Mohamed Al Fayed, tatăl ultimului iubit al Prințesei Diana: „Au omorât-o!”

30 septembrie, 2023

Tatăl ultimului iubit al Prințesei Diana a murit în ajunul celei de-a 26-a aniversare a dispariției cuplului Lady Di – Dodi Al Fayed și-a lăsat în urma lui o poveste de viață fabuloasă.

image

„Vino în sudul Franței!”, i-a sugerat miliardarul egiptean Prințesei Diana în 1997, când ea era încă răvășită după divorțul de Prințul Charles, iar el încerca din răsputeri să se asocieze cu familia regală britanică. „Adu și băieții”, a insistat acesta după o cină oficială la Hotelul Churchill din Portman Square. „Trimit un avion după voi. O să aveți casa voastră pe malul mării, cu piscină și tot. Totul extrem de privat. Vino, ai nevoie de-o vacanță!”, a reușit Al Fayed s-o convingă pe Lady Di într-un final.

Vulnerabilă și însingurată, fosta Prințesă de Wales a fost victima perfectă în mâinile magnatului manipulator, care a orchestrat magistral apropierea dintre ea și fiul lui, Dodi Al Fayed, ultimul ei iubit. În timp ce nemilosul om de afaceri căuta recunoașterea britanică, după mai multe refuzuri din partea statului de a-i acorda cetățenia, Diana se bucura de figura părintească pe care i-o inspira Mohamed.

Gesturile lui generoase erau adesea confundate cu dovezile de dragoste după care tânjea Di, care n-avusese parte de îmbrățișări din partea părinților ei și nici de declarații de iubite în timpul copilăriei sale „nefericite”. Cum-necum, Diana și Mohamed s-au completat reciproc surprinzător de bine și, la dispariția lui Al Fayed, pe 30 august, cu numai o zi înainte de-a se împlini 26 de ani de la moartea prințesei și-a lui Dodi Al Fayed, trecem în revistă relația lor specială.

Miliardarul egiptean a murit la 94 de ani, după o luptă îndelungată cu demența, și-a fost înmormântat alături de fiul său în mausoleul familiei din Oxted, Surrey, după ceremonia funerară musulmană organizată în London Central Mosque din Parcul Regent. A luat cu el durerea despărțirii premature de fiul său omorât în tunelul Pont de l'Alma din Paris, pe 31 august 1997, și nedreptatea simțită după asemenea tragedie. El și-a împins fiul cel mare în brațele Prințesei Diana, în încercarea de-a beneficia de faima ei colosală, și tot el a ajuns să sufere din cauza notorietății fostei Prințese de Wales, când ea și Dodi au sfârșit fiind urmăriți necontenit de paparazzi.            

Născut în Alexandria într-o familie săracă, Mohamed Fayed a început să-și construiască „imperiul” comercializând mașini de cusut și limonadă pe o bordură dintr-o stradă lăturalnică. Fostul consilier financiar al Sultanului din Brunei, care i-a deschis atât uși, cât și conturi bancare ambițiosului tânăr egiptean, a câștigat influență și bani după ce s-a însurat cu Samira Khashoggi, sora unui traficant de arme saudit, în 1954, și-a început să colaboreze cu dictatorul haitian François „Papa Doc” Duvalier.

A cumpărat hotelul Ritz din Paris, Harrods din Londra și clubul sportiv Fulham, dar nimic nu-l putea satisface mai mult decât acceptarea sa ca cetățean de marcă al Marii Britanii. N-a obținut niciodată ceea ce și-a dorit cu adevărat și-a murit tot încercând. De-a lungul vieții sale, „Faraonul fals”, cum i se spunea, a mințit sfruntat în privința vârstei și a numelui (s-a dat cu patru ani mai tânăr și-a adăugat „Al” la nume, în 1974, când s-a mutat în UK, pentru un plus de prestanță), a mituit policieni și-a falsificat acte în încercarea lui de-a deveni un englez de vază.

image

Iar, la un moment dat, a găsit o scurtătură nesperată în persoana Prințesei Diana. Mohamed a câștigat încrederea Contelui Spencer când a numit-o pe soția acestuia și pe mama vitregă a Prințesei Diana, Raine, Contesa de Dartmouth, în consiliul de administrație de la Harrods. Datorită părinților ei, Lady Di devenise client fidel al centrului comercial de lux din Londra și se bucura de toate privilegiile posibile când vizita Harrods.

