Elisabeta, despre încoronarea tatălui, într-o scrisoare din 1937: „A devenit plictisitoare!...”

3 mai, 2023

În timp ce încoronarea Regelui Charles al III-lea ne bate la ușă, ne amintim de prima încoronare la care regretata Regină Elisabeta a II-a a luat parte – când tatăl ei, Regele George al VI-lea, a fost înscăunat, în 1937.

image

La vârsta de numai 4 ani, Charles a făcut istorie, fiind primul copil regal britanic care a participat la încoronarea mamei sale. Fiind atât de mic, nu există nicăieri înregistrate opiniile micuțului cu privire la acea zi memorabilă. Arhiva Regală, însă, e plină de documente, atât personale, cât și oficiale, care atestă bucuria și solemnitatea care au dominat acea ceremonie istorică.  

Când Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta au fost încoronați în 1937, Regina Elisabeta a II-a n-avea mai mult de 11 ani. Tânăra Prințesă a urmărit întregul eveniment de la Galeria Regală, unde a stat alături de bunica ei, Regina Mary, și de sora ei mai mică, Prințesa Margaret.

După ceremonia fastuoasă, copila a scris o scrisoare pentru „Mami și tati, în amintirea încoronării lor, de la Lilibet însăși”, iar Arhiva Regală a păstrat cu mare grijă documentul privat de mare preț.

În scrisoare respectivă, Elisabeta a povestit părinților ei despre marele eveniment, despre ce a observat ea din locul pe care-l ocupa și despre cum s-a simțit în acea zi specială. „Frumos” a fost cuvântul cel mai des folosit de fetiță, însă prințesa a ținut să adauge și alte păreri despre încoronarea părinților ei.

Elisabeta a descris cum a început marea zi pentru ea. A recunoscut că n-a apucat să mănânce prea mult la micul dejun, „pentru că eram prea entuziasmați”, și, după ce s-a îmbrăcat, s-a dus să le facă o mică vizită părinților ei. „Ne-am dus în dormitorul mamei și am găsit-o îmbrăcându-și rochia”, a scris prințesa de 11 ani. „Papa era îmbrăcat cu o cămașă albă, peste care purta o haină de satin”, a completat fetița.

În ceea ce privește ceremonia, Lilibet a dezvăluit că „cred că a fost foarte, foarte minunată!” (sic). „Arcadele și grinzile erau toate împodobite pe măsură ce Papa era încoronat sau cel puțin asta credeam eu”, a continuat fetița să povestească.

Cu toate că a avut multe lucruri frumoase de spus despre încoronare, n-a ezitat să spună adevărul despre lungimea ceremoniei: „La final, totul a devenit plictisitor din cauza tuturor acelor rugăciuni”.

Lilibet a recunoscut că ea și „buni”, adică Regina Mary, au dat repede la finalul programului ca să vadă cât mai durează până la sfârșit. Când au dat de final, „am zâmbit amândouă una spre alta și apoi ne-am întors spatele de la ceremonie”, a conchis cea care a devenit, după ani și ani, Regina Elisabeta a II-a.

Mai multe pentru tine...

Foto - GettyImages



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Kate Middleton și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
Charles Harry si Meghan GETTY jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Irene Urdangarin, nepoata Regelui Felipe  profimedia 0831198343 jpg
Meghan si Harry au ramas fara Frogmore Cottage jpg
Cele 4 viitoare regine, Leonor, Amalia, Ingrid si Elisabeta jpg
Regina Letizia Regele Felipe profimedia 0866103621 jpg
Printul Joachim al Danemarcei si Printesa Marie   GettyImages 476990258 jpg
Maxima, Letizia, Amalia, Felipe și Willem la muzeul STRAAT, Profimedia (7) jpg
Prințul William prima apariție după Paște Foto Getty Images (1) jpg
Regina Letizia a Spaniei și Regina Maxima a Țărilor de Jos Foto Profimedia (1) jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
FotoJetSofia a Suediei jpg
Regina Letizia la dineul regal de la Amsterdam profimedia 0865800243 jpg
Printesa Martha Louise a Norvegiei si Durek Verrett jpg
Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
Prințul Haakon al Norvegiei in SUA, aprilie 2024   Casa Regală 3 jpg
Regina Letizia profimedia 0865793910 jpg