Royals

67 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta! Cum arăta pe atunci suverana Marii Britanii

67 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta! Cum arăta pe atunci suverana Marii Britanii camera-retro icon Vezi galeria 5 poze

67 de ani au trecut de la încoronarea Reginei Elisabeta ca Regină a Marii Britanii! Iată cum arăta pe atunci, la 27 de ani, şi ce ceremonie fastuoasă a fost organizată în cinstea sa. 

Regina Elisabeta a devenit următorul monarh pe tronul Regatului Unit la vârsta de 25 de ani, după ce tatăl ei George VI, s-a stins din viaţă la 6 februarie 1952. Ea se afla în Kenya în momentul morţii şi când a revenit în ţară era deja simbolic Regina Angliei.

Încoronarea însă a avut loc la 2 iunie 1953, la rugămintea lui Winston Churchill. Încoronarea a fost difuzată la TV, în ciuda faptului că Regina s-a opus vehement, din cauza timidităţii ei, pe care o moştenise de la tatăl ei. Cameramanii au avut ordin precis să nu o filmeze de aproape şi să nu prindă cadre în care chipul ei apare în prim plan.

Într-un documentar despre încoronarea sa, Regina Elisabeta a vorbit despre momentul în care a fost învestită, oficial, ca suveran al Regatului Unit. Ea a glumit despre cât de greu îi este să poarte coroana de peste 1 kilogram: „Norocul meu este că am aceeaşi formă a capului ca tatăl meu. Odată pusă pe cap, coroana stă fixă. Atunci când o porţi, nu te poţi uita în jos, spre foile cu discursul, pentru că greutatea coroanei ţi-ar putea rupe gâtul. Ţi-ar pica de pe cap. Coroanele au dezavantajele lor, dar în rest sunt destul de importante”. Coroana a fost realizată în 1937, cu ocazia încoronării lui George al VI-lea. Are 2,868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde şi sute de perle.

4 lucruri neştiute despre prinţul consort, Philip, cel care este considerat “marioneta” Reginei Elisabeta

Şi-au început povestea de dragoste în urmă cu mai bine de 70 de ani şi trăiesc şi astăzi împreună, fiind un model pentru poporul britanic. Prinţul Philip, Ducele de Edinburgh este, însă, considerat doar o umbră a Reginei Marii Britanii, care a renunţat la multe pentru a-i fi alături acesteia.

Având un rol mai mult decorativ, căci aşa dictează legile monarhiei britanice, Ducele Philip a sfidat orice longevitate la casa regală, stabilind împreună cu Regina Elisabeta un record: cel mai lung mariaj din istoria acestei monarhii. Cei doi vor împlini în acest an, pe 20 noiembrie, 72 de ani de mariaj. Retras din activităţile regale încă din 2017, acesta locuieşte adesea singur, departe de regina sa şi o lasă pe aceasta să strălucească în faţa poporului ei de decenii întregi. Dar iată care sunt lucrurile mai puţin ştiute despre acesta!

Foto: Facebook

Modifică Setările