Royals

Pasiunile mai puţin ştiute ale Reginei Maria FOTO

Pasiunile mai puţin ştiute ale Reginei Maria FOTO

Cei mai mulţi şi-o amintesc drept o excelentă scriitoare, dar soţia Regelui Ferdinand şi mamă a Regelui Carol al II-lea se refugia şi în pictură, grădinărit şi amenajarea interioarelor.

Maria Alexandra Victoria. Mama răniţilor, Regina-Soldat, Regina inimilor. Scriitoare, diplomat, soră de caritate, promotoare a artelor, avangardistă pentru vremurile sale.

Născută la 29 octombrie 1875, Regina Maria a României a fost cea mai iubită dintre personajele regale, deşi era cunoscută în epocă ca având pasiuni excentrice: scris, pictură, grădinărit, decoraţiuni interioare.

Grădinăritul

Dragostea pentru flori i-a adus Reginei Maria şi numele de „regina grădinăreasă", aşa cum îi plăcea chiar ei sa fie numita. A fost creatoarea unor grădini de excepţie la Balcic, Cotroceni, Scrovişte, Copăceni sau Bran. O pasiune care a fost imortalizată în sute de imagini realizate de fotografii epocii, care pot fi admirate astăzi într-un album realizat de Muzeul Naţional de Istorie a României.

Dar florile n-au însemnat doar o simplă pasiune, ci, aşa cum mărturisea chiar ea în însemnările zilnice, un mod de viaţă, o sursă de fericire, un colţ de rai.

„M-am plimbat în grădina culegând flori. Este marea perioadă a florilor. Camera mea este superbă cu bujori, trandafiri, clopoţei, nemţişori. Este luna cu cele mai multe flori”, scria Regina Maria în 14 iunie 1919.

Dragostea sa pentru grădinărit s-a născut în copilărie, la curtea regală britanică. Din gradinile de la Buckingham sau Windsor, de la Sandringham sau chiar de la casa naşterii sale, Eeastwell House, Regina Maria s-a inspirat din modelul grădinilor în terase atunci când şi-a creat propriile sale oaze de verdeaţă, inclusiv impresionantul parc al Palatului de la Balcic.

„Fiecare dintre grădinile acestea”, scria Regina Maria, este plină de flori, grădini de amintiri în care am semănat dragoste, visuri, nădejdi şi chiar lacrimi. Aici vin când sunt obosită, ca să mă împrospătez cu vlagă când viaţa mi se pare grea”.

Printre florile preferate ale reginei se numărau trandafirii English Rose, tipici Marii Britanii, irişii, lalelele, bujorii şi crinii Madonna Lilly, pe care îi considera nobili şi sacri. Crinii aveau, de altfel, o puternică simbolistică legată de creştinism, amintind de cultul Fecioarei Maria. Iar, la sfârşit de secol XIX-început de secol XX, florile de crin şi irişii erau motive des întâlnite în reprezentările artistice ale curentelor vremii. De aici şi tendinţa, pe atunci a principesei Maria, pentru adaptarea lor pe rochii sau în pirogravuri, pe mobilier sau pe casetele în care îşi ţinea bijuteriile.

Modifică Setările