Reacţii la anunţul morţii Regelui Mihai
Lideri politici, artişti, celebrităţi şi oameni de media şi-au exprimat gândurile în acest moment greu pentru Casa Regală.
Klaus Iohannis „Astăzi, naţiunea noastră este în doliu. Un mare om de stat şi un mare român a plecat dintre noi. Am primit cu profundă durere şi tristeţe vestea morţii Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Călătoria aproape seculară a ultimului Suveran al României se încheie aici. Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai şi-a pus întreaga viaţa în slujba ţării noastre şi a servit-o cu demnitate şi responsabilitate până în ultima clipă. În aceste ore, vă îndemn pe toţi să avem puterea şi înţelepciunea să onorăm aşa cum se cuvine meritele lui Mihai I. Dumnezeu să-L odihnească în pace!”
"Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Regele nostru, Mihai!"
"Am aflat cu tristeţe vestea încetării din viaţă a fostului suveran al României, Mihai I. Viaţa sa, într-un secol agitat, plin de violenţe şi de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici uşoară. Şi-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul ţării, în condiţii dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în ţară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri şi momente dificile şi a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană şi euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică şi civică.
În august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat şi Regele Mihai, spuneam: „Dacă vom judeca fără patimă şi cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificaţii a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare naţională. Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareşalului Antonescu şi de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Naţiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situaţiei de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condiţiile date, pentru a asigura supravieţuirea Armatei Române şi continuitatea statului român.”
Păstrez amintirea discuţiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât şi la Bucureşti. Relaţia noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziţiei. Raţiunea şi sensul servirii interesului public, indiferent de poziţia în care ne aflam, au fost mai puternice, şi, împreună, am reuşit să transmitem către partenerii noştri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunităţii europene.
Prin dispariţia Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al ţării noastre în Europa şi în lumea contemporană.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!"
„A murit un fost şef de stat. Din patru am rămas trei. A fost un şef de stat de vremuri grele. Dumnezeu să-l ierte. Nu aş comenta şi altceva, nu sunt pregătit.”
"Cu profund regret şi durere în suflet am aflat de dispariţia dintre noi a Majestăţii Sale Regele Mihai I. Ziua de astăzi este una tristă pentru poporul român.
Am avut onoarea să îl cunosc pe Majestatea Sa Regele Mihai şi să-i simt căldura, grija şi dragostea pentru ţara şi poporul român.
Majestatea Sa a arătat în perioada domniei sale, în vremuri deosebit de grele, ce înseamnă să reprezinţi ţara cu demnitate şi curaj.
A fost respectat în ţară şi în lume pentru modul în care s-a dedicat slujirii poporului său în spiritul apărării libertăţii şi valorilor democratice.
Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor. Îi vom păstra vie amintirea şi îi vom simţi lipsa. În aceste momente grele, gândurile mele se îndreaptă către Familia Regală, căreia îi transmit sincere condoleanţe.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!"
"Decât să pronunţ cuvinte, aş prefera să păstrez câteva clipe de reculegere.
Regele Mihai nu a fost, pentru mine, «doar» un Rege; a fost un suflet apropiat, de când eram copil mic: aşa l-am simţit, aşa am ţinut la el, aşa l-am iubit.
O fiinţă care şi-a păstrat inocenţa de-a lungul întregii vieţi, – a unei vieţi lungi...
Este un suflet curat care ne părăseşte; sau poate nu ne părăseşte; poate stă, prin preajma noastră, şi – de-acolo de unde este – ne ocroteşte, într-un fel.
Cu toată modestia care-i era, ca să spunem aşa, consubstanţială, avea măreţia maiestăţii: simple, zâmbitoare, calde.
Dumnezeu să-l aibă în paza Lui!"
"Regele Mihai a fost una dintre cele mai luminoase şi mai dramatice figuri ale istoriei noastre. Şi ca om, şi ca rege a avut destinul şi ţinuta unui personaj tragic căruia, din cea mai fragedă copilărie şi până la cea mai adâncă senectute, istoria i-a aşezat, plină de cruzime, pe umeri sarcini pe care nimeni nu ar fi putut să le ducă şi umilinţe menite să-l strivească. Felul în care a rezistat, în suferinţă şi în demnitate, l-a transformat pentru poporul lui într-un simbol al Binelui care, chiar dacă prin absurd, nu poate fi înfrânt.
A fost un om frumos, un om bun, un om profund onest şi a reuşit să transfere regalităţii, existând dincolo de verdictele istoriei, aceste rare calităţi umane.
A fost cel mai iubit dintre regii României.
Fără el vom fi şi mai singuri."
"Regele Mihai a murit. Am avut mereu mult respect pentru el şi compasiune pentru destinul trist al lui şi al nostru. Odihnească-se-n pace!"
