News

Cine este Abdul Chani Baradar? Liderul talibanilor lucrează 18 ore pe zi, nu doarme în acelaşi loc şi se deplasează cu o maşină mică, pentru a nu atrage atenţia

Cine este Abdul Chani Baradar? Liderul talibanilor lucrează 18 ore pe zi, nu doarme în acelaşi loc şi se deplasează cu o maşină mică, pentru a nu atrage atenţia camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Întreaga planetă priveşte cu groază la situaţia din Afganistan, după instaurarea regimului terorist la Kabul, şi la instalarea liderului taliban la cârma ţării şi la masa negocierilor mondiale.

Pe măsură ce talibanii cucereau capitala afgană, Kabul, pe 15 august, a apărut online un filmuleţ cu liderul lor, Mullah Abdul Ghani Baradar (53), care şi-a exprimat propria uimire cu privire la reuşita lor: “Am înregistrat o victorie surprinzătoare. Trebuie să ne plecăm capul în faţa lui Allah”. În ciuda celor două decenii petrecute de americani în Afganistan, pregătind armata afgană şi cheltuind nu mai puţin de 83 de miliarde de dolari pe echipamente şi antrenamente, militarii afgani n-au opus rezistenţă în faţa invadatorilor, iar preşedintele a fugit din ţară pentru a „preveni o baie de sânge”, chipurile. De fapt, Ashraf Ghani a trecut graniţa cu patru maşini şi un elicopter pline de bani.

A bătut palma cu talibanii, care au intrat în Kabul ca la ei acasă? Au fost cumpăraţi liderii politici şi militari din Afganistan de teroriştii care fac acum legea la Kabul? Tot ce se poate. Americanii au tras un semnal de alarmă asupra corupţiei din armata afgană cu puţin timp înainte de cucerirea Kabul-ului, susţinând că talibanii puteau invada capitala ţării în 90 de zile. Nu le-a luat atât. În doar 72 de ore, Kabul-ul era cucerit. Armata, predată. Preşedintele, fugit din ţară. Iar Abdul Baradar instalat bine-mersi la putere.

Cum ar fi posibilă cumpărarea liderilor afgani de un grup de terorişti? De unde au ei bani pentru „ungereaunor persoane atât de influente şi pentru toate armele cu care comit acte de-o violenţă greu de imaginat? Ei bine, venitul anual al talibanilor, din 2011 încoace, a fost estimat la 400 de milioane de dolari, crescând simţitor în ultimii ani, la 1,5 miliarde de dolari pe an. Iar banii provin din surse destul de evidente – droguri, taxe şi donaţii. Afganistan este cel mai mare producător de opium din lume şi din opium se face heroina.

Modifică Setările