Mohamed Al-Fayed – Şah la regină
A făcut avere în Anglia şi a adus mai mult profit statului englez decât orice multinaţională cu sediul la Londra. Cu toate acestea, vendeta personală l-a aruncat în tabăra inamicilor casei regale britanice.
A făcut avere în Anglia şi a adus mai mult profit statului englez decât orice multinaţională cu sediul la Londra. Cu toate acestea, vendeta personală l-a aruncat în tabăra inamicilor casei regale britanice.
Numele lui Mohamed Al-Fayed e indisolubil legat de celebrul magazin londonez Harrods, pe care afaceristul egiptean l-a patronat vreme de 25 de ani. Mult mai cunoscut decât Galeriile Lafayette din Paris, Harrods s-a identificat ani de-a rândul cu elita europeană. Era o vreme când însăşi Regina Elisabeta obişnuia să viziteze săptămânal magazinul şi când, pentru recepţiile de la Palatul Buckingham, responsabilii de protocol apelau la serviciile de catering oferite de Harrods. Şi tot de aici îşi făcea cumpărăturile şi regretata prinţesă Diana, care cheltuia săptămânal în jur de 25.000 de lire sterline.
Dar toate aceste „obişnuinţe de Palat“ s-au rărit în vara lui 1997, când s-a aflat că fiul cel mare al lui Mohamed, Dodi Al-Fayed, avea o relaţie cu Lady Diana Spencer, proaspăt divorţată de prinţul Charles. O relaţie pe care Mohamed o încuraja şi a cărei intimitate o proteja, uzând de resursele sale ca proprietar al faimosului hotel Ritz din Paris şi al unei vile luxoase la Saint Tropez (foto stânga). Dar la sfârşitul aceleiaşi veri, povestea de dragoste dintre Dodi şi Diana a încetat brusc. Pe 31 august 1997, asaltată în trafic de paparazzi, maşina în care se aflau cei doi a fost implicată într-un accident mortal, la Paris, în timp ce martorii s-au făcut nevăzuţi.
Neconsolate, familiile Spencer şi Fayed au căutat cu înfrigurare un vinovat. Ba chiar, în disperare de cauză, Mohamed Al-Fayed era dispus să ofere o recompensă de un milion de lire sterline oricui va putea da cel mai mic detaliu legat de accidentul din pasajul Pont de l’Alma, în care primul său născut îşi găsise prematur sfârşitul. În cele din urmă, el a arătat cu degetul către familia regală britanică, pe care o acuza de asasinat. În opinia lui, Dodi şi Diana au fost victimele unei conspiraţii la nivel înalt, dictată de regină şi de prinţul Charles, care erau vădit deranjaţi de relaţia Dianei cu lumea arabă şi de cunoştinţele ei în materie de trafic de arme şi mine terestre. Pentru a aduce dovezi, Al-Fayed a cerut să fie deschisă o anchetă şi să fie aduşi în faţa instanţei toţi cei implicaţi.
În replică, familia regală britanică s-a grăbit să anunţe că încheie definitiv colaborarea cu Harrods (fiind urmată de aproape 50% din clienţii tradiţionali), iar cei din anturajul reginei l-au declarat persona non grata. Din acel moment, Mohamed s-a simţit cu adevărat străin în Londra. În timp ce vânzările scădeau vertiginos, el era prins în iureşul
scandalului pe care-l iscase, implicând
. Ministerul de Finanţe îi blocase accesul la anumite conturi, sub pretextul că rămăsese în urmă cu plata unor taxe. Acest inconvenient l-au făcut pe afaceristul egiptean să-şi mute domiciliul fiscal la Geneva şi să declare că este persecutat de statul englez, având în vedere şi cele şapte cereri de obţinere a cetăţeniei britanice refuzate în decurs de 40 de ani.
Dintr-o dată, Anglia nu mai era ţara care-l primise cu braţele deschise în 1966. Asta deşi, împreună cu cei doi fraţi ai lui, Ali şi Salah, el reuşise să-şi dubleze averea în capitala britanică, de unde controla afaceri în domeniul hotelier, al transportului naval, al contrucţiilor şi al extracţiei de petrol şi de unde întreţinea legături cu şeicul Dubaiului, Rashid al Makhtoum, şi cu sultanul Bruneiului, Omar Ali Saifuddien al III-lea, de pe urma cărora statul britanic câştigase miliarde de lire sterline.
După ce i-au marcat copilăria, în timpul primei lui călătorii în Europa,
erau, în sfârşit, ale lui. La salba lui de proprietăţi s-a adăugat
. Dar satisfacţia de-a fi stăpân peste un regat financiar invidiat de mulţi scăzuse proporţional cu durerea de a-şi fi pierdut fiul şi de-a fi renegat de cei pe care, cândva, îi ajutase cu un sfat, o donaţie sau vreun favor. În consecinţă, magnatul a decis să vândă Harrods companiei deţinută de familia regală din Qatar şi să dedice mai mult timp familiei sale, locuind în cea mai mare parte a timpului în reşedinţa lui din Monaco.
Deşi părea că s-a consolat cu gândul că familia regală va scăpa basma curată, în preajma căsătoriei prinţului William, Al-Fayed a încercat s-o avertizeze pe Catherine Middleton că va avea parte de aceeaşi soartă nefericită cu cea a Dianei, dacă nu se va supune total rigorilor de la Palatul Buckingham. În plus, el a anunţat că va lansa un documentar despre conspiraţia din spatele uciderii fiului său şi a prinţesei Diana, intitulat „Unlawful Killing“, care conţine, printre altele, şi câteva fotografii şocante realizate la locul accidentului.
Prin intermediul acestui material, magnatul îl acuză direct pe Prinţul Philip, soţul reginei Marii Britanii, că ar fi pus la cale uciderea celor doi, sugerând că acesta şi-ar fi folosit abilităţile de agent secret nazist şi că s-ar fi asociat cu prinţul Charles pentru a împiedica o eventuală căsătorie între mama moştenitorului tronului britanic şi un musulman. Chiar dacă a fost interzis în Marea Britanie, documentarul de 85 de minute a fost prezentat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes şi urmează să fie difuzat în America şi în restul lumii.
Găsiţi mai multe informaţii şi imagini în noul număr al revistei OK! România
Foto: Photoland/Corbisimages, Guliver/Getty Images, Hepta, site-ul oficial