"Cel mai frumos dar pe care Regele Mihai l-a făcut poporului său a fost că ne-a rămas alături aşa de multă vreme, în ciuda nedreptăţilor istoriei şi în ciuda stupidităţii repetitive a celor pe care i-am ales să ne reprezinte.
Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii!"
"Puteau să bată acum clopotele bisericilor. Măcar atât, căci pe vechea lege, Regele era Unsul lui Dumnezeu... Până şi ateii ar fi înţeles."
"Este o zi tristă. Regele Mihai s-a stins din viaţă. Dintr-o viaţă zbuciumată. Prea zbuciumată, chiar şi pentru un Rege. O viaţă de martir, o viaţă plină de încercări şi de greutăţi, din copilărie şi până azi. Majestate, mă rog să vă odihnească Dumnezeu, pentru că de iertat nu cred că are ce."
"O, Doamne, ai grijă de REGELE NOSTRU !!! Noi n-am ştiut să-l preţuim aşa cum merita!"
"Majestatea Sa Regele Mihai a încetat din viaţă. Vom înţelege vreodată cât de mult am pierdut? Dumnezeu să-L odihnească!"
"A plecat spre lumină sufletul celui care a fost o autentică lumină pentru români în vremuri grele şi întunecate. Majestate, am avut privilegiul să vă cunosc şi să vă admir. Odihniţi-vă în pace."
"Cea mai demnă figură a ultimilor ani zeci de ani. Un om luminos, cu un destin extrem de trist. M-a impresionat o poveste pe care am aflat-o la Peleş, acum vreo doi ani. În prima sa vizită în casa copilăriei sale, după 60 de ani, Regele aproape că a alergat pe scări, spre camera sa de la etajul al doilea. Mi-am imaginat scena asta şi mi s-a părut sfâşietoare. Aşa cum mi l-am imaginat pe copilul Mihai, desenând un avion, pe o coală albă, la biroul unde îşi făcea temele, vegheat dintr-o fotografie de bunica sa, Regina Maria.
Drum lin în lumină, Majestate! Aţi îndurat prea multe aici, pe pământ, de la poporul acesta şi de la aleşii săi vremelnici..."
"Majestate, să ne ierţi! Primeşte Doamne pe Robul Tău Mihai la Tine!"
"A fost odată... un Rege. Al României mari şi pline de speranţă într-un viitor regal. Povestea a fost mâzgălita de comunişti, dar figura Regelui, calitatea morală şi forţa au rămas mereu întregi şi strălucitoare, chiar în umbra unui exil din care şi-a iubit mereu ţara şi supuşii. Sunt mândră că mi-a acordat unul dintre primele interviuri după revenirea în ţară, iar cea mai mare onoare pe care mi-a făcut-o a fost conferirea “Medaliei Regele Mihai - pentru loialitate”, în urma campaniilor umanitare pe care le-am generat. Şi fără aceste motive, tot aş fi făcut o reverenţă în faţa unei astfel de copleşitoare personalităţi.
Trăiască Regele! Măcar acum..., în pace, respect şi veşnică preţuire.
Gânduri calde şi lacrimi pentru frumoasa familie regală... "
"Demult, la Castelul Săvârşin am avut şansa să povestesc cu Majestatea Sa despre pasiunea lui, maşinile. Pe atunci conducea un Citroën franţuzesesc, dar încă mai credea că nemţii fac cele mai trainice maşini. Un ofiţer de pază mi-a povestit apoi despre abilitatea cu care regele încă mai şofa la viteze ameţitoare. După ce am făcut fotografia de mai jos în care apare toată familia regală, regina Ana a zâmbit aristocratic spunând: “S-o păstraţi, suntem toţi aici”."
"S-a dus Regele Mihai I şi odată cu el a dispărut şi murit ideea de Monarhie în România."
"Regele a murit. Şi o importantă parte din noi odată cu el."
"Regele Mihai şi Regina Ana sunt din nou împreună..."
"Cea mai grea transmisiune a mea de până acum... Drum lin, Majestate! Regele Mihai I, ultimul Rege..."
"O pierdere pentru întreaga naţiune... Dumnezeul să-l odihnească în pace pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României, reperul nostru de moralitate, de demnitate, de iubire de neam şi de ţară!!! Nu am fost capabili să-ţi întoarcem iubirea... Odihnă veşnică, Majestate!"
"Ultimul Mare Rege al României, Majestatea Sa MIHAI I a trecut, astăzi, acum puţin timp, în Nefiinţă (96)! O ultimă pagină nobilă din Istoria României a luat sfârşit."
"Rămas bun, Majestate!"
"Drum lin către nemurire, Majestatea Voastră!
"S-a mai întors o filă din cartea de istorie... Drum lin, Majestate!"