News

Selma Blair povesteşte cum e să trăiască cu scleroza multiplă: ”Sunt handicapată. Cad câteodată, scap chestii pe jos”

Selma Blair povesteşte cum e să trăiască cu scleroza multiplă: ”Sunt handicapată. Cad câteodată, scap chestii pe jos” camera-retro icon Vezi galeria 2 poze

După ce a fost diagnosticată cu scleroză multiplă şi a fost avertizată că viaţa ei nu va mai fi niciodată la fel, ea a răspuns: „Slavă Domnului!“. Deloc surprinzător pentru actriţa care s-a apucat de băut la 7 ani şi a suferit din cauza anxietăţii, a depresiei şi-a agresiunii sexuale!

Imaginea starului din Cruel Intensions şi Legally Blonde, care de-abia se deplasa în baston pe covorul roşu la petrecerea post-Oscar de anul acesta, ne-a impre­sionat pe toţi. Ştiam de anunţul făcut de Selma (46) în octombrie 2018, când a dezvălu­it diagnosticul primit în luna august a anului trecut, însă parcă nu ne aşteptam la o evoluţie atât de rapidă a bolii. Muza lui Karl Lagerfeld,imaginea Chanel şi cea care a primit, în tinereţe, premiul MTV pentru scena sexy din Cruel Intentions (1999) - în care se sărută pa­sional cu Sarah Michelle Gellar - este acum doar o umbră a femeii seducătoare de altă­dată. Îşi târâie piciorul, de-abia îşi mai poate controla mişcările şi are un tremur în voce care-i face discursul aproape neinteligibil. Şi asta-i doar ce-i la vedere!

Selma se plânge de dureri crunte de ani de zile, ameţeşte adesea, scapă lucruri pe jos, se chinuie să meargă şi, de fapt, să-şi con­troleze întregul corp, însă niciun medic nu s-a îngrijorat până acum din cauza acestor simptome. Mai mult, doctorii la care a fost în ultimii cinci ani, adică de când a conştientizat că are o problemă, au considerat că aveau de-a face cu o vedetă ahtiată după atenţie, cu o mamă care-şi creşte singură copilul şi care este mai tot timpul extenuată şi prost dispusă sau cu o femeie aflată la premeno­pauză, ai cărei hormoni au luat-o razna. De-abia după cinci ani de chin şi vizite medicale inutile, Blair a dat, în sfârşit, peste un doctor care i-a propus efectuarea unui RMN, singu­ra modalitate de-a diagnostica scleroza mul­tiplă, boala de care s-a dovedit că suferă şi care constă în incapacitatea sistemului ner­vos de-a comunica cu restul corpului. „Sunt handicapată. Cad câteodată. Scap chestii pe jos. Am memoria înceţoşată. Dar nu ne dăm bătuţi. Continuu să râd în ciuda faptului că nu ştiu ce-o să mă fac, însă un lucru e si­gur – voi face tot ce-mi stă în putinţă!“, şi-a făcut ea cunoscut diagnosticul la sfârşitul anului trecut. După care a tăcut mâlc. Abia în februarie, anul acesta, a revenit cu deta­lii. A apărut la emisiunea TV Good Morning America şi a povestit tot. Sub ochii noştri înlăcrimaţi, pentru că n-am putut rămâne indiferenţi la starea actuală a vedetei care a primit un diagnostic abia după şapte ani de la apariţia bolii. Primele semne ale tulburării autoimune nevindecabile de care suferă au apărut după naşterea fiului ei, Arthur, în 2011, şi de-atunci actriţa se străduieşte neîncetat să pară un om normal. Atât în faţa copilului ei, care caută tot mai mult să stea lipit de tru­pul ei, „parcă pentru a se asigura că sunt tot eu acolo, undeva, înăuntru“, dar mai ales în faţa colegilor ei.

Simţindu-se mai tot timpul extrem de obosită – a trebuit, odată, să tragă un pui de somn, în miezul zilei, după ce nu făcuse de­cât să traverseze strada, pentru a-şi condu­ce fiul la şcoală – i-a cerut agentului ei să-i găsească de lucru numai aproape de casă, în LA. Însă a acceptat apoi şi alte proiecte din simplul motiv că are rate de plătit la casă. Astfel, anul trecut, a filmat în Atlanta pentru pelicula After, după care s-a apucat să joace în serialul Another Life, produs în Vancouver. În tot acest timp, simptomele sclerozei mul­tiple deveneau tot mai greu de ascuns, iar Selma, depăşită de situaţie. Odată ce a primit diagnosticul, actriţa s-a hotărât să spună ade­vărul. Impresarul ei a încercat să-l convingă pe producătorul executiv al serialului Another Life, Noreen Halpern, să n-o concedieze pe Blair, în ciuda problemelor ei medicale. Şi a reuşit. „E o profesionistă desăvârşită!“, a de­clarat producătorul serialului care-i contu­rează parcă Selmei noua viaţă. „Nimeni n-a ştiut că e bolnavă până n-a decis ea să le spu­nă oamenilor.“ De fapt, toate reacţiile primite de Selma, imediat după anunţarea diagnos­ticului, au fost înduioşătoare. Amy Schumer îl are pe tatăl el suferind de aceeaşi boală şi a contactat-o negreşit pe actriţă pentru a-şi împărtăşi opiniile, designerul Marc Jacobs, care a denumit odată o poşetă după Selma, i-a fost, de asemenea, alături actriţei, iar colega ei de pe platoul Cruel Intentions, Sarah Michel­le Gellar, a fost văzută împingând-o pe Selma în cărucior, la Disneyland, pe 1 aprilie. Dar, la numai trei luni după ce acest val de empatie a început să se reverse asupra ei, boala s-a agravat pe neaşteptate. „Nu credeam că o să ajung aşa rău…“, a recunoscut Blair. După ce n-a răspuns aproape deloc la tratamentul ad­ministrat în doză mare, au apărut rezerve în privinţa evoluţiei actriţei. Deplasările ei, oricât de scurte, sunt acum condiţionate de baston, vederea i-a fost afectată, iar simpla activitate ca îmbrăcatul e un coşmar pentru frumoasa brunetă, care a ales să-şi facă un bob blond doar pentru că nu mai poate să-şi ridice braţele ca să se pieptăne. Trist? Nu neapărat mai trist ca viaţa ei de până la diagnostic!

Modifică Setările