Efect de bumerang! Dezvăluirile lui Harry au devenit o "armă" a regimului din Iran

17 ianuarie 2023   Case regale

Pasajul în care Ducele de Sussex a vorbit despre experienţa sa în Afganistan este acum folosit de regimul de la Teheran pentru a-şi justifica crimele.

Gafă monumentală la nivel înalt! Şi, totodată, o lipsă crasă de imaturitate şi responsabilitate. Este ceea ce generalii din armata Marii Britanii îi impută Prinţului Harry, în urma dezvăluirilor făcute în cartea sa de memorii, "Spare". Căci, ceea ce s-a dorit a fi un extras inedit şi distractiv din experienţa sa din teren a devenit o adevărată "armă" în mâinile teroriştilor din Iran, care se folosesc acum de cele susţinute de Harry pentru a-şi justifica seria de crime comise împotriva soldaţilor britanici şi nu numai.

Concret, Prințului Harry i s-a spus să "își asume responsabilitatea", după ce mărturisirea sa privind uciderea a 25 de talibani a fost folosită de Iran pentru a apăra spânzurarea unui cetățean britanic-iranian. Actualii și foștii comandanți militari britanici l-au acuzat pe Ducele de Sussex că "a dat muniție" mașinii de propagandă a Iranului și că și-a exploatat cariera militară pentru a obține câștiguri financiare.

Ca răspuns la criticile britanice privind execuția lui Alireza Akbari, considerat ca fiind "unul dintre cei mai importanți agenți ai serviciilor secrete britanice din Iran", Teheranul a declarat că Marea Britanie "nu este în poziția de a ține predici" privind drepturile omului, după ce prințul însuşi a recunoscut recent că a ucis talibani, în cartea sa de memorii "Spare".

E vorba despre pasajul în care  Prințul Harry a ales să își dezvăluie numărătoarea personală a inamicilor contabilizați. El a descris, de asemenea, dezumanizarea adversarilor săi pe câmpul de luptă, gândindu-se la ei ca la "piese de șah" care trebuiau eliminate "de pe tablă", mai degrabă decât ca la ființe umane.  

Ministrul iranian de externe a ripostat, scriind pe Twitter: "Regimul britanic, al cărui membru al Familiei Regale consideră uciderea a 25 de oameni nevinovați ca fiind eliminarea unor piese de șah și nu are niciun regret în legătură cu această chestiune, precum și cei care închid ochii la o crimă de război, nu sunt în poziția de a predica altora despre drepturile omului".  

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, cu doar câteva zile înainte de moartea sa, se crede că Alireza Akbari a fost bătut crunt în închisoare, înainte de a face ceea ce părea a fi o mărturisire forțată. Într-un mesaj audio difuzat de serviciul persan al BBC, el a spus că a fost torturat pentru a-l face să recunoască crime pe care nu le-a comis.

Somat de armată să-şi asume responsabilitatea

Un comandant a declarat că Harry "s-a transformat într-o unealtă a regimului de la Teheran", în timp ce un colonel care a servit în Afganistan a declarat că Prinţul Harry ar trebui să își asume responsabilitatea pentru că a permis Iranului să compare uciderea unui oponent politic cu moartea legală în timpul unui conflict armat.

"Harry ar trebui să își asume întreaga responsabilitate pentru că a dat muniție mașinii de propagandă a regimului criminal iranian", spune colonelul Richard Kemp, via "Daily Mail". "În timp ce toți oamenii decenți vor respinge minciunile Iranului, mulți dintre susținătorii lor vor fi întăriți de exploatarea de către ayatolahi a comentariilor nechibzuite ale Ducelui".

Fostul comandant al Marinei Regale, contraamiralul Chris Parry, a fost de acord, sugerând că Prințul s-a transformat efectiv într-o unealtă a regimului de la Teheran. "Iranienii îl folosesc în scopuri propagandistice. În ciuda cuvintelor stângace ale Prințului Harry, este extrem de duplicitar să pretinzi o echivalență între uciderea legală a combatanților în război și un proces-spectacol și o crimă politică comisă de un regim dictatorial".

Fiul cel mic al Regelui Charles al III-lea a petrecut cinci luni luptând împotriva talibanilor în Afganistan, în 2012-2013, în calitate de artilerist la bordul unui elicopter de atac Apache.

Mai multe