Criză la curtea Norvegiei! Scandalul Marius Borg pune în pericol viitorul monarhiei

21 august 2024   Royals

Nimeni nu intuia că rebeliunea băiatului Prințesei Mette-Marit va ajunge într-un asemenea punct încât să pericliteze ascensiunea la tron a Prințului Haakon.

Casa Regală norvegiană se confruntă cu o criză fără precedent, după ce Marius Borg Høiby, fiul Prințesei Mette-Marit de dinaintea căsătoriei cu Prințul Haakon, a ajuns în arest sub acuzația de vătămare corporală săvârșită asupra unei femei într-un apartament din Oslo. Scandalul iscat nu doar că a pus-o într-o lumină defavorabilă pe consoarta moștenitorului tronului norvegian, și așa fragilă din cauza bolii cumplite de care suferă, fibroză pulmonară cronică, dar a zguduit din temelii și casa moștenitorului, care a fost aspru mustrat de suveranul în funcție, Regele Harald - la rândul său în vârstă și bolnav.

Astfel că orice discuție despre abdicarea lui Harald și accederea la tron a lui Haakon este momentan sistată, cu atât mai mult cu cât într-un sondaj recent publicat în presa locală, popularitatea Regelui Harald este în creștere. Marea majoritate a cetățenilor nu îl vede pe monarh retrăgându-se și pe fiul său, Prințul Haakon, înlocuindu-l pe tron. Iar acesta este cel mai grav eșec cu care moștenitorul tronului s-ar putea confrunta în acest moment.

Starea delicată de sănătate din ultimele luni a actualului suveran și scandalurile din jurul familiei sale nu afectează opinia publică despre rege. Norvegia este, alături de Danemarca, una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de acceptare a Coroanei. Însă, chiar și în acest context, stabilitatea instituției se clatină. Și, de când norvegienii i-au spus „Nu” Prințului Haakon, viitorul monarhiei e pus sub semnul întrebării.

Într-un moment în care mulți moștenitori de aceeași vârstă cu Haakon au urcat deja pe tron, prințul norvegian își vede viitorul scăpându-i printre degete. Scandalul în care este implicat fiul soției sale nu a făcut decât să-i confirme suspiciunile: nu este nici popular, nu este nici dorit, nu este considerat apt să gestioneze crizele și să-și țină în frâu nici propria familie.

Scandalul care umbrește viitorul monarhiei norvegiene

Au fost câteva săptămâni cruciale. Marius Borg, fiul Prințesei Mette-Marit cu un fost partener, a fost arestat de poliție sub acuzația de agresiune fizică și verbală asupra unei femei. Femeia a fost dusă la spital cu o comoție cerebrală. La început, puține informații au fost divulgate. Doar identitatea lui Borg, fiul problematic al prințesei. Treptat, poliția a strâns din ce în ce mai multe dovezi.

Fiul lui Mette-Marit a fost eliberat cu acuzații 30 de ore mai târziu. Acesta a fost începutul unor zile „oribile” pentru prințesa moștenitoare Mette-Marit, care însă nu a călătorit la Paris pentru a-și însoți fiul în timp ce totul se rezolva. De fapt, Palatul a confirmat că prințesa a contactat-o chiar pe victimă pentru a vorbi cu ea și a-și arăta sprijinul. Aceasta era partenera fiului ei, după cum s-a confirmat la scurt timp după aceea.

Marius Borg a emis o declarație în care își cerea scuze și susținea că se afla sub influența drogurilor și a alcoolului în timpul altercației. De asemenea, el a indicat că urma să intre într-un centru de reabilitare. Cu toate acestea, scandalul a ajuns pe primele pagini ale presei norvegiene și internaționale și de-atunci Prințul moștenitor și prințesa se află într-o situație șubredă, iar aspirațiile lor de a-i succeda Regelui Harald pălesc.

Situația familială a prințului Haakon a complicat viziunea norvegienilor asupra viitorului său. Nu numai că are acasă scandalurile fiului soției sale, dar și starea de sănătate a însăși Mette-Marit este un motiv de îngrijorare. Prințesa, care suferă de fibroză pulmonară cronică, este incapabilă să țină pasul cu ritmul și îndatoririle unei case regale. Mette-Marit a explicat situația după ce a trebuit să lipsească de la evenimentele cheie ale familiei.

Mette-Marit încearcă încet, dar sigur, să își refacă programul. Dar boala de care suferă o împiedică să îl însoțească pe prințul Haakon în multe ocazii. Îngrijorarea față de prințesă, atât în cadrul familiei regale, cât și în rândul publicului, a complicat, de asemenea, ascensiunea sa la tron. Dacă în calitate de prințesă moștenitoare obligațiile sunt numeroase, în calitate de regină acestea se înmulțesc. Poate Mette-Marit să facă față acestei presiuni?

FOTO: Profimedia, Instagram, Getty Images, Casa Regală norvegiană

Mai multe