Case Regale

A murit Arhiducesa Elisabeta a Austriei, fiica Principesei Ileana a României

A murit Arhiducesa Elisabeta a Austriei, fiica Principesei Ileana a României camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Doliu în Familia Regală. Una dintre nepoatele Regelui Carol al II-lea s-a stins din viaţă cu puţin înainte de-a împlini 77 de ani.

Anul 2019 începe trist pentru Majestatea Sa Margareta. A murit una dintre mătuşile sale, Elisabeta, cel mai mic copil al Principesei Ileana a României şi al Arhiducelui Anton al Austriei, deci nepoată a Regelui Carol al II-lea şi verişoară a Regelui Mihai.

Născută la 15 ianuarie 1942, Elisabeta a plecat în exil din România împreună cu părinţii, fraţii şi surorile ei în anul 1948. Având titlul de Arhiducesă a Austriei, aceasta a fost soţia doctorului Friedrich Josef Sandhofer şi mama a patru copii: Anton, Margareta, Andrea şi Elisabeta.
 
După Revoluţie, Arhiducesa Elisabeta a Austriei a ajuns şi în România. La invitaţia Majestăţii Sale Custodelui Coroanei,  a venit la Bucureşti în mai 2012, împreună cu sora sa, Arhiducesa Maria Magdalena şi cu Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen. Cu această ocazie, ei au plantat un copac în grădina Palatului Elisabeta.
 
Majestatea Sa şi Principele Radu au transmis condoleanţe familiei îndoliate.

Principesa Ileana a României, cunoscută şi ca domniţa Ileana, a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie şi Rusia. Pentru a-şi întreţine familia în exil, Ileana a ţinut cuvântări despre România şi comunism. A divorţat de arhiducele Anton, recăsătorindu-se cu Ştefan Isărescu, mariaj soldat la rândul său cu un divorţ.

Alegând calea monahismului, şi-a luat numele monastic „maica Alexandra” şi a fondat Mânăstirea ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Ellwood City (Pennsylvania), a cărei stareţă a fost până la moarte. După căderea comunismului, a vizitat România o singură dată, în septembrie 1990. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 1991, cu o zi înainte de aniversarea sa, Maica Alexandra a suferit o fractură de bazin iar la 21 ianuarie, a murit la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown, Ohio, ca urmare a complicaţiilor survenite în urma fracturii bazinului, accident survenit chiar în chilia mânăstirii unde a locuit de la început. Este înmormântată în Mânăstirea „Schimbarea la Faţă”.

Memoriile sale au apărut în Anglia în anul 1951 iar în România în 2005 sub titlul "Trăiesc din nou".

Modifică Setările