Fayed o simpatiza în mod real pe Prințesa Inimilor, dar mai mult tânjea după statutul ei. Extrem de diferiți în aparență, cei doi aveau ceva destul de pregnant în comun – acea senzație de-a se simți excluși, că nu aparțin locului în care se aflau. Diana se simțea ca un intrus în familia regală britanică, iar el nu-și găsea defel locul în Marea Britanie oricât de mult încerca. Și cine-i putea facilita mai bine integrarea decât cel mai îndrăgit cetățean britanic?!

Așadar a uneltit apropierea de ea în cel mai eficient mod posibil – prin intermediul fiului său cel mare. Dodi Al Fayed era un bărbat imatur de 42 de ani, care primea o alocație de 100.000 de dolari pe lună de la tatăl lui și răspundea afirmativ la fiecare ordin de-al său, după cum ne informa Vanity Fair în 1997. Era fermecător și generos, dar și laș și temător în același timp, neputând să se desprindă niciodată de influența copleșitoare a tatălui său extrem de autoritar.

„Când se afla în deplasare, își suna tatăl zilnic ca să-i dea raportul”, spunea Jack Wiener, fostul partener de business al acestuia. „Avea numai mândrie și respect pentru Mohamed”, a completat un anume Johnny Gold. Iar, în iulie 1997, Dodi a acționat la comanda fermă a părintelui său. Pe-atunci, fiul cel mare al lui Fayed Sr. se afla la Paris cu logodnica sa, modelul american Kelly Fisher, însă și-a lăsat baltă viitoarea soție ca să se prezinte la „datorie” pe yacht-ul Jonikal, de 20 de milioane de dolari, a tatălui său, care avea niște invitați speciali – pe Prințesa Diana și pe cei doi fii ai ei, prinții William și Harry.

Dodi plănuia să se însoare într-o lună, dar a renunțat la nuntă ca să-i facă pe plac tatălui său. „Mohamed a orchestrat idila lui Dodi cu Diana”, spunea Vanity Fair lucrurilor pe nume. „Dodi și-a părăsit logodnica pentru a se prezenta pe yacht-ul tatălui său. Acolo a început povestea de amor dintre el și prințesă”, a continuat publicația sus amintită. Cei doi foști amorezi aveau personalități diferite și probabil că n-ar mai fi fost acum împreună dacă ar mai fi trăit, însă îi legau câteva lucruri esențiale.

„Niciunul dintre ei nu era atras de chestiuni intelectuale”, scria The Washington Post, și fuseseră crescuți amândoi de tați. După divorțul părinților, custodia lui Dodi și-a Dianei a fost pierdută de mamele lor, lucru care i-a făcut pe foștii amorezi să caute neobosit aprobarea figurilor paterne din viața lor. Adică și a lui Mohamed Al Fayed, figură controversată care-și „falsificase originea, averea, scopurile profesionale și resursele”, după cum titra, cu ani în urmă, The New York Times. Fostul negustor stradal a fost acuzat chiar și de hărțuire sexuală în 1995, când îi făcuse avansuri unei eleve de 15 ani.

Acuzațiile au fost retrase ulterior în mod oficial, însă imaginea lui Fayed a rămas la fel de pătată. Preocupată de propriile drame, Diana n-a dat atenție reputației miliardarului egiptean. „Diana se simte în elementul ei cu Mohamed… iar el nu e copleșit de ea. Pur și simplu, ei doi se completează reciproc”, spunea în 1995 Michael Cole, fostul PR de la Harrods. Cei doi se cunoșteau încă din 1986, când au participat la un meci de polo în Windsor, și s-au împrietenit treptat.

