a împlinit la Paris, oraşul sufletului său, pe care creatorul italian de 53 de ani îl iubeşte mai mult decât pe Roma natală. Chiar dacă recunoaşte că, de fapt, are nevoie de amândouă pentru echilibru... Este un designer de specie rară: un veritabil couturier în vremuri în care marile branduri de haute couture se preiau mai degrabă - aşa a fost Raf Simons la Christian Dior sau chiar Karl Lagerfeld la Chanel.
Născut şi crescut la Roma, într-o familie conservatoare, Giambattista a fost influenţat de filmele lui Antonioni, dar şi de Yves Saint Laurent, un background cultural care l-a împins să urmeze Istituto Europeo del Design, în 1986, chiar în oraşul natal. Un an mai târziu, a început cursul de ilustraţie la Central Saint Martins College of Art and Design din Londra. „La mine n-a fost mama care m-a inspirat să fac modă. Eu n-am nici surori. Nu am acel gen de poveste cu bărbatul inspirat de femeile din viaţa lui“, spune el simplu, ridicând din umeri.
Întors în Italia, s-a angajat ca asistent al flamboaiantului Roberto Capucci, în slujba căruia s-a îndrăgostit de haute couture. De altfel, ecourile creaţiilor grandioase ale lui Capucci se regăsesc şi azi în ceea ce face Giambattista. După doi ani, însă, a primit o ofertă de la familia Fendi, care l-a rugat să preia funcţia de Senior Designer şi să supervizeze noua lor linie, Fendissime. A fost momentul în care Giambattista a început să cucerească un nou segment de clientelă: italienii tineri şi foarte trendy. Dar şi fashion iconuri precum Bianca Jagger, Jeanne Moreau, Jane Birkin, care i-au devenit prietene.
În 1995, a făcut din nou o schimbare de decor: s-a mutat la Milano ca Senio Designer pentru Krizia. Doi ani mai târziu şi-a văzut visul cu ochii când s-a mutat în oraşul de care era îndrăgostit, Paris, pentru a accepta invitaţia lui Emanuel Ungaro de a conduce împreună casa lui de modă, care tocmai fusese vândută lui Ferragamo. Totuşi, colaborarea s-a întrerupt din cauza unor conflicte între Ungaro şi Ferragamo, Valli fiind... dat afară în 2004. O greşeală fantastică.
Dar deja Giambattista se maturizase. Şi era oricum momentul ca marele public să vadă asta cu adevărat. Aşa că anul următor, în 2005, şi-a lansat propriul brand şi a susţinut primul show solo în preaiubitul lui Paris. Brandul Giambattista Valli lua astfel naştere, cu cartierul general pe strada istorică pariziană Boissy d’Anglas, unde şi-a inaugurat şi primul său magazin în 2010. Azi, pe lângă haine, brandul are şi o linie de accesorii, o reţea de peste 245 de magazine în 41 de ţări şi o clientelă selectă de celebrităţi, printre care se numără Penélope Cruz, Sarah Jessica Parker, Jessica Biel, Natalie Portman, Diane Kruger, Halle Berry, Zoë Saldaña, Julianne Moore, Brooke Shields. O clientelă care se şi întinde pe toate grupele de vârstă: de la Kendall Jenner (24) la Maria Niarchos, moştenitoarea de 33 de ani a magnatului maritim grec Stavros Livanos, la Lee Radziwill), sora de 86 de ani a lui Jackie Kennedy, care i-a rămas fidelă lui Giambattista până la moartea ei. „Are sufletul unui poet“, spunea ea despre el.
Giambattista este, în acelaşi timp, extrem de ambiţios, conducându-şi singur casa de modă independentă. O independenţă pe care şi-o păstrează cu o abundenţă creativă incredibilă: face anual două colecţii couture, patru ready-to-wear şi două pentru Moncler Gamme Rouge, unde este creative director.
Giambattista este un veritabil workaholic, care îşi finanţează o muncă cu altă muncă. Nu vrea niciun investitor. Independenţa lui e mai presus de orice. „N-aş putea lucra în alte condiţii!“.
Extrem de discret cu viaţa personală, italianul îşi menţine în acelaşi timp aerul misterios, refuzând să povestească despre familia lui, despre cum a fost crescut sau despre viaţa amoroasă. Secretomania lui în era expunerii excesive pe Instagram este un alt record, pe lângă independenţa într-o eră în care brandurile migrează către conglomerate fashion pentru a supravieţui. Criticat mai ales de americani pentru designul lui exuberant, Giambattista s-a impus chiar la magazinul Saks, pe Fifth Avenue, unde rochiile lui se vând foarte bine. „Câteodată“, spune el, „ceea ce credem că este un defect al cuiva devine tocmai amprenta stilului său. Aşa şi cu lucrurile criticate la creaţiile mele.
Acum, criticii de modă spun că acelea sunt amprentele mele în design!“ În vremuri în care se petrec mari schimbări în industria modei, mai ales când conglomeratele cer tot mai mult de la designeri trataţi altădată ca staruri, ascensiunea unui independent ca Domnul Valli, ajuns la o avere de 1,5 miliarde de dolari, sfidător prin forţa lui fantastică de muncă şi creativitatea nesecată, nu avea cum să nu atragă atenţia. În aceste vremuri, brandul Emanuel Ungaro, care a renunţat la serviciile lui, este pe cale de dispariţie...