Stevie Wonder, o viaţă de roman: când a rămas orb, cum a ajuns mama artistului să se prostitueze
Cine nu a fredonat măcar o dată celebra piesă “I Just Called to Say I Love You”? Cel care a redato-o publicului, Stevie Wonder, are o poveste impresionată. Artistul s-a luptat cu sărăcia şi foamea, dar a ajuns departe.
Stevie Wonder a venit pe lume cu şase săptămâni mai devreme şi a fost diagnosticat cu retinopatie prematură (ROP), o boala gravă ce apare la copiii născuţi prematuri. Această afecţiune face ca vasele de sânge să se dezvolte aleatoriu la nivelul retinei.. De asemenea, Stevie a stat o perioadă îndelungată la incubator, iar asta i-a înrăutăţit starea, lăsându-l orb.
Chiar dacă nu a reuşit să vadă toată viaţa, Wonder (născut ca Stevland Hardaway Judkins, la 13 mai 1950) a avut o viziune greu de egalat şi a devenit unul dintre cei mai iubiţi muzicieni americani de-a lungul carierei sale de zeci de ani.
Chiar şi în copilărie, Wonder nu a lăsat niciodată tulburarea de vedere să-l împiedice să evolueze. La vârsta de cinci ani, el i-a spus mamei sale: „Nu-ţi face griji că sunt orb, pentru că sunt fericit”. Când a fost întrebat de Oprah Winfrey despre această remarcă, el şi-a asumat-o: „M-a deranjat faptul că mama plângea tot timpul. A crezut că Dumnezeu a pedepsit-o A trăit într-o perioadă în care lucrurile erau deosebit de dificile pentru o femeie în circumstanţele ei. ”
Dar faptul că el nu vedea nu era singura provocare a familiei. Trăind în sărăcie, se confruntau deseori cu foamea şi, aşa cum spunea mama lui Wonder într-o biografie din 2002, Blind Faith: The Miraculous Journey of Lula Hardaway, Stevie Wonder's Mother, soţul ei, tatăl lui Stevie, a abuzat-o şi, în cele din urmă, a forţat-o să se prostitueze.
În cele din urmă, mama sa s-a mutat cu familia la Detroit, unde Wonder a învăţat să cânte, înainte de vârsta de zece ani, la câteva instrumente, pian, armonică şi tobe. Talentele sale au atras atenţia lui Ronnie White din trupa The Miracle, iar asta i-a adus o audiţie cu fondatorul Motown Records, Berry Gordy Jr.
Aşa a ajuns să devină cunoscut şi să cucerească pe tpată lumea cu celebrele sale piese, “Superstition,” “Higher Ground, “I Just Called to Say I Love You,” and “My Cherie Amour.”
Muzica lui nu a fost niciodată afectată de faptul că era orb.: „A jucat un rol. Îmi folosesc imaginaţia , scriu despre acele lucruri despre care oamenii vorbesc. Sunt capabil să asociez ceea ce spun oamenii cu ceea ce se află în mine”, spunea Stevie pentru The New York Times.
Ca şi cum toate problemele cu care se lupta nu ar fi fost de ajuns. În 1973, a fost aproape de moarte după un accident de maşină. Vehiculul în care se afla s-a ciocnit cu un camion. Wonder a suferit un traumatism cranian şi a fost în comă timp de patru zile.
În 2019, au apărut din nou zvonuri cu privire la probleme de sănătate cu care artistul se confrunta, ceea ce l-a determinat pe prietenul de lungă durată Joan Belgrave să spună: „Are o stare de spirit minunată. Nu ştii niciodată dacă se întâmplă ceva”. În iulie 2019, Wonder a confirmat că va suferi un transplant de rinichi.
În ciuda luptelor pe care le ducea cu boala, Wonder şi-a îndreptat atenţia către muzica sa şi şi-a canalizat pasiunea pentru justiţia socială El a militat pentru ca ziua de naştere a lui Martin Luther King Jr. să devină o sărbătoare naţională şi apoi cu piesa „Happy Birthday” din 1981. El a făcut, de asemenea, parte din proiectul „ “We are the World”” , în urma căruia s-au strânşi bani pentru ca foamea din Africa să fie combătă. Când Wonder a câştigat Oscarul din 1985 pentru cea mai bună piesă originală, el a dedicat acest premiu activistului Nelson Mandela.
Wonder a spus că nu s-a simţit niciodată împiedicat de dizabilitatea sa,: „Sunt ceea ce sunt şi mă iubesc! Îmi place că Dumnezeu mi-a permis dobândesc toate astea”, a spus el pentru The Guardian.