Mohamed a sprijinit-o moral pe prințesă în timpul divorțului zgomotos de Charles și, mai mult de-atât, a finanțat numeroase proiecte caritabile de-ale ei. Iar timpul petrecut împreună pe yacht-ul Jonikal le-a cimentat, de-a dreptul, relația. „În acea vară, am devenit cu toții o echipă”, a dezvăluit Camilla, fiica lui Mohamed, în cartea William and Harry: Behind the Palace Walls. „Ne petreceam tot timpul cu William și Harry în Palatul Kensington. Făceam totul împreună și ne adoram unii pe alții”, a continuat aceasta. „Ne distram de minune cu Diana. Ea ne băga în pat și ne învelea de parcă eram copiii ei. Eram extrem de apropiați și nimeni nu știa de prietenia noastră”, a adăugat sora lui Dodi, care avea pe-atunci 11 ani.

Imagini cu Dodi și Diana îmbrățișându-se și sărutându-se pe yacht au făcut atunci înconjurul lumii. Prințesa petrecerea clipe „de vis” cu noul ei iubit, după cum i se confesase prietenei sale Rosa Monckton chiar de pe puntea yacht-ului, se bronza, contempla nestingherită spre orizont și se bălăcea în apă ca un copil. De fapt, acestea au fost printre ultimele fotografii cu Lady Di în viață. „Ei doi obișnuiau să stea pe jos și să mănânce. Amândoi erau înnebuniți după filme. El avea un perete întreg cu casete video și, cu fiecare ocazie ivită, mergeau împreună să vizioneze filme. Se uitau la TV și-și petreceau timpul ca niște adolescenți”, a dezvăluit un amic comun în 2017.

„Prințesa își retrăia tinerețea, după cei 15 ani petrecuți în familia regală. Am fi zis că n-a fost decât o aventură de-o vară între ei, dar ei se știau de un deceniu întreg”, a conchis sursa. Din păcate, fericirea lor n-a durat mult. În aceeași vară, pe 31 august 1997, faimosul cuplul a cinat la hotelul Ritz din Paris, deținut de „socrul” prințesei, după care și-a găsit sfârșitul într-un accident auto ce putea fi evitat dacă șoferul lor n-ar fi fost băut, paparazzi n-ar fi gonit după ei atât de insistent și amorezii ar fi purtat centurile de siguranță. La două luni după moartea Dianei și a lui Dodi, Mohamed a angajat un fost șef de poliție francez ca să înceapă o investigație temeinică.

Mai multe pentru tine...

Îndurerat și neconsolat de concluziile anchetei oficiale, care-l blama pe șoferul aflat sub influența alcoolului, Al Fayed a început să acuze familia regală că ar fi ordonat execuția lor. Convins că Serviciile Secrete britanice își doreau ca Diana să dispară din peisaj pentru simplul motiv că era însărcinată cu copilul unui musulman, Mohamed a început să explice cum cei doi amorezi urmau să se căsătorească înainte ca sarcina prințesei să devină evidentă. „Ea mi-a spus că Prințul Philip și Prințul Charles încercau să scape de ea”, a spus Fayed în noiembrie 2008, sub jurământ, la tribunal. „Au omorât-o!”, a insistat el până în ultimii lui ani de viață, când renunțase, într-un final, la acuzațiile grave aduse familiei regale britanice.

Mohamed a finanțat chiar și un film despre ce considera el că li s-a întâmplat lui Dodi și Prințesei Diana, intitulat Unlawful Killing, care a fost difuzat la Festivalul de Film de la Cannes, în 2011. Pelicula n-a apucat să intre în cinematografe de teama proceselor care ar fi urmat cu siguranță, mai ales după ce autoritățile britanice și cele franceze ajunseseră la concluzia că tragedia n-a fost decât un accident regretabil.

