Case Regale

A murit Arhiducesa Elisabeta a Austriei, fiica Principesei Ileana a României

A murit Arhiducesa Elisabeta a Austriei, fiica Principesei Ileana a României camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Doliu în Familia Regală. Una dintre nepoatele Regelui Carol al II-lea s-a stins din viaţă cu puţin înainte de-a împlini 77 de ani.

Anul 2019 începe trist pentru Majestatea Sa Margareta. A murit una dintre mătuşile sale, Elisabeta, cel mai mic copil al Principesei Ileana a României şi al Arhiducelui Anton al Austriei, deci nepoată a Regelui Carol al II-lea şi verişoară a Regelui Mihai.

Născută la 15 ianuarie 1942, Elisabeta a plecat în exil din România împreună cu părinţii, fraţii şi surorile ei în anul 1948. Având titlul de Arhiducesă a Austriei, aceasta a fost soţia doctorului Friedrich Josef Sandhofer şi mama a patru copii: Anton, Margareta, Andrea şi Elisabeta.
 
După Revoluţie, Arhiducesa Elisabeta a Austriei a ajuns şi în România. La invitaţia Majestăţii Sale Custodelui Coroanei,  a venit la Bucureşti în mai 2012, împreună cu sora sa, Arhiducesa Maria Magdalena şi cu Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen. Cu această ocazie, ei au plantat un copac în grădina Palatului Elisabeta.
 
Majestatea Sa şi Principele Radu au transmis condoleanţe familiei îndoliate.

Principesa Ileana a României, cunoscută şi ca domniţa Ileana, a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie şi Rusia. Pentru a-şi întreţine familia în exil, Ileana a ţinut cuvântări despre România şi comunism. A divorţat de arhiducele Anton, recăsătorindu-se cu Ştefan Isărescu, mariaj soldat la rândul său cu un divorţ.

Alegând calea monahismului, şi-a luat numele monastic „maica Alexandra” şi a fondat Mânăstirea ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Ellwood City (Pennsylvania), a cărei stareţă a fost până la moarte. După căderea comunismului, a vizitat România o singură dată, în septembrie 1990. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 1991, cu o zi înainte de aniversarea sa, Maica Alexandra a suferit o fractură de bazin iar la 21 ianuarie, a murit la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown, Ohio, ca urmare a complicaţiilor survenite în urma fracturii bazinului, accident survenit chiar în chilia mânăstirii unde a locuit de la început. Este înmormântată în Mânăstirea „Schimbarea la Faţă”.

Memoriile sale au apărut în Anglia în anul 1951 iar în România în 2005 sub titlul "Trăiesc din nou".