Oraşe cu mare potenţial de dezvoltare în care merită să te muţi
Dezvoltarea regiunilor din România este inegală, dar, chiar şi aşa, unele oraşe au luat un avans considerabil şi au devenit în ultimii ani veritabile motoare pentru regiunile în care se află.
Ca urmare a acestui fapt, în timp ce în unele localităţi populaţia şi ritmul evoluţiei scad, altele sunt în plină efervescenţă.
Datele economice, experienţa altor centre urbane şi realitatea demografică arată că un oraş devine un centru urban de interes, cu mare potenţial de creştere, după ce depăşeşte 300.000 de locuitori. Acest nivel demografic accelerează interesul investitorilor, atât pentru crearea de locuri de muncă noi, cât şi pentru dezvoltarea locuinţelor şi a facilităţilor necesare traiului modern, precum şcoli şi grădiniţe, zone comerciale, de agrement şi petrecere a timpului liber.
Oraşe care atrag locuitori
Migraţia internă este un indicator de bază care arată ritmul de dezvoltare al unei regiuni. Cu alte cuvinte, oamenii au tendinţa de a se reloca în oraşele care le oferă locuri de muncă mai bine plătite şi condiţii mai bune de trai.
Studiul realizat de Fundaţia Friedrich Ebert, în colaborare cu Parlamentul European, a analizat fenomenul migraţiei interne, considerat un indicator util pentru investiţii şi strategii economice pe termen mediu şi lung, iar concluziile acestuia au arătat că în anii 2019 şi 2020, cele mai mari câştiguri de pe urma migraţiei interne au fost înregistrate în zonele urbanizate din Iaşi şi Bucureşti, în condiţiile în care Capitala a avut un spor demografic mai mic decât cel mai mare oraş din Moldova, rezultat al migraţiei interne. Pe următoarele locuri s-au situat, în ordine, Timişoara, Braşov, Sibiu, Cluj şi Oradea.
Cele mai înalte rate ale creşterii venitului au fost obţinute în Iaşi, Bucureşti, Sibiu şi Timişoara, ceea ce explică şi interesul foarte mare pentru oferta de apartamente de vanzare Iasi, atât în ansamblurile rezidenţiale noi, cât şi în blocurile construite înainte de 2000.
Ce criterii trebuie luate în calcul
În ultimii ani, tendinţa relocării în alt oraş şi chiar într-o altă regiune a ţării s-a accelerat constant. În special în segmentul de vârstă 20-45 de ani, oamenii au luat în calcul migraţia în afara judeţului de domiciliu. Ponderea celor care au făcut efectiv asta este mai mare de la an la an.
Astfel, conform Institutului Naţional de Statistică, opt persoane la mia de locuitori au ales să plece dintr-un centru urban în altul în ultimii cinci ani, iar tendinţa este în continuă creştere. Tot pe trend pozitiv se află şi relocarea din centrele urbane spre mediul rural, cu menţiunea că sunt preferate localităţile aflate în apropierea unor mari centre urbane, la o distanţă de 10-15 kilometri de acestea.
Cei care aleg să se multe într-un alt centru urban se orientează după următoarele criterii:
● preţul locuinţelor;
● salariul mediu;
● calitatea şcolilor şi oferta educaţională, centrele urbane universitare fiind mereu cele care atrag populaţie prin migraţie internă;
● facilităţile legate de transport rutier şi aerian (este de notat că toate oraşele care au avut spor de populaţie din migraţia internă au aeroport funcţional);
● calitatea serviciilor medicale.
Totodată oamenii iau în calcul şi calitatea aerului, clima şi potenţialul de a începe şi dezvolta afaceri de familie, inclusiv în agricultură, în zona limitrofă a noii locaţii.
Alte criterii luate în considerare de cei care aleg localităţi rurale din vecinătatea centrelor urbane sunt accesul la utilităţi (apă, gaze, internet şi abia apoi canalizare), precum şi calitatea drumurilor.
O privire în viitor
Potenţialul unui oraş nu trebuie analizat doar după ceea ce oferă acesta la un moment dat, ci şi în viitor. Evoluţia socială şi economică a unui centru urban poate fi cuantificată obiectiv dacă este raportată la intervale mai mari de timp, de ordinul a cinci sau zece ani.
Astfel se poate stabili inclusiv rentabilitatea unor investiţii imobiliare, pentru că un oraş în dezvoltare accelerată va avea mereu un trend ascendent pe metrul pătrat construit. Un alt aspect care trebuie analizat este potenţialul de dezvoltare a infrastructurii rutiere, care are impact pozitiv în timp şi poate duce la un veritabil boom economic pentru o localitate.
Alegerea unei noi localităţi de domiciliu trebuie să includă, mai ales pentru cuplurile tinere, oferta educaţională şi perspectivele de dezvoltare a acesteia. Un oraş care este centru universitar, de exemplu, este un beneficiu care merită luat în calcul.
România are în prezent patru mari regiuni cu potenţial economic de dezvoltare accelerată. Acestea sunt: Bucureştiul şi zona periurbană, Timişoara, Cluj, cu localităţile limitrofe, zona Sibiu-Braşov şi Iaşi, cu toată zona adiacentă municipiului. Deşi este ultimul intrat pe lista oraşelor în care merită să te muţi, Iaşi a avut în ultimii doi ani cel mai accelerat ritm de creştere economică, iar acesta este un detaliu ce merită luat în calcul.
Sursa foto: Shutterstock.com