Pe plan personal, fostul proprietar al centrului comercial Harrods s-a învinovățit pe el pentru moartea fiului său și-a prințesei. Conform celor spuse de Andrew Neil, fostul editor de la Sunday Times și fostul angajat al lui Mahomed, miliardarul egiptean i-a lăsat pe cei doi iubiți să părăsească Apartamentul Imperial și să iasă din hotelul Ritz cu paparazzi pe urmele lor. „N-o să mi-o iert niciodată că am fost de acord cu planul cu Dodi de-a ieși din hotel. Dacă mă opuneam, ar mai fi trăit și acum…”, a spus părintele cu o lacrimă în colțul ochiului.

Mohamed își petrecea ore întregi, zi de zi, la mormântului fiului său cel mare. Cumva, l-a apreciat pe Dodi mai mult după moarte decât când era în viață. Era mândru de realizările primului său născut, de filmul Chariots of Fire produs de Dodi, care a luat și Oscarul, dar nu i-a spus asta prea des. De fapt, îl desconsidera în ciuda calităților lui artistice evidente. Terry O'Neill l-a cunoscut pe ultimul iubit al Prințesei Diana cu bune și rele, însă a punctat, la un moment dat, ceva inedit legat de fiul cel mare al lui Mahomed Al Fayed.

„Nu trebuie niciodată să urci în mașină cu el!”, a ținut să precizeze prietenul lui cu ani în urmă. „Tot ce face e să țipe la șofer să calce accelerația. E de-a dreptul înspăimântător!”, a continuat acesta. Oare goana lui după adrenalină să-i fi grăbit sfârșitul producătorului cinematografic? La 26 de ani de la moartea sa, nici nu mai are sens să ne întrebăm. Până și tatăl lui a renunțat să-și mai pună astfel de întrebări în ultimii ani, iar acum și-a găsit liniștea lângă el pe veci.

Excentricul om de afaceri, care făcea tot timpul cadou cunoscuților ursuleți Harrods și pilule Viagra, avea puterea să dezvolte sau să distrugă cariere politice, să numească miniștri și să influențeze tranzacții de zeci, dacă nu sute de milioane de euro. Dar, cu toate astea, n-a fost condus pe ultimul drum de nici măcar un demnitar sau ambasador al Egiptului. Doar 30 de oameni l-au jelit la înmormântare pe Mohamed Al Fayed.

El și-a depășit cu mult condiția și și-a făcut averea de 2 miliarde de euro prin propriile puteri. Dar nu și-a îndeplinit niciodată visul de-a deveni socrul mamei viitorului rege britanic. Pentru el, acest țel ar fi reprezentat răzbunarea perfectă pe un stat care nu l-a acceptat niciodată. În schimb, a lăsat moștenire familiei sale destule proprietăți și afaceri de succes care să compenseze pentru rateul său. Iar, dacă copiii Fayed care au rămas în viață și care s-au acuzat până acum de consum de droguri și violență fizică încep o luptă cruntă pe avere, nu mai e responsabilitatea răposatului „Faraon fals”.    

foto - GettyImages



Recente pe Ok! Magazine

Împărăteasa Masako a Japoniei GettyImages 78633950 (4) jpg
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (1) jpg
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta la seara Corpului Diplomatic   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (6) jpeg
William la  Bulford, Wiltshire, GettyImages (4) jpg
Regina Mary a Danemarcei cu noua tiara   profimedia 0943842969 jpg
Familia regală suedeză la Premiile Nobel profimedia 0945173162 jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
Prințesa Amalia și tatăl său, Regele olandez, GettyImages jpg
Regina Letizia și Regele Felipe profimedia 0945368178 jpg
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
kate middleton pippa middleton jpg
Regina Mathilde și Regele Philippe al Belgiei, GettyImages jpg
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg