Criză la curtea Norvegiei! Scandalul Marius Borg pune în pericol viitorul monarhiei

21 august, 2024

Nimeni nu intuia că rebeliunea băiatului Prințesei Mette-Marit va ajunge într-un asemenea punct încât să pericliteze ascensiunea la tron a Prințului Haakon.

Prințul Haakon si Regele Harald al Norvegiei   profimedia 0900103309 jpg

Casa Regală norvegiană se confruntă cu o criză fără precedent, după ce Marius Borg Høiby, fiul Prințesei Mette-Marit de dinaintea căsătoriei cu Prințul Haakon, a ajuns în arest sub acuzația de vătămare corporală săvârșită asupra unei femei într-un apartament din Oslo. Scandalul iscat nu doar că a pus-o într-o lumină defavorabilă pe consoarta moștenitorului tronului norvegian, și așa fragilă din cauza bolii cumplite de care suferă, fibroză pulmonară cronică, dar a zguduit din temelii și casa moștenitorului, care a fost aspru mustrat de suveranul în funcție, Regele Harald - la rândul său în vârstă și bolnav.

Astfel că orice discuție despre abdicarea lui Harald și accederea la tron a lui Haakon este momentan sistată, cu atât mai mult cu cât într-un sondaj recent publicat în presa locală, popularitatea Regelui Harald este în creștere. Marea majoritate a cetățenilor nu îl vede pe monarh retrăgându-se și pe fiul său, Prințul Haakon, înlocuindu-l pe tron. Iar acesta este cel mai grav eșec cu care moștenitorul tronului s-ar putea confrunta în acest moment.

Starea delicată de sănătate din ultimele luni a actualului suveran și scandalurile din jurul familiei sale nu afectează opinia publică despre rege. Norvegia este, alături de Danemarca, una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de acceptare a Coroanei. Însă, chiar și în acest context, stabilitatea instituției se clatină. Și, de când norvegienii i-au spus „Nu” Prințului Haakon, viitorul monarhiei e pus sub semnul întrebării.

Într-un moment în care mulți moștenitori de aceeași vârstă cu Haakon au urcat deja pe tron, prințul norvegian își vede viitorul scăpându-i printre degete. Scandalul în care este implicat fiul soției sale nu a făcut decât să-i confirme suspiciunile: nu este nici popular, nu este nici dorit, nu este considerat apt să gestioneze crizele și să-și țină în frâu nici propria familie.

Scandalul care umbrește viitorul monarhiei norvegiene

Au fost câteva săptămâni cruciale. Marius Borg, fiul Prințesei Mette-Marit cu un fost partener, a fost arestat de poliție sub acuzația de agresiune fizică și verbală asupra unei femei. Femeia a fost dusă la spital cu o comoție cerebrală. La început, puține informații au fost divulgate. Doar identitatea lui Borg, fiul problematic al prințesei. Treptat, poliția a strâns din ce în ce mai multe dovezi.

Fiul lui Mette-Marit a fost eliberat cu acuzații 30 de ore mai târziu. Acesta a fost începutul unor zile „oribile” pentru prințesa moștenitoare Mette-Marit, care însă nu a călătorit la Paris pentru a-și însoți fiul în timp ce totul se rezolva. De fapt, Palatul a confirmat că prințesa a contactat-o chiar pe victimă pentru a vorbi cu ea și a-și arăta sprijinul. Aceasta era partenera fiului ei, după cum s-a confirmat la scurt timp după aceea.

Mai multe pentru tine...

Marius Borg a emis o declarație în care își cerea scuze și susținea că se afla sub influența drogurilor și a alcoolului în timpul altercației. De asemenea, el a indicat că urma să intre într-un centru de reabilitare. Cu toate acestea, scandalul a ajuns pe primele pagini ale presei norvegiene și internaționale și de-atunci Prințul moștenitor și prințesa se află într-o situație șubredă, iar aspirațiile lor de a-i succeda Regelui Harald pălesc.

Situația familială a prințului Haakon a complicat viziunea norvegienilor asupra viitorului său. Nu numai că are acasă scandalurile fiului soției sale, dar și starea de sănătate a însăși Mette-Marit este un motiv de îngrijorare. Prințesa, care suferă de fibroză pulmonară cronică, este incapabilă să țină pasul cu ritmul și îndatoririle unei case regale. Mette-Marit a explicat situația după ce a trebuit să lipsească de la evenimentele cheie ale familiei.

Mette-Marit încearcă încet, dar sigur, să își refacă programul. Dar boala de care suferă o împiedică să îl însoțească pe prințul Haakon în multe ocazii. Îngrijorarea față de prințesă, atât în cadrul familiei regale, cât și în rândul publicului, a complicat, de asemenea, ascensiunea sa la tron. Dacă în calitate de prințesă moștenitoare obligațiile sunt numeroase, în calitate de regină acestea se înmulțesc. Poate Mette-Marit să facă față acestei presiuni?

FOTO: Profimedia, Instagram, Getty Images, Casa Regală norvegiană



Recente pe Ok! Magazine

Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
Alma, cainele Majestatii Sale Margareta, rasfatata Familiei Regale   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (6) jpg
Charlene și Albert de Monaco 2 profimedia 0906081891 jpg
Regele Willem Alexander, Profimedia (1) jpg
Marea Ducesa Maria Teresa de Luxemburg si Marele Duce Henri cu Printul Guillaume, Printesa Stephanie, Printul Charles si Printul Francois la Cabasson, Var   Marea Curte Ducala (10) jpg
Marius Borg cu Printul Sverre Magnus, Printesa Ingrid Alexandra, Printul Haakon si Printesa Mette Marit   GettyImages 1403308131 jpg
Kate melancolică PNG
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
Regina Rania a Iordaniei profimedia 0906046927 jpg
Ducii de Sussex în Montecito, Harry și Meghan, Instagram (2) jpg
kate middleton rochie foto profimedia jpg
Prințul William Foto Getty Images (7) jpg
Kate Middleton, Meghan Markle  GettyImages jpg
Charles Spencer și Diana în tinerețe, Profimedia (1) jpg
nunta in Norvegia Printesa Martha Louise si Durek Verret   profimedia 0903551664 jpg
Alina a României colaj jpg
nasii Camille Gotlieb si Michael Ducruet cu Marie Ducruet si Louis Ducruet la botezul lui Victoire Ducruet, nepoata Printesei Stephanie de Monaco   Instagram jpg
Carole și Michael Middleton  (2) png